Δοκιμές Φακοί

TEST: TAMRON SP 15-30MM F/2.8 DI VC USD

Μια αρκετά συμφέρουσα πρόταση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από υλοποιήσεις των Canon/Nikon!

Διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα τους καλύτερους υπερευρυγώνιους zoom της αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια έχω μεταβάλλει λίγο τον τρόπο που φωτογραφίζω και επιλέγω συχνότερα εστιακά μήκη κάτω από 35mm ή 28mm. Δεν χρειάστηκα πολύ για να καταλάβω ότι ένας υπερευρυγώνιος zoom μου είναι απαραίτητος και έτσι επένδυσα σε έναν (συγκεκριμένα στον Canon EF 16-35mm f/4 L IS USM). Το θέμα με τους υπερευρυγώνιους είναι μεγάλο. Μπορούν κα καλύψουν από ανάγκες φωτορεπορτάζ μέχρι αρχιτεκτονικές εφαρμογές και φωτογραφία τοπίου. Ωστόσο καλώς ή κακώς δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρεις κάποιον που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου ευέλικτα και αποτελεσματικά σε όλα τα είδη φωτογράφισης. Ο Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD είναι ένας φακός που προσπαθεί να συγκεράσει τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί σε όσο γίνεται περισσότερες ανάγκες.

 

Tamron 15-30mm

Tamron SP 15-30MM F/2.8 DI VC USD

Αναμφισβήτητα ήταν ένας από τους φακούς που συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, ήδη από την πρώτη ανακοίνωση, στη Photokina του 2014, και ακόμα περισσότερο με την κυκλοφορία του στις αρχές του 2015. Όλοι ψάχνουμε για πιο οικονομικές εναλλακτικές χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα. Ο SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD απευθύνεται σε αυτό ακριβώς το κοινό, παραθέτοντας μια έντιμη εναλλακτική πρόταση. Είναι βέβαια προφανές ότι το κοινό στο οποίο στοχεύει είναι εκείνοι που θα επέλεγαν είτε τον Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, είτε τον AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED. Προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι προβάλλεται ως κύριος ανταγωνιστής του φακού της Nikon. Η βασική διαφορά με τον Canon, και αντίστοιχα η ομοιότητα με το Nikon, είναι ότι δε δέχεται βιδωτό φίλτρο. Κατά δεύτερο είναι το γεγονός ότι η φορά του δακτυλίου zoom συμπλέει με αυτή τους φακούς της Nikon, είναι δηλαδή αντίστροφη από εκείνη στους Canon. Σε σχέση με τους δύο βασικούς ανταγωνιστές του, ο SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD καινοτομεί αφού είναι ο μοναδικός φακός αυτής της κατηγορίας, με φωτεινότητα f/2.8, που ενσωματώνει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης ειδώλου.

Ο φακός της δοκιμής στάλθηκε απευθείας από την Tamron Ευρώπης, σε άρμοση για Canon, όπως ακριβώς συνηθίζει να κάνει η εταιρία ενόψει της ψηφοφορίας για τα βραβεία EISA του 2015. Τον δοκίμασα πάνω στην EOS 1D X, καθώς πρόκειται για ένα φακό που στοχεύει στην κάλυψη αναγκών φωτορεπορτάζ, ανάμεσα στ’ άλλα, και η συγκεκριμένη μηχανή είναι μια από τις καλύτερες σε αυτό τον τομέα. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος στον SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD είναι ο όγκος του. Πρόκειται για έναν πραγματικά μεγάλο και φαρδύ φακό. Το δεύτερο αυταπόδεικτο χαρακτηριστικό είναι το βάρος του. Γενικά είναι ένας ογκώδης και βαρύς φακός που πιστεύω ότι είναι καλύτερα να προσαρμόζεται σε μηχανές που φέρουν vertical grip. Ακόμα και πάνω στην EOS 1D X δεν μπορώ να πω ότι ένιωθα την καλύτερη δυνατή ισορροπία. Μοιραία, μετά από πολύωρη φωτογράφιση θα κουράσει. Δεν είναι μόνο το βάρος. Έχω δουλέψει και με βαρύτερους φακούς. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Αφενός το σώμα του φακού είναι πολύ φαρδύ, αφετέρου εκείνο που με δυσκόλεψε περισσότερο και από την ανάστροφη κίνηση του zoom, ήταν το σφιχτό δαχτυλίδι.

tAMRON 15-30 01 (3)

Σε λήψεις όπως αυτή, αλλά ακόμα περισσότερο σε λήψεις που θέλετε να αποδώσετε τις κάθετες γραμμές ως κάθετες και παράλληλες, θα αντιμετωπίσετε δυσκολία με την καμπυλόγραμμη παραμόρφωση στα 15mm.

Έχοντας συνηθίσει σε Canon φακούς και προσπαθώντας να γυρίσω αντίστροφα το σφιχτό zoom ήταν ορισμένες φορές που νόμιζα ότι ο φακός είναι “κολλήσει”. Πάλι καλά που το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό καλής ποιότητας και όχι μέταλλο. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή έως πολύ καλή. Ο SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD είναι στεγανοποιημένος δεν επιτρέπει σε σκόνη και υγρασία να περάσουν στο εσωτερικό του. Το σύστημα οπτικής σταθεροποίησης  ειδώλου λειτουργεί μεν αλλά δεν κάνει θαύματα – γύρω στο 1/8sec έχει ένα ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 50%, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλετε να είστε σίγουροι πως η εικόνα θα είναι σταθερή, θα πρέπει να ανέβετε στο 1/15sec. Από την άλλη, η εστίαση ακολουθεί λογική σχεδίασης IF (Internal Focus) και σε συνδυασμό με το USD (Ultrasonic Silent Drive) μοτέρ αποδεικνύεται ταχύτατη, αθόρυβη και (το κυριότερο) ακριβής.

Ο τομέας στον οποίο ο SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD ικανοποιεί απολύτως είναι εκείνος της οπτικής απόδοσης και ειδικότερα της ευκρίνειας. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο σε μια τόσο σύνθετη οπτική σχεδίαση όπως ο νέος Tamron να έχεις αυτή τη συμπεριφορά. Ο φακός είναι οξύς στο κέντρο ακόμα και στο f/2.8 και να άκρα του, όπως είναι φυσικό, να υπολείπονται κάπως αλλά να κινούνται σε απολύτως αποδεκτά πλαίσια. Από το f/4 και πάνω, η ευκρίνεια στα άκρα σημειώνει βελτίωση και σε γενικές γραμμές η κορυφαία συμπεριφορά του φακού, ως προς την διαχωριστική ικανότητα,  απαντάται στα f/5.6 και f/8. Από το f/11 αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η περίθλαση.

tAMRON 15-30 01 (2)

Με ένα φακό όπως ο Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες λήψεις από χαμηλές γωνίες, δίνοντας διαφορετική προοπτική στα κάδρα σας.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;