Compact Δοκιμές

TEST: CANON POWERSHOT G7 X

Canon PowerShot G7 X: Sample Photo

Εξαιρετικά αποτελέσματα από την επεξεργασία ενός αρχείου raw και την μετατροπή του σε A/M με τη βοήθεια του Silver Efex.

Σχεδίαση – Εργονομία
Η Canon PowerShot G7 X είναι μια συμπαγής compact. Για την κατασκευή του σώματός της έχει χρησιμοποιηθεί καλής ποιότητας πλαστικό και μέταλλο (στο πάνω μέρος). Το βάρος της είναι λίγο μεγαλύτερο από εκείνο μιας απλής compact, και αυτό το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις την πιάσεις τα χέρια σου. Λόγω των μικρών διαστάσεών της και την ανύπαρκτης λαβής, το “πιάσιμο” της μηχανής δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Το κράτημα βελτιώνεται κάπως χάρη στην λαστιχένια επένδυση που βρίσκεται στο πίσω μέρος, εκεί ακριβώς που πατάει ο αντίχειρας, αλλά και πάλι ο χρήστης που έχει μεγάλα δάκτυλα σαν τα δικά μου θα χρειαστεί να τη συνηθίσει λίγο.

Canon PowerShot G7 X Back

Σε ό,τι με αφορά, εκείνο που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν τα μικρά πλήκτρα που βρίσκονται στην πλάτη της μηχανής και στα οποία είσαι αναγκασμένος να καταφεύγεις αρκετά τακτικά για να μεταβάλλεις τις παραμέτρους της λήψεις. Το μυστικό για να κάνει κάποιος τη ζωή του ευκολότερη είναι να παραμετροποιήσεις τα υφιστάμενα πλήκτρα, αναθέτοντάς τους λειτουργίες που είναι πιο κοντά στις δικές του ανάγκες. Στην πλάτη της G7 X δύο είναι τα πλήκτρα που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, το Ring Function και το πλήκτρο άμεσης έναρξης της εγγραφής βίντεο. Τόσο στο ένα, όσο και στο άλλο μπορεί να ανατεθούν περισσότερες από 20 διαφορετικές λειτουργίες, τακτική που θα εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο σε εκείνον που το έχει κάνει σωστά. Εκτός από τα function πλήκτρα της πλάτης, αντίστοιχη δυνατότητα προσφέρει και η ροδέλα που βρίσκεται στο φακό και λειτουργεί εν είδει διαφράγματος. Ο συγκεκριμένος δακτύλιος έχει “κλικς” και μπορεί να αναλάβει οκτώ διαφορετικές λειτουργίες. Εγώ προτίμησα να του αναθέσω την εναλλαγή ευαισθησιών ISO, σε όλα τα βασικά προγράμματα πλην του Manual, στο οποίο λειτουργεί σαν διάφραγμα.

Canon PowerShot G7 X: Sample Photo

Πολύ καλή η εν γένει απόδοση των χρωμάτων.

Ποιότητα εικόνας
Η Canon PowerShot G7 X είναι μια μηχανή που υποστηρίζει εγγραφή σε raw φορμά, επιλογή που υπήρξε η βασικότερη που έκανα κατά τη διάρκεια των δοκιμών, σε μια προσπάθεια να σχηματίσω ασφαλή άποψη για την ελαστικότητα και τις πραγματικές δυνατότητες των αρχείων στατικής εικόνας. Τα raw αρχεία προφανώς υποστηρίζονται από το DPP της Canon, ωστόσο επέλεξα να τα ανοίξω στο ACR του Photoshop, μια και το Capture One Pro 8 αρνούνταν πεισματικά να τα δει. Καθώς δε διαθέτω την τελευταία έκδοση του ACR, αναγκάστηκα να κατεβάσω το δωρεάν DNG converter της Adobe και να μετατρέψω τα αρχεία στο συγκεκριμένο φορμά. Είναι αλήθεια πως ξεκινώντας τη δοκιμή είχα σχετικά χαμηλές προσδοκίες. Όταν όμως άρχισα να δουλεύω τα αρχεία στο converter δημιούργησα μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Αν η συγκεκριμένη μηχανή πάει στα χέρια κάποιου που γνωρίζει να τραβάει και έχει βασικές γνώσεις επεξεργασίας, τότε οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες. Το αρχείο είναι αρκετά ελαστικό και σου δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρεις πολλές λεπτομέρειες από τα highlights και τα shadows (χωρίς απαραίτητα να αυξάνεται σημαντικά ο θόρυβος).

Αν κάποιος τραβάει αποκλειστικά raw αρχεία, μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί και την ευαισθησία των ISO 6400. Σε αυτή την τιμή ο θόρυβος παραμένει αρκετά διαχειρίσιμος. Τα ISO 12800 είναι περισσότερο για λόγους ανάγκης. Αν τώρα αποφασίσει κάποιος ότι τα JPEG του ταιριάζουν περισσότερο, τα ISO 3200 είναι το ανώτατο όριο λόγω του ότι η μηχανή χρησιμοποιεί ένα μάλλον ισχυρό φίλτρο θορύβου και μειώνει σημαντικά τις λεπτομέρειες στις υψηλές ευαισθησίες. Προσωπικά το είχα θέσει μόνιμα στην επιλογή low. Αυτό που δεν θα δείτε στα JPEG αρχεία είναι το συνολικό εύρος τονικότητας του αισθητήρα. Αυτό θα συμβεί μόνο αν επιλέξετε να διαχειριστείτε raw αρχεία μέσα σε ένα converter. Επειδή, όπως και να το κάνουμε, η G7 X δεν είναι DSLR, θεωρώ ότι ο μέσος χρήστης μπορεί να αποκομίσει περισσότερα από universal converters όπως το ACR, κυρίως λόγω της δυνατότητας επιλεκτικών διορθώσεων. Απευθείας από τη μηχανή, το χρώμα είναι καλό, διακρίνεται για τη φυσικότητά του, δεν φθάνει όμως σε καμία περίπτωση αυτό που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το raw αρχείο.

Canon PowerShot G7 X: Sample Photo

Εδώ βλέπετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ελαστικά είναι τα αρχεία raw της PowerShot G7 X. Στην αριστερή εικόνα διακρίνεται η φωτογραφία όπως την έδωσε απευθείας η μηχανή.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;