Compact Δοκιμές

TEST: CANON POWERSHOT G7X MARK II

 Aπευθύνεται σε όσους θέλουν μια μηχανή τσέπης για να την έχουν πάντα μαζί τους!

Διαδέχεται την G7X, με βασικότερη διαφορά τον επεξεργαστή DIGIC 7, o οποίος αναβαθμίζει τις δυνατότητές της.

Ο αισθητήρας CMOS της G7X Mark II διαθέτει ανάλυση 20.1 ΜΡ και το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 5472Χ3648px.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Μάλιστα στα RAW αρχεία υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας αλλά και διορθώσεων με τη μηχανή. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μία κάρτα SD.

Η G7X Mark II είναι εφοδιασμένη με φακό που έχει εστιακό μήκος αντίστοιχο με 24-100mm και μέγιστο διάφραγμα f/1.8-2.8, κάτι που τον καθιστά αρκετά φωτεινό. Ο φακός αποτελείται από 11 στοιχεία και κάθε στοιχείο διαθέτει πολλαπλές επιστρώσεις, παρόμοιες με τις επιστρώσεις Super Spectra που έχουν οι φακοί Canon EF. Οι επιστρώσεις αυτές προστατεύουν από θαμβώσεις και αντανακλάσεις προσφέροντας καθαρή εικόνα.

Στο επάνω μέρος της μηχανής θα βρείτε τον επιλογέα προγραμμάτων λήψης μαζί με τον επιλογέα διόρθωσης έκθεσης, το πλήκτρο φωτογράφησης, το χειριστήριο zoom και το πλήκτρο ενεργοποίησης. Στο πίσω μέρος δεσπόζει η οθόνη LCD μαζί με τα διάφορα πλήκτρα λειτουργιών.

Η μηχανή είναι εφοδιασμένη με σύστημα διόρθωσης κραδασμών Intelligent IS και για τη φωτογραφία και για το βίντεο. Για τη φωτογραφία το σύστημα παίρνει δεδομένα από τις λειτουργίες Normal IS, Panning IS, Macro IS και Tripod mode. Για το βίντεο παίρνει δεδομένα από τις λειτουργίες Dynamic IS, Powered IS, Macro IS και Active Tripod IS.

Μια νέα λειτουργία είναι η Dual Sensing IS η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από την ίδια την εικόνα για να ελαχιστοποιήσει το φαινόμενο των κουνημένων λήψεων.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν τρία αυτόματα προγράμματα, 16 δημιουργικά προγράμματα που καλύπτουν όλες τις πιθανές απαιτήσεις του χρήστη, αλλά και δυνατότητα λήψης με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητα. Φυσικά υπάρχουν και πολλά εφε που μπορείτε να εφαρμόσετε στις λήψεις σας, όπως fisheye, artistic, toy camera, πίνακες ζωγραφικής κλπ.

Η G7X Mark II δεν διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο και η σκόπευση γίνεται πάντα από την οθόνη.

Το ενσωματωμένο φλας ξεπηδάει από το επάνω μέρος της μηχανής και έχει οδηγό αριθμό GN 7m στην ευρυγώνια θέση φακού και GN 4m στη θέση τηλεφακού. Δεν υπάρχει υποδοχή για τοποθέτηση εξωτερικού φλας.

Το σύστημα εστίασης χρησιμοποιεί τεχνολογία Contrast Detection και διαθέτει 31 περιοχές εστίασης. Μπορείτε να επιλέξετε απλή ή συνεχή εστίαση, εστίαση ενός σημείου ή εστίαση Tracking για φωτογράφηση και παρακολούθηση προσώπων. Φυσικά μπορείτε να αυξομειώσετε το μέγεθος της περιοχής εστίασης, στην εστίαση ενός σημείου.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 125-12800, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε ISO 25600. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε την μέγιστη ευαισθησία λήψης.

Η κλίμακα ταχυτήτων φωτοφράκτη είναι 30-1/2000s. Mπορείτε τώρα να έχετε συνεχή λήψη με ταχύτητα 8 καρέ/δευτ σε αρχεία JPEG ή RAW.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τρεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη και σημειακή φωτομέτρηση. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε σημειακή φωτομέτρηση στην περιοχή εστίασης που είναι ενεργή.

Η οθόνη LCD είναι μεγέθους 3.0in και μπορεί να κινηθεί κατά 180° προς τα επάνω ή κατά 45° προς τα κάτω. Έτσι μπορείτε να βγάλετε εύκολα selfies αλλά να κάνετε και λήψεις από χαμηλή ή ψηλή γωνία. Η οθόνη διαθέτει και λειτουργία αφής με την οποία μπορείτε να εστιάσετε, να φωτογραφήσετε, να μεγενθύνετε μια εικόνα κλπ.

Η G7X Mark II υποστηρίζει λήψη βίντεο Full HD 1080p σε 60p, με στερεοφωνικό ήχο, σε φορμά ΜΡ4.

H μηχανή διαθέτει επίσης λειτουργία WiFi NFC με την οποία μπορείτε να στείλετε εικόνες σε ένα smartphone, ένα υπολογιστή ή μια σχετική συμβατή συσκευή αλλά και να χειριστείτε τη μηχανή από απόσταση.

Λήψη με χρωματική ρύθμιση Faithful.

Η συνέχεια της δοκιμής στην επόμενη σελίδα!

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.