CSC Δοκιμές

TEST: FUJIFILM Χ-Η1

Αthens Jazz Festival: F8, 1/220, ISO12800 – φακός XF 50-140.

Στην πράξη

Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήσαμε zoom Fujinon φακούς όπως οι XF16-55, XF 18-55 f2.8-4, XF 55-200, XF50-140.

H ποιότητα εικόνας είναι εφάμιλλη της ΧΤ2, αφού ο αισθητήρας και ο επεξεργαστής είναι ίδιος και στις δυο μηχανές. Η εντυπωσιακή μείωση θορύβου μέχρι το ISO 12800 και τα εξαιρετικά χρώματα είναι κάτι που περιμέναμε. H ήδη εξαιρετική ταχύτητα ανάγνωσης της ΧΤ2 έχει αυξηθεί, συμβάλλοντας στη βελτίωση της απόκρισης της κάμερας, στην παρακολούθηση AF υψηλής ακρίβειας, στη ζωντανή προβολή υψηλής ταχύτητας, και στη μέγιστη λήψη 14 fps (με τη χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου). Στο συγκεκριμένο τομέα, θα περιμέναμε να δούμε μια άνοδο στον αριθμό των μέγιστων λήψεων της HX1, τόσο με τη χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου, όσο και του μηχανικού (πέφτει στα 8fps), ωστόσο αυτό παραμένει το ίδιο. Να προσθέσουμε ότι με την προσαρμογή του battery grip και στις δύο μηχανές υπάρχει μια ώθηση στην απόδοση (φτάνει στα 11fps) με το μηχανικό κλείστρο ενεργοποιημένο.

Οι κάμερες της Fujifilm είναι γνωστές για τις προσομοιώσεις των φιλμ τους και η X-H1 δεν διαφέρει, καθώς προσφέρει την τυποποιημένη σουίτα προσομοιώσεων φιλμ, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα προστεθέντος ACROS

Σούνιο: λήψη σε τρίποδο, με ταχύτητα 8 sec, F3.6, ISO800 – φακός XF 16-55.

Σταθεροποίηση εικόνας εντός σώματος

Όπως ήδη τονίστηκε, η Fujifilm με την X-H1 για πρώτη φορά σε μια φωτογραφική μηχανή της σειράς X ενσωματώνει λειτουργία σταθεροποίησης εικόνων, που υπόσχεται να προσφέρει μια εντυπωσιακή αντιστάθμιση της τάξης έως και των 5.5 στοπ (ανάλογα με το φακό που χρησιμοποιείται). Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί το μεγάλο πόλο έλξης, καθώς η X-T2 βασιζόταν μόνο σε συγκεκριμένους φακούς για τη σταθεροποίηση της εικόνας (εκείνοι που ονομάζονται OIS). Στη φωτογραφία που ακολουθεί μπορούμε να δούμε μια λήψη που έγινε στο χέρι με επιτυχία στην ταχύτητα του μόλις 1/10 του δευτερόλεπτου με τηλεφακό.

Άλιμος: λήψη στο χέρι, με F22 και ταχύτητα 1/10 sec, ISO200 – φακός: XF 55-200mm.

Κατασκευή και κράτημα

Όπως ήδη τονίστηκε, αυτό που παρατηρεί κάποιος όταν παίρνει στα χέρια του την Χ-Η1 είναι το μεγάλο και άνετο grip που θα κάνει ακόμα κι όσους έχουν μεγάλα δάχτυλα να αισθανθούν άνετα. Στην περίπτωση της ΧΤ2, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειαζόταν η αγορά ενός έξτρα grip, που ωστόσο και πάλι δεν είναι αντίστοιχο με το βάθος και το ύψος του συγκεκριμένου. Το σώμα της κάμερας μεγάλωσε σε διαστάσεις, φτάνοντας τα 139.8mm [Π] x 97.3mm [Υ] x 85.5mm [Β] και τα 673gr βάρος. Τα αντίστοιχα νούμερα στην ΧΤ2 είναι 132.5[Π] x 91.8[Υ] x 49.2mm[Β] με 507gr. βάρος. Επάνω δεξιά στο σώμα βρίσκουμε μια οθόνη LCD 1.28” (γεγονός που θυμίζει έντονα τον σχεδιασμό της κάμερας μεσαίου φορμά της Fujifilm GFX 50S) η οποία εμφανίζει τις βασικές πληροφορίες λήψης. Αυτό σημαίνει, ότι ο εύχρηστος επιλογέας αντιστάθμισης έκθεσης της X-T2 έχει εξαφανιστεί, κάτι που μας δυσκόλευε κατά τη διάρκεια των λήψεων. Τα κουμπιά στο πίσω μέρος έχουν μεγαλώσει σε σχέση με την XT2. Μια νέα προσθήκη είναι το πλήκτρο AF-ON, μέσω του οποίου μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αυτόματη εστίαση αν το κουμπί λήψης δεν σας βολεύει σε μερικές των περιπτώσεων. Το κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου διαθέτει μηχανισμό φύλλων ελατηρίου, που το καθιστά πιο ευαίσθητο στην επαφή και πιο «ομαλό» στη χρήση του όταν πιέζεται – η σχετική διαδικασία είναι πραγματική απόλαυση!

Η διπλή υποδοχή κάρτας SD όπως και στην XT2, αλλά και ο νέος σχεδιασμός (με 25% παχύτερο κράμα μαγνησίου) προσφέρουν μεγάλη αυτοπεποίθηση στα χέρια κάθε φωτογράφου.

Aθήνα, Σύνταγμα: αρχιτεκτονική με Acros Film Simulation F11, 1/800sec, ΙSO400 – φακός XF 55-200mm.

 Σκόπευτρο και οθόνη

Η X-H1 διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) OLED, όπως και η X-T2, ωστόσο σε σχέση με αυτή έχει υψηλότερη ανάλυση 3.69 εκατομμυρίων κουκκίδων (έναντι 2.36). Από την άλλη, η μεγέθυνση του EVF στην X-T2 είναι υψηλότερη (0.77x έναντι 0.75x) αλλά η διαφορά είναι σχεδόν ανεπαίσθητη στο ανθρώπινο μάτι.

Το EVF της X-H1 έχει μικρότερο χρόνο συστολής (100 ms) όταν χρησιμοποιείται με το μπροστινό ηλεκτρονικό κλείστρο κουρτίνας. Από εκεί και πέρα, όπως και στην ΧΤ2, το μηχανικό κλείστρο έχει χρόνο απόκρισης μόλις 0,005 δευτερολέπτων και μέγιστο ρυθμό καρέ 100 fps, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθυστέρηση.

Η πίσω οθόνη LCD παραμένει ίδια (μεγέθους 3”, με ίδια ανάλυση και μηχανισμό κλίσης 3 κατευθύνσεων) όπως και στην XT2. Ωστόσο, η οθόνη της X-H1 είναι και αφής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να μετακινήσετε το σημείο εστίασης με το δάχτυλό σας ενώ κοιτάζετε το EVF.

Θετική εντύπωση προξενεί το ότι υπάρχει μια σειρά επιλογών για τα τμήματα της οθόνης που είναι ενεργά, προκειμένου να αποφευχθεί η τυχαία ενεργοποίηση κάποιας λειτουργίας λ.χ. εξαιτίας του πατήματος της μύτης ενώ κοιτάζουμε το EVF.

Νέος κόσμος: F8, 1/4700, ΙSO400 – φακός XF 55-200mm.

 Δυναμικό εύρος

Όπως και η ΧΤ2, η X-H1 προσφέρει τη λειτουργία «Δυναμικής Προτεραιότητας». Υπάρχουν τέσσερις ρυθμίσεις: Αδύναμη, Ισχυρή, Αυτόματη και Απενεργοποιημένη. Η πρώτη ρύθμιση είναι DR200% mode, με τα highlights και τις σκιές να μαλακώνουν κατά 1 βήμα (δεδομένου ότι βασίζεται στο DR200%, διατίθεται μόνο από ISO 400 και πάνω). Η δεύτερη είναι DR400% με τα highlights και τις σκιές να είναι στο -2. Είναι διαθέσιμη μόνο από ISO 800 και πάνω. Όσο υψηλότερη είναι η DR, τόσο περισσότερη λεπτομέρεια σε highlights ή σκιές θα αναδείξει. Με απλά λόγια, μέσω της λειτουργίας αυτής, η κάμερα προσπαθεί να κρατήσει την εικόνα με παρόμοια φωτεινότητα σε όλο το πλαίσιο. Αυτό είναι εμφανές όταν φωτογραφίζετε ένα τοπίο, κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας, με σκιερά και φωτεινά μέρη.

Βίντεο

Η X-H1, όπως και η X-T2, προσφέρει 4Κ καταγραφή (3840×2160p.), αλλά με τη διαφορά ότι η πρώτη προσφέρει επίσης 4Κ 4.096×2.160 DCI, στα 24fps και 3.840×2.160 στα 30p, με maximum bit rate τα 200 Mbps (διπλάσιο σχεδόν σε σχέση με τη XT2) ενώ παράλληλα προσφέρει ρύθμιση δυναμικού εύρους 400% και τη λειτουργία προσομοίωσης φιλμ ETERNA.

Η X-H1 είναι η πρώτη κάμερα Fujifilm για την καταγραφή F-Log εσωτερικά σε μια κάρτα SD, και όχι απλά μέσω HDMI όπως στην X-T2. Το F-Log επιτρέπει την καταγραφή μιας πιο επίπεδης και πιο ουδέτερης εικόνα, με ευρύτερο δυναμικό εύρος, από τα τυπικά προφίλ εικόνας.

Υπάρχουν επίσης μερικές διαφορές σε σχέση με την X-T2 ως προς τη μέγιστη διάρκεια ανά κλιπ: η X-H1 μπορεί να καταγράψει έως και 15 λεπτά σε 4K ή 20 λεπτά σε Full HD, ενώ η X-T2 περιορίζεται σε 10 λεπτά σε 4K ή 15 λεπτά σε Full HD. Η X-H1 περιλαμβάνει και ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για βίντεο, όπως το Motion Silent Control (το οποίο απενεργοποιεί τον επιλογέα έκθεσης και το δακτύλιο διαφράγματος και σας επιτρέπει να κάνετε τις ρυθμίσεις χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής) το joystick AF ή το 4-way pad, για να αποφύγετε τυχόν θόρυβο που παράγεται από φυσικούς ήχους.

Καβούρι: εξαιρετική ευκρίνεια και DR400% με F20, 1/300, ISO800 – φακός XF 16-55mm.

Συνδεσιμότητα και κατανάλωση

Από την πλευρά της συνδεσιμότητας, η X-H1 είναι σχεδόν πλήρης καθώς μπορεί να συνδεθεί εκτός από Wi-Fi (που υπήρχε ως τώρα και στην XT2) και μέσω Bluetooth – NFC με το smartphone ή το tablet σας, αφού κατεβάσετε τη συνοδευτική εφαρμογή Fujifilm Camera Remote. Με τον τρόπο αυτό, μοιράζεστε άμεσα και γρήγορα στα κοινωνικά δίκτυα τα αρχεία σας. Επίσης, μέσω της σχετικής εφαρμογής, μπορείτε να ελέγξετε την κάμερά σας από απόσταση, προσφέροντας έξυπνες λύσεις.

Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι, όταν είναι ενεργοποιημένα τα ανωτέρω, η κατανάλωση μπαταρίας αυξάνεται κατακόρυφα, οπότε καλό είναι να απενεργοποιούνται όταν δεν τα χρησιμοποιούνται. Γενικότερα, για όσες μέρες βρέθηκε στα χέρια μας η κάμερα, έβγαζε περίπου ένα μέσο όρο 300 λήψεων ανά φόρτιση. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε πολλά πράγματα – ίσως το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό σκόπευτρο σε ανάλυση και η σταθεροποίηση στο σώμα συνέβαλαν στη μεγαλύτερη κατανάλωση της μπαταρίας σε σχέση με την ΧΤ2, η οποία έχει ένα μέσο όρο 350 λήψεων με μια φόρτιση.

Φάληρο: F5.6, 1/420, ΙSO200 – φακός XF 18-55.

Πρόσθετες λειτουργίες

  • Flicker reduction mode: τα τεχνητά φώτα παράγουν ποικίλες εντάσεις και μήκη κύματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συνεχείς αλλαγές στη φωτεινότητα και τη θερμοκρασία χρώματος. Για την αποφυγή αυτού του φαινόμενου, η X-H1 διαθέτει τη λειτουργία Flicker reduction mode, που διατηρεί την έκθεση σταθερή κατά τη διάρκεια συνεχόμενων λήψεων.
  • Ηλεκτρονικό κλείστρο εμπρόσθιας κουρτίνας: Μετά την GFX 50S, η X-H1 γίνεται η δεύτερη κάμερα της εταιρίας που διαθέτει ένα ηλεκτρονικό κλείστρο εμπρόσθιας κουρτίνα (EFCS). Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για φωτογραφία macrο ή για σταθεροποίηση εικόνας όταν φωτογραφίζετε σε αργές ταχύτητες. Αυξάνει επίσης την κορυφαία χαμηλή ταχύτητα CL σε 6fps από 5fps.  H X-T2, αντίθετα, έχει μόνο δύο επιλογές κλείστρου: το ηλεκτρονικό και το μηχανικό.

Φάληρο: με τη χρήση του αθόρυβου ηλεκτρονικού κλείστρου – F5.6, 1/420, ΙSO200 – φακός XF 18-55.

Γνωρίστε περισσότερα για την FUJIFILM Χ-Η1!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 91%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: FUJIFILM HELLAS AE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 210 – Κατεβάστε το τεύχος δωρεάν εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Σταθεροποίηση στο σώμα με αντιστάθμιση της τάξης έως και των 5.5 stop
  • Εξαιρετικό grip και κράτημα
  • Ανανεωμένη και ανθεκτική κατασκευή
  • Εξαιρετικό EVF
  • Έξτρα λειτουργείες και βίντεο επαγγελματικού επιπέδου
  • Ανανεωμένη και γρήγορη εστίαση AF
  • Πλήθος επιλογών συνδεσιμότητας
  • Απαλό κουμπί ελευθέρωσης κλείστρου

 KATA

  • Διαστάσεις – Βάρος
  • Έλλειψη του επιλογέα αντιστάθμισης έκθεσης
  • Η κατανάλωση μπαταρίας θα μπορούσε να είναι καλύτερη
  • Βασίζεται σε υπάρχοντα αισθητήρα και επεξεργαστή, θα περιμέναμε κάτι νέο

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ενσωματωμένη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνων, και η βελτιωμένη απόδοση γενικότερα σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων σε λειτουργίες βίντεο καθιστούν την Χ-Η1 μια μηχανή ιδιαίτερα ελκυστική για τον επαγγελματία βιντεογράφο και φωτογράφο.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ


Κλικ εδώ για περισσότερες δοκιμές!



Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

LET'S GET SOCIAL!

             







 

Aρθρογράφος

Aνδρέας Καμουτσής

Ο Ανδρέας Καμουτσής δραστηριοποιείται στο χώρο της φωτογραφίας από το 2013. Είναι επίσημος φωτογράφος της Fujifilm στην Ελλάδα, και μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των Χ-Photographers από το 2016. Πολλές φωτογραφίες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί, εκτός από το Photonet, σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στο διαδίκτυο. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε ομιλίες και προβολές σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;
   

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο