Compact Δοκιμές

TEST: CANON POWERSHOT G7 X

Στοχεύοντας σε καλύτερη ποιότητα εικόνας και αυξημένες δυνατότητες χειροκίνητου ελέγχου!

Tους τελευταίους 18 μήνες περίπου, έχουν αρχίσει να ξεπηδούν διαρκώς νέα μοντέλα compact μηχανών με αισθητήρα 1″, κάτι που μεταφράζεται σε πραγματικές διαστάσεις 13.2×8.8mm, δηλαδή εμφανώς μεγαλύτερο από εκείνο των απλών compacts και περίπου 50% μικρότερο από το m4/3. Οι αισθητήρες αυτοί καλύπτουν την ανάγκη των χρηστών για καλύτερη ποιότητα εικόνας και ενσωματώνονται σε μοντέλα των οποίων η τιμή ξεπερνάει ακόμα και εκείνη entry-level DSLRs.

Κάπου εδώ εδράζεται και η γενικότερη ένσταση που έχω για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Γιατί, δηλαδή, κάποιος να προτιμήσει μια compact με αισθητήρα 1″ όταν με τα ίδια χρήματα μπορεί να αποκτήσει ένα κιτ DSLR ή mirrorless μηχανής (με μεγαλύτερο αισθητήρα), ενδεχομένως και με δεύτερο φακό; Η μόνη ουσιαστική απάντηση που μπορεί να δοθεί στο παραπάνω ερώτημα είναι το …μέγεθος.

Canon PowerShot G7 X

Οι φυσικές διαστάσεις των συγκεκριμένων compacts είναι τέτοιες που τους επιτρέπουν να διατηρούν το χαρακτηρισμό “τσέπης” και φυσικά είναι πανεύκολο να τις έχεις πάντοτε μαζί μου. Κάπως έτσι συνέβη και στην περίπτωση της Canon PowerShot G7 X, που χρησιμοποίησα επί αρκετές μέρες, ακόμα κι εκτός των πλαισίων της τυπικής δοκιμής. Έριχνα τη μηχανή στην τσέπη του μπουφάν, κάθε φορά που έβγαινα από το σπίτι, και φωτογράφιζα ό,τι μου άρεσε. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σε απελευθερώνει από υπερβολικό, πρόσθετο βάρος, από φωτογραφικές τσάντες και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά
Η G7 X ενσωματώνει αισθητήρα 1″ που προσφέρει ανάλυση 20.2ΜΡ στη βασική αναλογία πλευρών 3:2. Μπορεί να τραβήξει RAW, JPEG ή RAW+JPEG αρχεία. Τα RAW αρχεία φέρουν 14μπιτη πληροφορία χρώματος, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ με τη σειρά τους τα JPEG παρέχουν δύο επίπεδα συμπίεσης και τέσσερις επιλογές αναφορικά με την ανάλυσή τους (20/12/4/0.3ΜΡ).

Όταν ο φωτογράφος επιλέγει αποκλειστικά εγγραφή σε φορμά JPEG, η μηχανή ενεργοποιεί δύο λειτουργίες που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της τονικότητας στην εικόνα. Αυτές είναι το DR Correction και το Shadow Correct. Το DR Correction λειτουργεί κάπως σαν το Highlight Tone Priority στις DSLR της Canon, κάτι που σημαίνει ότι υποεκθέτει ένα στοπ και αυξάνει τεχνητά τη φωτεινότητα προκειμένου να διατηρήσει την πληροφορία στα highlights. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο η μέγιστη ευαισθησία, με το DR Correction ενεργοποιημένο, να μην υπερβαίνει τα ISO 6400, ενώ κανονικά μπορεί να φθάσει μέχρι τα ISO 12800. Η G7 X υποστηρίζει τρία επίπεδα διόρθωσης θορύβου και ενσωματώνει φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας που κόβει 3 στοπ. Με την επεξεργασία σήματος έχει επιφορτιστεί ο Digic 6, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήθελα να είναι πιο γρήγορος, όπως για παράδειγμα στη λειτουργία λήψης HDR. Είναι αυτός που επιτρέπει στη μηχανή να έχει λειτουργία ριπής 6.5fps και περίπου 4.4fps όταν συνδυάζεται με την ανίχνευση εστίασης.

Canon PowerShot G7 X TOP

Η G7 X ενσωματώνει έναν πολύ αξιοπρεπή φακό 24-100mm με μέγιστη φωτεινότητα f/1.8-2.8. Τόσο οι μέγιστες τιμές διαφράγματος, όσο και το σύστημα οπτική σταθεροποίησης που δίνει πλεονέκτημα 3 στοπ βοηθούν σημαντικά στη λήψη εικόνων το βράδυ (χωρίς φλας ή τρίποδο). Η G7 X διαθέτει σύστημα εστίασης παραπλήσιο εκείνου που έχουμε δει και στα άλλα compact μοντέλα της Canon. Προσφέρει έως και 31 σημεία εστίασης (AiAF) υποστηρίζοντας παράλληλα face detection και touch AF (με τη βοήθεια της οθόνης). Σε συνθήκες ημέρας και εξωτερικών λήψεων, η απόκριση του συστήματος είναι άμεση, ωστόσο θα δυσκολευτεί και θα παρουσιάσει hunting σε συνθήκες μειωμένου κοντράστ, ανεξαρτήτως φωτεινότητας. Σε παρόμοιες καταστάσεις είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί κάποιος την πολυσημειακή λειτουργία για να βοηθάει το σύστημα να “τσιμπάει” από άλλες περιοχές.

Γενικά το κοντράστ είναι το κλειδί λειτουργίας της εστίασης της G7 X. Ακόμα και σε νυχτερινές λήψεις, αν η μηχανή βρει ή “δει” κοντράστ αποκρίνεται αμέσως. Η συνεχής εστίασης είναι απλά ικανοποιητική χωρίς να ενθουσιάζει. Θα καλύψει ανάγκες ερασιτέχνη χρήστη αλλά, λόγω του νευρικού χαρακτήρα του, ο πιο απαιτητικός θα συναντήσει περιορισμούς.

Canon PowerShot G7 X Flash-Up LCD-UpΗ μηχανή ενσωματώνει οθόνη LCD 3″ αφής, με ανάλυση 1.040.000 κουκίδες και δυνατότητα απεικόνισης χρωματικού χώρου που αγγίζει -κατά την εταιρία- το sRGB. Η οθόνη είναι αρθρωτή και μπορεί να περιστραφεί κατά 180 μοίρες γύρω από τον πάνω, οριζόντιο άξονα, κάτι που της επιτρέπει να γυρίζει αντικριστά στο πρόσωπο του φωτογράφου διευκολύνοντας τις selfie λήψεις. Εκεί που δεν βολεύει ιδιαίτερα είναι για τις περιπτώσεις που θα ήθελε κάποιος να τη σηκώσει ψηλά, πάνω από πλήθος, προκειμένου να φωτογραφίσει το θέμα του. Αυτό μπορεί να το κάνει αν γυρίσει τη μηχανή ανάποδα. Εκείνο που βρήκα ιδιαίτερα βολικό πάνω στη Canon PowerShot G7 X είναι ο επιλογέας προγραμμάτων και ο επιλογέας διόρθωσης της έκθεσης που εδράζεται ακριβώς από κάτω, σε ομόκεντρη διάταξη. Εκτός από τα συνήθη και αναμενόμενα Program, προτεραιότητα ταχύτητας/διαφράγματος και χειροκίνητη έκθεση, η μηχανή υποστηρίζει πρόγραμμα Smart Auto (ικανό να αναγνωρίσει 58 θεματικές σκηνές), Custom, Hybrid Auto, Creative Shot, Scene, Creative Filters και Movie.

Η κλίμακα των ταχυτήτων κλείστρου διαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει επιλέξει καθένας, ωστόσο στο χειροκίνητο η συνολική γκάμα είναι 250-1/2000sec. Όντως, έκανα έκθεση 125sec και βρίσκω πολύ θετικό ότι επιτρέπει τη λήψη για περίπου 4 λεπτά, θα ήθελα όμως η μέγιστη ταχύτητα να είναι στα 1/4000sec γιατί κάποιες φορές χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του βίντεο, η G7 X υποστηρίζει full HD με ρυθμό 60fps και εκτός των άλλων προσφέρει δυνατότητα χειροκίνητων ρυθμίσεων έκθεσης για καλύτερο έλεγχο. Στα 60fps η μέγιστη ευαισθησία είναι ISO 3200 ενώ στις άλλες επιλογές αυξάνεται στα ISO 6400. Η αυτόματη εστίαση στο βίντεο είναι πάρα πολύ ομαλή, η εναλλαγή κάπως αργή και κάποιες φορές πολύ αργή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η G7 X διατηρεί τη δυνατότητα οπτικού zoom, στη λειτουργία βίντεο, που με τη σειρά του μετατρέπεται σε εξίσου πολύ ομαλό. Η μηχανή διαθέτει ακόμα πτυσσόμενο φλας που αποδεσμεύεται με μηχανικό διακόπτη, υποστηρίζει Wi-Fi και NFC για ασύρματη σύνδεση με smartphones/tablets (έχει μάλιστα και dedicated πλήκτρο) και είναι συμβατή με κάρτες SD.

Canon PowerShot G7 X: Sample Photo

Στην ελάχιστη εστιακή απόσταση, ο φακός αντιστοιχεί σε 24mm και προσφέρεται για πιο φωτοειδησεογραφικές λήψεις.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.