CSC Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X-A5

Στην πράξη

Λήψη με το ενσωματωμένο φλας της μηχανής.

Η μηχανή δοκιμάστηκε με τον Fujinon XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ με τον οποίο προσφέρεται σαν κιτ.

Η ποιότητα εικόνων που θα πάρετε είναι πολύ καλή, με πολύ καλή ευκρίνεια και σωστά χρώματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Επίσης με τις λειτουργίες προσομείωσης φιλμ μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα το στιλ που σας ταιριάζει.

Έχει πολύ μικρές διαστάσεις και χωράει άνετα σε μια μεγάλη τσέπη. Όμως, όπως ήδη σημειώθηκε, δεν διαθέτει οπτικό σκόπευτρο – για την κατηγορία της μηχανής και το ρετρό στιλ που διαθέτει είναι μια σημαντική έλλειψη, αφού, αν έχετε τον ήλιο στην πλάτη σας, η χρήση της οθόνης δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Λήψη στην ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού.

Το σύστημα εστίασης έχει ικανοποιητική απόδοση σε εξωτερικό φως, όμως σε χαμηλό φως ή σε φως δωματίου δυσκολεύεται. Παρόλο που η X-A5 διαθέτει λειτουργία phase detection, διαπιστώσαμε ότι δυσκολεύεται να εστιάσει και κάποιες φορές, με συνεχή εστίαση, ενώ εστιάζει στο θέμα στη συνέχεια μόνη της χωρίς να αλλάξει το καρέ το χάνει και το ξαναβρίσκει. Επίσης η επιλογή συνεχούς εστίασης γίνεται τώρα μέσα από το μενού και όχι με διακόπτη στο εμπρός μέρος της, στοιχείο που δεν βοηθάει στη γρήγορη λειτουργία.

Ανοιξιάτικη λήψη με χρωματική ρύθμιση Velvia.

O θόρυβος σε υψηλή ευαισθησία παίρνει πολύ καλή βαθμολογία. Μπορείτε να φωτογραφίζετε άνετα μέχρι και ευαισθησίας ISO 3200 – εκεί υπάρχει λίγος θόρυβος αλλά διορθώνεται εύκολα. Από εκεί και πάνω ο θόρυβος αυξάνεται. Το μόνο περίεργο είναι ότι οι τιμές ISO 25600 και ISO 51200 είναι διαθέσιμες μόνο για αρχεία JPEG και όχι RAW.

Το zoom του φακού γίνεται ηλεκτρικά και όχι χειροκίνητα, προφανώς για να βολεύει στη λειτουργία αυτοφωτογράφησης. Όμως η επιλογή της εστιακής απόστασης γίνεται με κάποια ασάφεια και δεν υπάρχει η ακρίβεια που έχουμε στο χειροκίνητο χειρισμό. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις εστιακής απόστασης.

Η Χ-Α5 διαθέτει λειτουργία επιλογής του εύρους δυναμικού πεδίου, όμως παρά τις προσπάθειες που κάναμε και με αρχεία RAW και με JPEG, οι διαφορές που είδαμε ήταν ελάχιστες και όχι άξιες λόγου.

Γνωρίστε περισσότερα για την Fujifilm X-A5!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 88.5%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: FUJIFILM HELLAS AE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 209 – αποκτήστε το εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Διαστάσεις
  • Βάρος
  • Ποιότητα εικόνων
  • Αυτόματη λειτουργία αυτοφωτογράφησης
  • Μέγιστη ταχύτητα φωτοφράκτη 1/32000s
  • Χαμηλός θόρυβος σε υψηλές ευαισθησίες

 KATA

  • Έλλειψη σκόπευτρου & ηλεκτρικό zoom φακού
  • Σχετικά αργή εστίαση και ασαφή σε χαμηλό φωτισμό
  • Ευαισθησίες πάνω από ISO 12800 διαθέσιμες μόνο σε αρχεία JPEG
  • Επιλογή συνεχούς εστίασης μέσα από το μενού
  • Βίντεο 4Κ σε 15p
  • Ελάχιστη βελτίωση στο εύρος δυναμικού πεδίου στην επιλογή 400%

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Χ-Α5 είναι μια μηχανή με μικρές διαστάσεις και πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Τα μόνα σοβαρά σημεία κριτικής αφορούν την έλλειψη σκοπεύτρου και την αργή και ασαφή εστίαση σε χαμηλό φωτισμό.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.