CSC Δοκιμές

TEST: CANON EOS M100

Ένα εισαγωγικό μοντέλο full frame, που απευθύνεται σε ερασιτέχνες και ενθουσιώδεις φωτογράφους.

H mirrorless Canon ΕΟS M100 απευθύνεται σε όσους θέλουν μια πολύ μικρή μηχανή, προκειμένου να την έχουν πάντα μαζί τους, αλλά και σε όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στον χώρο των μηχανών με εναλλακτούς φακούς.  

Η μηχανή δέχεται φακούς σειράς Canon EF-M αλλά και φακούς EF/ EF-S με τη βοήθεια του ειδικού προσαρμογέα. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλη την πλούσια γκάμα των φακών της εταιρίας. Φυσικά λόγω του μεγέθους του αισθητήρα, το εστιακό μήκος των φακών πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1.6Χ. Ο αισθητήρας CMOS της 100Μ διαθέτει ανάλυση 24.2 ΜΡ και είναι διαστάσεων APS-C. Έτσι το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 6000Χ4000px. O αισθητήρας συνεργάζεται με την τελευταία γενιά επεξεργαστή Digic 7.EOS M100Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Μάλιστα στα RAW αρχεία υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας με την μηχανή. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μία κάρτα SD. Στο επάνω μέρος της μηχανής θα βρείτε, από δεξιά, το πλήκτρο βίντεο, ένα περιστροφικό επιλογέα μαζί με το πλήκτρο φωτοφράκτη και ένα διακόπτη για τα προγράμματα λήψης μαζί με το διακόπτη ενεργοποίησης της μηχανής.

EOS M100

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν ένα πλήρες αυτόματο πρόγραμμα, μια σειρά δημιουργικών προγραμμάτων που καλύπτουν όλες τις πιθανές απαιτήσεις του χρήστη, αλλά και δυνατότητα λήψης με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητα. Η μηχανή δεν διαθέτει σκόπευτρο, αλλά ούτε και δυνατότητα να τοποθετήσετε κάποιο έξτρα. Η σκόπευση γίνεται πάντα από την οθόνη.

Το ενσωματωμένο φλας αναπηδά μέσα από το σώμα της και έχει οδηγό αριθμό GN 5m για ISO 100, καλύπτει δε φακούς με εστιακό μήκος 24mm, στο φορμά 35mm.

Το σύστημα εστίασης διαθέτει 49 περιοχές εστίασης και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πλήρως αυτόματη εστίαση, εστίαση απλής περιοχής και εστίαση ζώνης. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η μηχανή διαθέτει την τεχνολογία Dual Pixel AF με την οποία έχετε εστίαση με λειτουργία Phase Detection. Κάτι πολύ σημαντικό μια και έχετε γρήγορη εστίαση με Live View και σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες. H τεχνολογία Dual Pixel AF εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην 70D. Σε αυτή κάθε εικονοστοιχείο αποτελείται από δύο φωτοδιόδους οι οποίες αποτυπώνουν την ίδια περιοχή του θέματος και στέλνουν δύο διαφορετικά σήματα τα οποία συνδυάζονται για να υπολογιστεί η εστίαση, παρέχοντας έτσι λειτουργία Phase Detection.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 100-25600 στη φωτογραφία και ISO 100-12800 στο βίντεο. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας λήψης.

EOS M100Η κλίμακα ταχυτήτων φωτοφράκτη είναι 30-1/4000s. Με απλή εστίαση η ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 6.1 καρέ/δευτ., ενώ με συνεχή εστίαση είναι 4 καρέ/δευτ.  Η μνήμη buffer της μηχανής έχει χωρητικότητα 89 εικόνων JPEG ή 21 RAW, με απλή εστίαση. Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τέσσερεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, μερική και σημειακή φωτομέτρηση. Το εύρος μέτρησης φωτεινότητος είναι EV 1-20 στη φωτογραφία και EV 2-20 στο βίντεο.

Η οθόνη είναι μεγέθους 3” και ανοίγει προς τα επάνω μέχρι 180 μοίρες. Έτσι μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα λήψεις από μικρό ύψος αλλά και selfies. Δεν μπορείτε όμως να φωτογραφήσετε με τη μηχανή πάνω από το κεφάλι σας. Η οθόνη διαθέτει και λειτουργία αφής με την οποία μπορείτε να εστιάσετε, να φωτογραφήσετε, να μεγεθύνετε μια εικόνα κ.λπ. Η 100Μ υποστηρίζει λήψη βίντεο FHD σε ανάλυση 1920X1080px στα 60p, σε φορμά ΜΡ4.

H μηχανή διαθέτει λειτουργία Wi-Fi NFC και Bluetooth με τις οποίες μπορείτε να στείλετε εικόνες σε ένα smartphone, ένα υπολογιστή ή  μια σχετική συμβατή συσκευή.

Painless connectivity

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.