CSC Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X-A5

Mια πρόταση από την εταιρία που απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό!

H X-A5 ακολουθεί τα βήματα της δημοφιλούς Χ-Α3 στη σχεδίαση, έχοντας μόνο μικροδιαφορές.

Η μηχανή προσφέρεται σαν κιτ με το νέο φακό Fujinon XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ, αλλά μπορεί να δεχτεί και οποιοδήποτε φακό σειράς Fujifilm X. Το εστιακό μήκος του νέου φακού αντιστοιχεί σε 22.5-67.5mm, στο φορμά full frame, και είναι ο πρώτος φακός της σειράς Χ στον οποίο το zoom γίνεται ηλεκτρικά και όχι χειροκίνητα. Διαθέτει επίσης σύστημα σταθεροποίησης εικόνων OIS.

Ο αισθητήρας CMOS της X-A5 διαθέτει ανάλυση 24 ΜΡ και είναι διαστάσεων APS-C. Συνοδεύεται από νέο επεξεργαστή και διαθέτει 1.5Χ πιο γρήγορη λειτουργία σε σχέση με την Χ-Α3. Το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 6000Χ4000px. Ο αισθητήρας αυτός διαθέτει νέα σχεδίαση με βασικότερο χαρακτηριστικό την προσθήκη εστίασης με λειτουργία phase detection. Έτσι τώρα η μηχανή διαθέτει υβριδική εστίαση, με τις κεντρικές περιοχές εστίασης να λειτουργούν με contrast detection και phase detection, ενώ οι περιφερειακές περιοχές εστίασης έχουν μόνο contrast detection. H μηχανή διαθέτει συνολικά 91 περιοχές εστίασης.

Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε εστίαση απλού σημείου, εστίαση ζώνης και ευρεία περιοχή εστίασης. Φυσικά υπάρχει και δυνατότητα συνεχούς εστίασης, μόνο που τώρα η επιλογή συνεχούς εστίασης γίνεται μέσα από το μενού.

X A5 Pink BackOblique MonitorUP+XC15 45mm

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Μάλιστα στα RAW αρχεία υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας με την μηχανή αλλά και διόρθωσης αρκετών παραμέτρων. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μία κάρτα SD.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν όλα τα γνωστά προγράμματα πορτρέτου, δράσης, τοπίου κ.λπ. και φυσικά επιλογές για λήψη με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητα.

Η μηχανή δεν διαθέτει σκόπευτρο, αλλά ούτε και δυνατότητα να τοποθετήσετε κάποιο έξτρα. Η σκόπευση γίνεται πάντα από την οθόνη. Όπως όλες οι Fujifilm, η Χ-Α5 διαθέτει τα γνωστά προγράμματα προσομοίωσης φιλμ, όπως Provia, Velvia, Astia, έχοντας συνολικά 11 επιλογές. Υπάρχουν επίσης 17 δημιουργικά φίλτρα. Υπάρχει ακόμα επιλογή στο εύρος δυναμικού πεδίου ανάμεσα σε 100%, 200% και 400%.

Το ενσωματωμένο φλας αναπηδά μέσα από το σώμα της μηχανής και έχει οδηγό αριθμό GN 4m για ISO 100. Η μηχανή διαθέτει όμως και υποδοχή για τοποθέτηση εξωτερικού φλας.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 200-12800. Μπορεί επίσης να επεκταθεί σε ISO 25600 και ISO 51200, αλλά μόνο σε αρχεία JPEG και όχι RAW. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας λήψης.

Η κλίμακα ταχυτήτων φωτοφράκτη είναι 4-1/4000s με μηχανικό φωτοφράκτη. Με λειτουργία ηλεκτρονικού φωτοφράκτη όμως μπορεί να φτάσει το 1/32000s. Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 6 καρέ/δευτ.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τρεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, μέσου όρου και σημειακή φωτομέτρηση.

X A5 Common Top+XC15 45mm

Η οθόνη είναι μεγέθους 3”, έχει νέο μενού και μπορεί να περιστραφεί προς τα επάνω μέχρι γωνίας 180°. Έτσι μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα selfies αλλά και λήψεις από μικρό ύψος. Μάλιστα μόλις γυρίσετε την οθόνη σε γωνία 180°, η μηχανή μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία αυτοφωτογράφησης, εστιάζοντας στα μάτια. Επίσης με τον πίσω περιστροφικό επιλογέα μπορείτε να ρυθμίσετε το zoom του φακού. Η οθόνη διαθέτει και λειτουργία αφής με την οποία μπορείτε να εστιάσετε, να φωτογραφήσετε, να μεγενθύνετε μια εικόνα κλπ.

Η Χ-Α5 υποστηρίζει λήψη βίντεο 4Κ σε 15p αλλά και HD σε 60p, σε φορμά ΜΟV, ενώ διαθέτει λειτουργίες Wi-Fi, NFC και Bluetooth με τις οποίες μπορείτε να στείλετε εικόνες σε ένα smartphone, ένα υπολογιστή ή  μια σχετική συμβατή συσκευή.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.