Compact Δοκιμές

TEST: CANON POWERSHOT G3 X

Μια μηχανή για τους λάτρεις των ταξιδιών.

Με κορυφαία ποιότητα εικόνας, σε κοντινά και μακρινά θέματα!

Είναι γεγονός ότι οι πωλήσεις των απλών, ψηφιακών compact μηχανών, αυτών που μονοπωλούσαν την αγορά τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, έχουν αρχίσει και δείχνουν σοβαρά σημάδια κόπωσης, μια και η ποιότητα εικόνας που προσφέρουν δεν είναι τόσο καλύτερη σε σχέση με τα προηγμένα smartphones. Έτσι λοιπόν οι εταιρίες αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την κατηγορία, σχεδιάζοντας πιο προσεγμένα μοντέλα, απευθυνόμενες σε κοινό με αυξημένες απαιτήσεις, σε ανθρώπους που αναζητούν κάτι σημαντικά καλύτερο σε σχέση με την ποιότητα εικόνας που δίνουν τα διάφορα smartphones, αλλά ταυτόχρονα δε δείχνουν να φλερτάρουν με την ιδέα απόκτησης μιας DSLR ή έστω mirrorless μηχανής. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η κατηγορία των premium compacts, μια οικογένεια μηχανών που ενσωματώνουν μεγαλύτερο, σε σχέση με τις απλές, αισθητήρα 1″ και οι οποίες επιδεικνύουν αρκετά καλή συμπεριφορά ως προς το χρώμα, την τονικότητα, το δυναμικό εύρος και τα επίπεδα θορύβου στις υψηλές ευαισθησίες. Μέσα σ’ όλα, η δυνατότητα επιλογής αρχείων raw αυξάνει την ευελιξία στο στάδιο της επεξεργασίας και βοηθάει το χρήστη να αποκομίσει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή αφενός οι δυνατότητές τους είναι συγκεκριμένες και αφετέρου το κόστος απόκτησης πολύ υψηλό, θεωρώ ότι αποτελούν μια μάλλον υπερεκτιμημένη κατηγορία και προσωπικά η εναλλακτική επιλογή μιας DSLR ή μιας mirrorless θα αποτελούσε πιο σοφή κίνηση.

PowerShot G3 X BK FRT

Οι premium compacts χωρίζονται σε εκείνες που ενσωματώνουν μικρό zoom και αποτελούν μηχανές τσέπης, και σε εκείνες με πολύ ισχυρό φακό και μεγάλο εύρος zoom για όσους αρέσκονται να τραβάνε θέματα από μεγάλη απόσταση. Στη δεύτερη κατηγορία, αυτή των super zoom, ανήκει και η νέα PowerShot G3 X της Canon. Είναι μια μηχανή για τους λάτρεις των ταξιδιών, για εκείνους που φωτογραφίζουν θέματα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση και ως εκ τούτου θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο το οπτικό zoom 25x που προσφέρει η μηχανή.

PowerShot G3 X BK BCK

Γενικά

Η PowerShot G3 X είναι η δεύτερη μηχανή της Canon με αισθητήρα CMOS 1″ μετά τη G7 X και η τέταρτη συνολικά αν συνυπολογίσουμε και τις πιο πρόσφατες G5 X και G9 X. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό δείχνει να είναι η μοναδική στο είδος της, μια και προσφέρει το ισχυρότερο zoom απ’ όλες τις compact αυτή της κατηγορίας. Το συνολικό εστιακό εύρος αντιστοιχεί σε φακό 24-600mm και μπορεί πρακτικά να καλύψει σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που θα φωτογραφίσει ένας ερασιτέχνης. Ο φακός ενσωματώνει 18 οπτικά στοιχεία κάποια από τα οποία είναι ασφαιρικά και κάποια τύπου UD. Επιπρόσθετα διαθέτει σταθεροποιητή ειδώλου που δίνει πλεονέκτημα περίπου 3.5 στοπ και Intelligent IS με Advanced Dynamic IS 5-αξόνων. Ο αισθητήρας της μηχανής είναι ο Digic 6 με iSAPS, μια τεχνολογία χρήσιμη περισσότερο σε αρχάριους αφού αναλαμβάνει να προσαρμόσει αυτόματα τη μηχανή στα εκάστοτε θέματα. Η PowerShot G3 X προσφέρει ανάλυση 20ΜΡ και υποστηρίζει λήψη σε αρχεία raw και jpeg, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάτοχός της μπορεί να δουλέψει περισσότερο τις φωτογραφίες του στο στάδιο της επεξεργασίας. Το εύρος ευαισθησιών είναι ISO 125-12800, με τη λειτουργία Auto ISO να κινείται αυτόματα μεταξύ των ISO 125 και ISO 6400. Εκτός από στατικές εικόνες, η μηχανή υποστηρίζει λήψη βίντεο μέγιστης ανάλυσης 1920×1080 στα 60/50/30/25/24fps. Εκτός από την επιλογή μικρότερων αναλύσεων προσφέρει επίσης και δυνατότητα παραγωγής ταινιών time-lapse στα 30 ή 15fps. Όπως πάντα το μέγιστο αρχείο βίντεο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 4GB ή τα 29min59sec σε διάρκεια.

PowerShot G3 X BK BSL Flash Up LCD down 45 degrees

Το σύστημα εστίασης δε διαφέρει από άλλα μοντέλα της εταιρίας. Το AiAF, όπως το ονομάζει η Canon, αναπτύσσει 31 σημεία αυτόματης επιλογής. Κοντά σε αυτό ο φωτογράφος μπορεί να ενεργοποιήσει το face detection με δυνατότητα tracking ή απλά να επιλέξει να εστιάζει πάντα στο κεντρικό σημείο. Οι βασικές λειτουργίες εστίασης είναι η single και η continuous. Η ανίχνευση και παρακολούθηση εστίασης υφίσταται μόνο στην περίπτωση του face detection αι εφόσον η μηχανή αναγνωρίσει ανθρώπινα πρόσωπα στο καρέ. Στο πάνω μέρος της PowerShot G3 X υπάρχουν δύο φαρδείς, περιστρεφόμενοι επιλογείς, ένας για τα προγράμματα λήψης κι ένας άλλος για τη διόρθωση έκθεσης. Ένας μεγάλος αριθμών σκηνών μπορεί να αναγνωριστεί αυτόματα στο πρόγραμμα Smart Auto, προσαρμόζοντας αντίστοιχα τις παραμέτρους έκθεσης και χρωματικής απόδοσης. Υπάρχει επίσης το Hybrid Auto για τους αρχάριους, το Creative Shot, το SCN και προφανώς τα Program/προτεραιότητα διαφράγματος-ταχύτητας/χειροκίνητο, που περιμένει κάποιος από μια μηχανή αυτής της κατηγορίας. Κάποιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Creative Filters, που εντάσσονται στις επιλογές έκθεσης, και αποσκοπούν να δώσουν μια ιδιαίτερη χροιά στις φωτογραφίες, ενσωματώνοντας miniature, toy camera, monochrome, nostalgic κ.ά. Σημειώνεται, δε, ότι ορισμένα από αυτά τα φίλτρα είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν και κατά τη διάρκεια λήψης βίντεο. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ενδεχομένως λόγω του φόρτου του επεξεργαστή, πέφτει σημαντικά το frame rate του live view.

PowerShot G3 X BK TOPΣε ό,τι αφορά στο βίντεο, σημαντική είναι η δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής των παραμέτρων λήψης. Εκτός από τα Creative Filters που λειτουργούν ως ψηφιακά εφέ και εντάσσονται στα προγράμματα, η μηχανή διαθέτει και τη λειτουργία My Colors που μπορεί να τονίσει χρωματικά τις φωτογραφίες, αυξάνοντας τον κορεσμό, τη φωτεινότητα στους τόνους επιδερμίδας κ.ο.κ. Στην περίπτωση που ο χρήστης έχει επιλέξει φορμά jpeg, παρέχεται η δυνατότητα να ελεγχθεί η απόδοση της τονικότητας, με την κατάλληλη διαμόρφωση της αντίστοιχης καμπύλης και προκειμένου να αναδειχθούν οι σκιερές περιοχές ή/και να περιοριστούν οι απώλειες στα highlights. Η κατανομή των πλήκτρων στο πίσω μέρος της μηχανής είναι η συμβατική. Ωστόσο, άκρως λειτουργική αποδεικνύεται η οθόνη αφής, που έχει δυνατότητα έκτασης και περιστροφής ακόμα και 180ο επί του οριζόντιου άξονα. Η LCD οθόνη αφής έχει αρκετά υψηλή ανάλυση, συγκεκριμένα 1.6 εκατ. κουκκίδες και εκτός των άλλων γίνεται το μέσο για την επίτευξη της λειτουργίας touch AF, όπου δηλαδή το σημείο εστίασης ταυτίζεται με το σημείο της οθόνης πάνω στην οποία θα ακουμπήσει το δάκτυλό του ο φωτογράφος. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται τόσο η εστίαση σε λήψη στατικών κάδρων, όσο κατά κύριο λόγο η λήψη βίντεο. Ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών, η PowerShot G3 X υποστηρίζει Wi-Fi και μπορεί να συνδεθεί ακόμα και μέσω NFC.