Compact Δοκιμές

TEST: CANON POWERSHOT G5 X


Τα RAW αρχεία της G5 X δίνουν μεγάλη ευελιξία στην επεξεργασία και στη διόρθωση μιας κακοφωτισμένης εικόνας. Στο παραπάνω παράδειγμα διακρίνεται το “πριν” και το “μετά” μιας τέτοιας περίπτωσης.


Στην πράξη

Το εστιακό μήκος του zoom φακού αντιστοιχεί σε 24-100mm και η μέγιστη φωτεινότητά του είναι f/1.8-2.8, κάτι που βολεύει αρκετά σε λήψεις με λιγοστό φως. Στις ίδιες συνθήκες θα βοηθήσει σημαντικά και το οπτικό σύστημα σταθεροποίησης ειδώλου. Σε ό,τι αφορά στην οπτική του συμπεριφορά, ο φακός κινείται σε ανεκτά επίπεδα αλλά δεν ενθουσιάζει με την απόδοσή του. Η ευκρίνειά του κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα μπορούσε όμως να είναι καλύτερη. Οι χρωματικές εκτροπές είναι ορατές, ασχέτως αν μπορούν να διορθωθούν στο στάδιο της επεξεργασίας. Με τη συγκεκριμένη μηχανή η φωτογράφιση κόντρα στο ήλιο ή σε οποιεσδήποτε ισχυρές, σημειακές πηγές φωτισμού, θα τονίσει το φαινόμενο του flare που παρουσιάζει ο φακός.

Λήψη κόντρα στον ήλιο όπου και αναδεικνύονται το flare και η περίθλαση του φακού

Το σύστημα εστίασης δε διαφέρει από άλλα μοντέλα της εταιρίας. Το AiAF, όπως το ονομάζει η Canon, αναπτύσσει 31 σημεία αυτόματης επιλογής. Κοντά σε αυτό ο φωτογράφος μπορεί να ενεργοποιήσει το face detection με δυνατότητα tracking ή απλά να επιλέξει να εστιάζει πάντα στο κεντρικό σημείο. Οι βασικές λειτουργίες εστίασης είναι η single και η continuous. Η ανίχνευση και παρακολούθηση εστίασης υφίσταται μόνο στην περίπτωση του face detection αι εφόσον η μηχανή αναγνωρίσει ανθρώπινα πρόσωπα στο καρέ. Η εστίαση είναι αρκετά γρήγορη σε συνθήκες daylight αλλά η απόδοσή της μετριάζεται σημαντικά με χαμηλό φως. Επίσης, η λειτουργία συνεχούς εστίασης είναι μέτριας δυναμικής.

Πάνω στο φακό έχει τοποθετηθεί μια ακόμα ροδέλα, μέσω της οποίας γίνεται η επιλογή διαφράγματος -με ηλεκτρονικό τρόπο- κατά τη λειτουργία του χειροκίνητου προγράμματος έκθεσης. Η οθόνη στην πλάτη της μηχανής κρίνεται συνολικά ως πολύ καλή έως άριστη. Πρόκειται για αρθρωτή οθόνη αφής με ανάλυση 1.040.000 κουκκίδες, αναλογία πλευρών 3:2 και διαγώνιο 3″. Η φωτεινότητά της μπορεί να ρυθμιστεί σε 5 διαφορετικά επίπεδα και χάρη στην αρθρωτή σχεδίασή της διευκολύνει πάρα πολύ σε λήψεις από δύσκολες γωνίες. Για να πω την αλήθεια, η οθόνη με βόλεψε περισσότερο από το ενσωματωμένο ηλεκτρονικό σκόπευτρο.

Λήψη στην επιλογή toy camera.

Η G5 X διαθέτει επίσης ένα μικρό ενσωματωμένο φλας χαμηλής ισχύος, παράλληλα όμως μπορεί να δεχθεί όλα τα σύγχρονα φλας της σειράς EX, επιτρέποντας αυξομείωση της λάμψης τους και λειτουργία δεύτερης κουρτίνας. Το δυνατό “χαρτί” της νέας Canon δεν είναι άλλο από την ποιότητα εικόνας, κυρίως στη στατική φωτογραφία. Τα raw αρχεία της μηχανής είναι αρκετά έως πολύ ευέλικτα και σε θέση να διασώσουν μια κακοφωτισμένη εικόνα. Η ευαισθησία εκτείνεται μέχρι τα ISO 12800, αλλά η μέγιστη τιμή, καθώς και τα ISO 6400 είναι καλύτερο να τα αποφεύγει κάποιος. Ξεκινώντας από χαμηλά, από τα ISO 125, θεωρώ πως το όριο που σου επιτρέπει να κινηθείς με ευκολία στο στάδιο της επεξεργασίας είναι τα ISO 800. Στα ISO 1600 τα περιθώρια είναι σαφώς λιγότερα ενώ τα ISO 3200 τα δέχεσαι λίγο ή πολύ ως έχουν. Γενικά ο θόρυβος φωτεινότητας εμφανίζεται από νωρίς αλλά αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα, είτε στα raw, είτε στα jpeg απευθείας από τον επεξεργαστή της μηχανής.

Τα χρώματα είναι φυσικά και ευχάριστα. Η νέα Canon υποστηρίζει λήψη βίντεο full HD στα 60/50/30/25/24fps με συμπίεση MPEG4/H.264. Η ποιότητα είναι καλή αλλά εκείνο που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι η εστίαση ακολουθεί ικανοποιητικά το θέμα που έχεις επιλέξει, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσωπο, χωρίς ο ήχος της ή εκείνος του μηχανισμού zoom να περνάει στο ενσωματωμένο μικρόφωνο.

Συνολικά πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σύνολο που πιστοποιεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Canon αποφάσισε να κινηθεί επιθετικά στην κατηγορία των premium compacts και να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς. Η G5 X δε θα απογοητεύσει το συνειδητοποιημένο ερασιτέχνη φωτογράφο, δηλαδή εκείνον που γνωρίζει το γιατί αγοράζει μια τόσο ακριβή compact και το πώς θα τη χρησιμοποιήσει προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές της.

Η μηχανή κατάφερε επίσης να δώσει καλά αποτελέσματα ακόμα και σε λήψεις macro.

Γνωρίστε περισσότερα για την Canon Powershot G5 X!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ90%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 3.5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 84%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Canon Greece

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet τ. 192 – αποκτήστε το με ένα κλικ εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Ποιότητα εικόνας
  • Αρθρωτή οθόνη
  • Ηλεκτρονικό σκόπευτρο
  • Ποιότητα
  • WiFi

 KATA

  • Εστίαση στη συνεχή λειτουργία και σε low light

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Canon PowerShot G5 X είναι μια premium compact που εκτός από το προφανές, δηλαδή την πολύ καλή ποιότητα εικόνας, θεωρώ ότι κάνει προσπάθεια (όσο αυτό είναι δυνατό) να πλησιάσει τη φιλοσοφία χειρισμού των DSLRs.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Για περισσότερες δοκιμές κλικ εδώ!

 

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.