Photo Specials

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: 10 ΜΗ ΑΜΙΓΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ!

Απαραίτητα συμπληρώματα για την καθημερινότητα της δουλειάς σας!

Mηχανές, φακοί, τρίποδα, φώτα, φόντα, φλας, φίλτρα – η φωτογραφική σας προίκα τα εμπεριέχει όλα! Αυτό σημαίνει πως έχετε όλα όσα χρειάζεστε προκειμένου να είστε πλήρεις; Το άρθρο που ακολουθεί προτείνει μερικές ακόμα πολύτιμες προσθήκες, ικανές να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην καθημερινότητα της δουλειάς σας χωρίς απαραιτήτως να αδειάσουν το πορτοφόλι σας – κάποιες από αυτές ενδεχομένως να αποτελούν το ιδανικό πασχαλινό δώρο! 

Ο φωτογράφος Stephen Ironside μετά από αρκετά χρόνια δράσης και συλλογής εμπειριών ως freelance φωτογράφος, συνέταξε μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με ορισμένα αντικείμενα που “εύχεται να είχε αποκτήσει νωρίτερα για να διευκολύνει τη ζωή του”. Πολλές από τις προτάσεις του αρχικά μπορεί να φανούν όχι και τόσο προφανείς για φωτογράφους – ωστόσο ο ίδιος διαδηλώνει ότι συνέτειναν ιδαίτερα στην προσωπική του …ευημερία. Πάμε να τις δούμε με τα δικά του λόγια!


1. Walkie Talkies

Μόλις συνειδητοποίησα ότι αφενός μπορούσα να τα αγοράσω, αφετέρου τα σχετικά χρήματα μπορούσαν να θεωρηθούν “επιχειρηματική δαπάνη”, το έκανα! Ξέρετε γιατί; Επειδή είναι πολύ διασκεδαστικά και παράλληλα εξαιρετικά χρήσιμα. Είτε τα χρησιμοποιείτε  για να επικοινωνείτε με την ομάδα σας, κατά τη διάρκεια ενός event που καλύπτετε, είτε για επικοινωνία με τα μοντέλα σας από απόσταση, είναι απίστευτα βολικά – απλά σκεφθείτε την εναλλακτική: να προσπαθείτε δηλαδή να κατευθύνετε έναν πελάτη ή ένα μοντέλο για να κάνει κάτι ενώ σας χωρίζει μια χαράδρα (κι εσείς ετοιμάζεστε να κάνετε λήψη με ένα φακό 400mm) χρησιμοποιώντας …ουρλιαχτά για να μεταδώσετε το μήνυμά σας!

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με δύση του ηλίου, επικοινωνία, θολούρα Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Athena, Pexels

2. Κύλινδροι και βούρτσες καθαρισμού για χνούδια

Αν η πρώτη πρόταση φαίνεται αρχικά να αφορά ένα παιγνίδι, η δεύτερη μπορεί να φανεί ακόμα και αστεία – είναι ωστόσο εξίσου χρήσιμη. Στη ζωή ενός ελεύθερου επαγγελματία, ο χρόνος είναι βασιλιάς. Το πώς επιλέγετε να τον ξοδέψετε μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επιτυχία σας. Προσωπικά επιλέγω να περάσω όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα καθισμένος στον υπολογιστή μου, προσπαθώντας να αφαιρέσω μέσω Photoshop τρίχες σκυλιών ή ίχνη πιτυρίδας ή οτιδήποτε άλλο έφερε κάποιος (-α) μαζί του (της) στο στούντιό μου.

3. Ρολόι

Μιλώντας για το χρόνο, σας έχω μια ακόμα σημαντική πρόταση: αγοράστε ένα ρολόι. Ενώ δεν μου αρέσει πραγματικά να φοράω πράγματα στους καρπούς μου, δεν μπορώ να αρνηθώ τη χρησιμότητα του να φοράω ένα ρολόι ενώ βρίσκομαι στη δουλειά. Είχα περάσει χρόνια ολόκληρα χωρίς να φοράω, ωστόσο όταν απέκτησα ένα ως δώρο, κατάλαβα ότι ήταν πολύ χρήσιμο. Εκτός από τον προφανή λόγο -λέει την ώρα- υπάρχουν ακόμα μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους το να φοράτε ένα ρολόι είναι μια καλή ιδέα. Γνωρίζετε τι ώρα είναι χωρίς να κοιτάτε το τηλέφωνό σας, έτσι ώστε οι πελάτες σας να μην σκέφτονται προσβεβλημένοι ότι απλά θέλετε να τους ξεπετάξετε ή να τους ξεφορτωθείτε. Βλέπετε την ώρα, διακριτικά, ενώ φωτογραφίζετε λ.χ. μια θεατρική παράσταση χωρίς το τηλέφωνό σας να φωτίζει όλη την αίθουσα. Τέλος – τέλος, γνωρίζετε τι ώρα είναι ακόμα κι αν ξεχάσατε το τηλέφωνό σας στο σπίτι!

4. Στρώμα γυμναστικής

Η τακτική άσκηση, ή τουλάχιστον μια αφορμή για να σηκώνεστε από το γραφείο σας, μπορεί να επιφέρει τεράστια διαφορά στη διάθεσή σας και να αυξήσει την ευεξία σας. Ακόμη και αν απλά ξαπλώσετε επί λίγα λεπτά, για μερικές εκτάσεις των άκρων σας, ενώ κάποιες εικόνες γίνονται export στον υπολογιστή θα ωφεληθείτε σε σχέση με το να κάθεστε μπροστά σε αυτόν όλη την ημέρα. Μπορείτε φυσικά να (ξανα)γυρίσετε στο γυμναστήριο αν θέλετε! Ακόμα κι αν δε το πράξετε ωστόσο, τοποθετήστε ένα στρώμα γυμναστικής σε μια γωνία του studio ή του γραφείου σας. Απλά σηκωθείτε και κινηθείτε, έστω για λίγο, κάθε μέρα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με activewearwear, lifestyle, αγνώριστος Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Miriam Alonso, Pexels

5. Χρεωστική / Πιστωτική Κάρτα με ανταμοιβές

Εάν έχετε μια μικρή επιχείρηση και έχετε πολλά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των αγορών του εξοπλισμού σας, προτιμήστε μια που σας εξασφαλίζει κάποιο είδος ανταμοιβής. Προσωπικά προτιμώ κάρτες που μου προσφέρουν μίλια αεροπορικών εταιρειών. Ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες ανάσες από τη δουλειά οποτεδήποτε κι αν καταστεί διαθέσιμο. Το να εξαφαλίζετε επίσης ένα μπόνους εγγραφής αλλά και διάφορα άλλα προνόμια, συμπεριλαμβανομένων  αγορών σε super market, εστιατόρια, βενζινάδικα κ.λπ. είναι επίσης σημαντικό και χρήσιμο.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αγορά, άνδρας, ανθρώπινος Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Pixabay, Pexels

6. Σφιγκτήρες – λαβίδες

Πηγαίνετε σε ένα σχετικό κατάστημα και αγοράστε αυτά τα πολύτιμα εξαρτήματα σε διάφορα μεγέθη. Θα χρησιμοποιήσετε πολύ συχνότερα απ’ ότι νομίζετε κάθε ένα από αυτά και δεν θα το μετανιώσετε!

7. Κιτ εργαλείων

Δεν ξέρετε πόσες φορές έχω δανειστεί ένα κατσαβίδι ή μια πένσα! Αν έχετε μια δική σας επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτετε κι ένα κιτ εργαλείων. Μπορεί να είναι μικρό και βασικό, αλλά θα πρέπει να διαθέτετε τουλάχιστον ένα σφυρί, ένα κατσαβίδι, πένσες, μέτρο και κοπίδι – αλλιώς μάλλον κάνετε κάτι λάθος! Με αυτά τα εργαλεία μπορείτε να αντιμετωπίσετε σωρεία μικροπροβλημάτων με τον εξοπλισμό σας, αποφεύγοντα παράλληλα το ρίσκο να αποκτήσετε έναν απογοητευμένο πελάτη.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με βίδες, γαλλικό κλειδί, εργαλεία Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

energepic.com, Pexels

8. Ποιοτικά ηχεία – ακουστικά Η/Υ 

Οι τρεις τελευταίες προτάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όσους από εμάς αφιερώνουν πολύ χρόνο στον υπολογιστή για τις ανάγκες του postproduction. Κάντε λοιπόν, καταρχάς, δώρο στον εαυτό σας  ένα ωραίο σύνολο ακουστικών ή ηχείων. Αν ακούτε λ.χ. πολλή μουσική ενώ επεξεργάζεστε τα αρχεία σας, ο ποιοτικός ήχος θα κάνει πιο ευχάριστη τη διαδικασία, και παράλληλα ευκολότερη και ταχύτερη την ολοκλήρωσή της. Αν κάνετε επεξεργασία βίντεο, έχετε ένα πρόσθετο λόγο για τη συγκεκριμένη αγορά.

9. Δεύτερη οθόνη

Δεν χρειάζεται να είναι πολύ ακριβή. Είχα την ίδια οθόνη 24″ της Acer ως δεύτερη οθόνη για το iMac μου τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου. Δεν είναι ιδανική για τη βαθμονόμηση χρώματος, αλλά μπορώ να ελέγξω το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείου σε αυτή, να δουλέψω με Αccess ή Εxcel ή (που είναι και το πιο πιθανό μιλώντας ρεαλιστικά!) να παρακολουθώ ταινίες ή σίριαλ ενώ επεξεργάζομαι αρχεία!

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με mouse, pc, βαράνοι Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Josh Sorenson, Pexels

10. Γραφείο με ρύθμιση ύψους

Αυτό είναι το μόνο πράγμα στη λίστα που δεν έχω ακόμα, αλλά θα πάρω το συντομότερο δυνατό (σ.σ.: υπάρχουν ήδη πολλά σχετικά μοντέλα διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά). Η συνεχής καθιστική εργασία μπορεί να προκαλέσει …όλεθρο στο σώμα μας (βλ. και #4 παραπάνω) το οποίο έχει δημιουργηθεί για να κινείται, και όχι για να κάθεται επί οκτώ (δέκα, δώδεκα κ.ο.κ.) ώρες την ημέρα, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που πρέπει να δουλευτούν. Το να πάρετε ένα γραφείο που σας επιτρέπει να σταθείτε όρθιοι (-ες) ή ακόμα και ένα μετατρέψιμο που σας επιτρέπει να επιλέγετε (αλλά και να αλλάζετε) ανάμεσα σε όρθια και καθιστή στάση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, θα επιδράσει ευεργετικά τόσο στο σώμα σας όσο και γενικότερα στην υγεία σας.

a man standing in front of a laptop computer

The StandingDesk, Unsplash