DSLR Δοκιμές

TEST: CANON EOS 1200D

Aπό τις πιο ενδιαφέρουσες “εισαγωγικές” DSLR!

Μικρή, ελαφριά και πλήρης, η Canon EOS 1200D αποτελεί μία από τις οικονομικά πιο προσιτές επιλογές για εκείνους που προέρχονται από μηχανές compact και θέλουν να αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα των φωτογραφιών τους.

Υπάρχει μια κατηγορία στις ψηφιακές μηχανές όπου ο ανταγωνισμός αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτή η κατηγορία απευθύνεται σε ερασιτέχνες που έχουν μια απλή compact, δεν ικανοποιούνται από τα αποτελέσματα που τους δίνει και επιθυμούν να αναβαθμίσουν το εξοπλισμό τους. Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, έχουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τεχνική πλευρά της λήψης αλλά επί της ουσίας θα περιοριστούν σε περιστασιακή κάλυψη καθημερινών και οικογενειακών στιγμιότυπων. Σε αυτή ακριβώς την κατηγορία διαγκωνίζονται τα entry-level μοντέλα των DSLR με τις φθηνότερες mirrorless μηχανές. Κάθε μια έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ωστόσο ένα από τα βασικά ζητούμενα από την πλευρά του χρήστη είναι το χαμηλό βάρος και οι μικρές διαστάσεις. Αυτή ακριβώς την προσέγγιση αντικατοπτρίζει η νέα Canon EOS 1200D, η οποία αποτελεί το πλέον entry-level μοντέλο της εταιρίας που τοποθετείται κάτω από την EOS 100D, αντικαθιστώντας την EOS 1100D. Σε σχέση με την προκάτοχό της προσφέρει ορισμένες βασικές βελτιώσεις αλλά από την άλλη έχει γίνει προσεκτική επιλογή των χαρακτηριστικών προκειμένου να διαχωριστεί από την ελάχιστα πιο ακριβή EOS 100D. Είχα στην κατοχή μου την EOS 1200D αρκετό καιρό και την ευκαιρία να τη χρησιμοποιώ ανά διαστήματα, χωρίς να περιορίζομαι από χρονικά περιθώρια επιστροφής. Κάλυψα ένα αρκετά σημαντικό εύρος θεμάτων, δούλεψα στον υπολογιστή πολλά από τα αρχεία της και ως εκ τούτου μπόρεσα να καταλήξω σε ένα ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η συγκεκριμένη μηχανή. Canon EOS 1200D

Προφανώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα ήθελα να είναι διαφορετικά, μοιραία όμως έχουν γίνει κάποιοι συμβιβασμοί για να κρατηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Η ουσία είναι ότι η EOS 1200D μπορεί να δώσει πολύ καλή ποιότητα εικόνας, στατικής φωτογραφίας ή βίντεο, με την προϋπόθεση ότι ο κάτοχός της ξέρει να διαχειρίζεται της βασικές παραμέτρους έκθεσης. Αν, δε, έχει διάθεση να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το κομμάτι της επεξεργασίας, θα διαπιστώσει ότι η μηχανή δίνει μεγαλύτερες προοπτικές. Αρκετές φορές έχω γίνει αποδέκτης απόψεων αναφορικά με ότι δίνω μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της επεξεργασίας. Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά αφού η ψηφιακή φωτογραφία σχετίζεται με την επεξεργασία σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι με τη λήψη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, σε αντίθεση με την απόκριση του φιλμ στην έκθεση που ήταν μη γραμμική, η απόκριση του αισθητήρα στο φως είναι γραμμική και οι προσεγγίσεις προσομοίωσης του ηλεκτρικού φορτίου είναι ουσιαστικά άπειρες. Κανένας κατασκευαστής δε θα μπορούσε να φτιάξει μια ψηφιακή μηχανή που να ανταποκρίνεται στο δικό μας γούστο, στο προσωπικό ύψος που θέλουμε να έχουν οι φωτογραφίες. Με την επεξεργασία κάνουμε αυτό ακριβώς, βάζουμε πινελιές άποψης στα δεδομένα που μας έχει δώσει η μηχανή. Όσο σύνθετες και αν είναι οι σύγχρονες ψηφιακές μηχανές, παραμένουν εργαλεία και τίποτα περισσότερο.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά
Πάνω στη λογική του ότι οι ψηφιακές μηχανές είναι εργαλεία και η απόδοσή τους εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουμε, η EOS 1200D καταφέρνει να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες του αρχάριου που αρχίζει να μπαίνει σιγά-σιγά στον κόσμο των DSLRs. Ο αισθητήρας της 1200D έχει ανάλυση 18ΜΡ και πρακτικά είναι ο ίδιος που έχουμε δει σε ακριβότερες υλοποιήσεις. Το νέο μοντέλο υπερτερεί στον τομέα του βίντεο, σε σχέση με τη 1100D, αφού πλέον υποστηρίζει ανάλυση full HD στα 25/24fps (σε σύστημα PAL). Ενσωματώνει τον ίδιο αισθητήρα, δηλαδή το DIgic 4 και έχει τη δυνατότητα λήψης JPEG (στα 18/8/4.5/2.5/0.3ΜΡ), RAW και RAW+JPEG (με το JPEG να είναι αποκλειστικά πλήρους ανάλυσης και βέλτιστης συμπίεσης). Εκείνο που δεν υποστηρίζει είναι RAW αρχεία μικρότερων διαστάσεων. Σε ό,τι αφορά στην ευαισθησία, η EOS 1200D ξεκινάει από τα ISO 100, καταλήξει στα ISO 6400, δίνει όμως και τη δυνατότητα επιλογής της τιμή των ISO 12800 μέσω boost. Η εναλλαγή στις τιμές ISO γίνεται κατά 1EV και δεν υπάρχει δυνατότητα ορισμού ενδιάμεσων τιμών. Η μηχανή ενσωματώνει επτά picture styles και έχε ακόμα τρεις θέσεις για να ορίσετε τα δικά σας. Προτείνω ανεπιφύλακτα το ένα από αυτά να είναι το Portrait Studio που μπορείτε πολύ εύκολα να φορτώσετε με τη βοήθεια του παρεχόμενου λογισμικού. Η EOS 1200D διαθέτει ένα μικρό – για τα δεδομένα κάποιου που προέρχεται από full frame μοντέλα – σκόπευτρο με κάλυψη, μέσα στο οποίο διακρίνονται τα εννέα σημεία εστίασης. Εκτός από phase detection, η μηχανή υποστηρίζει και contrast detection AF για τις ανάγκες του Live View και του βίντεο. Διαθέτει ένα αρκετά ικανοποιητικό ενσωματωμένο φλας είναι συμβατή με κάρτες SD. Επίσης ενσωματώνει υποδοχή για ηλεκτρονικό ντεκλανσέρ, έξοδο HDMI, θύρα USB 2.0 και δίνει στο φωτογράφο τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε ψηφιακά φίλτρα (creative filters) προκειμένου να αποδοθούν συγκεκριμένα εφέ.

Canon EOS 1200D: sample photo

Πειραματιζόμενος με τις δυνατότητες επεξεργασίας του αρχείου της 1200D μέσα από το ACR 8.4.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.