Τένεδος

«H TENEΔΟΣ»: ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2024!

Μάθετε πώς μπορείτε να το αποκτήσετε!

H παραγωγή του Hμερολογίου του Συλλόγου Τενεδίων “Ο Τέννης” φέρει την σφραγίδα της εταιρίας μας.

Το ετήσιο Ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2024 είναι επιτοίχιο, 14 σελίδων, διαστάσεων 21×29.7cm, και έχει ως κεντρικό θέμα τα ντάμια και τις κούλες της Τενέδου (βλ. παρακάτω). Οι φωτογραφίες που θα δείτε αποτυπώνουν την παρούσα μορφή που έχουν τα κτίσματα και θα σας φέρουν πολλές όμορφες αναμνήσεις, από τότε που το νησί ήταν γεμάτο με Έλληνες και Ελληνόπουλα που παίζανε στις εξοχές και τα ντάμια τα καλοκαίρια.

Η βασική απασχόληση των Τενεδίων ήταν η γεωργία και συγκεκριμένα η αμπελουργία γιατί αποτελούσε την πιο σημαντική οικονομική παραγωγή του νησιού. Οι οικογένειες ξεκινούσαν από τον Μάιο να έρχονται κοντά στο χώρο εργασίας τους και στα ζωντανά τους. Εκεί, λοιπόν, οι Ρωμιοί είχαν τα εξοχικά τους καταλύματα τα επονομαζόμενα «ντάμια» και «κούλες»: κτίσματα, όπου η οικοδόμησή τους γινόταν δίπλα στα χωράφια ή στις παρυφές των αμπελιών. Επίσης, συγκαταλέγονται στα αγροτικά σπίτια, τα οποία ως επί το πλείστον είχαν κατασκευαστεί από πέτρα με μακρόστενο παραλληλλεπίπεδο σχήμα. Το κύριο χαρακτηριστικό όσον αφορά τα ντάμια ήταν το δώμα, ενώ οι κούλες διέθεταν κεραμοσκεπή. Η είσοδος βρισκόταν από τη μακριά πλευρά του παραλληλεπιπέδου, έχοντας δύο χώρους: ένα μεγάλο, ενιαίο χώρο τον λεγόμενο «σοφρά» και τη κουζίνα με το τζάκι.

Τέλος να επισημάνουμε ότι υπήρχαν κτίσματα που κάποτε ξεχώριζαν για το μέγεθός τους, την αρχοντιά τους και την ιδιαίτερη εσωτερική τους διακόσμηση. Ανήκαν σε ιδιοκτήτες οικονομικά ισχυρούς. Για παράδειγμα, ήταν η παλιά κούλα του Γρηγόρη Χριστοδούλου, όπου για την ανέγερσή της χρησιμοποιήθηκαν πολύτιμοι κατεργασμένοι λίθοι και η κούλα του Διογένη Σβίγκου, η οποία περιβαλλόταν από πλούσιες φυσικές ομορφιές. Σήμερα πλέον κάποια κτίσματα έχουν μετατραπεί σε μοντέρνα εξοχικά εύπορων Κωνσταντινουπολιτών τουρκικής προέλευσης.

Δείτε μερικές από τις σελίδες του:

  • Για τη δημιουργία του ημερολογίου χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο του Συλλόγου Τενεδιών ο «Τέννης».
  • Το ημερολόγιο επιμελήθηκαν ο Αντώνης Κανελλόπουλος και η Τζωρτζίνα Σβίγκου.
  • Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου (Ελ. Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη, ΤΚ: 171 22) ή τηλεφωνικά στο 210 9318203 και μέσω email στο info@tenedos.gr.