CSC Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X-T30

Απευθύνεται σε όσους θέλουν μια μηχανή με ρετρό στυλ για καθημερινή χρήση αλλά και για ταξίδια!

Yπόσχεται παραπλήσια απόδοση με την Χ-Τ3, αλλά με μικρότερο και ελαφρύτερο σώμα καθώς και με αρκετά χαμηλότερο κόστος.

Η μηχανή διαθέτει νέο αισθητήρα Χ-Trans CMOS 4, τεχνολογίας Back Illuminated με ανάλυση 26.1 ΜΡ, ο οποίος είναι διαστάσεων APSC, πρόκειται δε για τον αισθητήρα τέταρτης γενιάς της εταιρίας. Ο αισθητήρας συνεργάζεται με τον επεξεργαστή Χ-Processor 4 που διαθέτει νέους αλγόριθμους, μεγαλύτερη ισχύ και προσφέρει αρκετά υψηλότερη απόδοση. 

Διαθέτει επίσης τη γνωστή διάταξη χειριστηρίων και εργονομία της σειράς Χ. Όσοι φωτογράφοι είναι εξοικειωμένοι με την εργονομία της σειράς Χ μπορούν αμέσως να τη χειριστούν.

Η Χ-Τ30 διαθέτει και αυτή το αναβαθμισμένο σύστημα εστίασης της Χ-Τ3. Ετσι τώρα ο αισθητήρας διαθέτει περισσότερες φωτοδιόδους με λειτουργία phase detection. Υπάρχουν συνολικά 2.16Μ τέτοιοι φωτοδίοδοι που καλύπτουν σχεδόν το 100% του καρέ. Βέβαια η λειτουργία του συστήματος παραμένει υβριδική, με επιλογή contrast detection και phase detection από τη μηχανή. Επίσης έχει αυξηθεί η ευαισθησία απόκρισης στο χαμηλό φως, από +0.5EV σε -3EV, κάτι που βελτιώνει κατά πολύ τις δυνατότητες εστίασης σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες.

Η ταχύτητα εστίασης αλλά και μέτρησης της έκθεσης σε κινούμενα θέματα είναι τώρα 1.5Χ πιο γρήγορη σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα. Υπάρχουν 425 περιοχές εστίασης από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε πού θα εστιάσει η μηχανή. Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε εστίαση απλού σημείου, εστίαση ζώνης, ευρεία περιοχή εστίασης και πλήρως αυτόματη εστίαση, σε απλή αλλά και συνεχή εστίαση. H επιλογή περιοχής εστίασης γίνεται εύκολα χάρη στο joystick που υπάρχει.

Η λειτουργία αναγνώρισης προσώπων και ματιών έχει βελτιωθεί και σύμφωνα με την εταιρία είναι 2Χ πιο αποτελεσματική σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα. Μπορείτε ακόμα να καθορίσετε σε ποιο μάτι, αριστερό ή δεξί, θα δίνει προτεραιότητα. Επίσης όταν υπάρχουν πολλά πρόσωπα μπορείτε να καθορίσετε ποιο πρόσωπο θα έχει προτεραιότητα.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Στα RAW αρχεία υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας με την μηχανή αλλά και διόρθωσης αρκετών παραμέτρων. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μια κάρτα SD.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν αυτόματο πρόγραμμα Ρ, λήψη με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητα. Το πρόγραμμα Advanced SR αναγνωρίζει το θέμα που φωτογραφίζετε και αναλαμβάνει να καθορίσει τις σωστές ρυθμίσεις στη μηχανή, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης. Υπάρχει ακόμα πλήρως αυτόματο πρόγραμμα με όλες τις γνωστές επιλογές για πορτρέτο, τοπίο, δράση κ.λπ.

Όπως όλες οι Fujifilm, η Χ-Τ30 διαθέτει τα γνωστά προγράμματα προσομοίωσης φιλμ, όπως Provia, Velvia, Astia, έχοντας συνολικά 16 επιλογές. Υπάρχουν επίσης 13 δημιουργικά φίλτρα.Η γνωστή επιλογή στο εύρος δυναμικού πεδίου ανάμεσα σε 100%, 200% και 400% είναι και αυτή διαθέσιμη.

H μηχανή διαθέτει ενσωματωμένο φλας, αλλά έχει και υποδοχή για τοποθέτηση εξωτερικού φλας. Η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού φλας είναι 1/180s. Η ελάχιστη ευαισθησία λήψης έχει κατέβει τώρα σε ISO 160 ενώ η μέγιστη φτάνει τα ISO 12800. Μπορεί επίσης να επεκταθεί σε ISO 51200. Η μηχανή διαθέτει και τρία αυτόματα προγράμματα λειτουργίας ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας λήψης και την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη.

Η κλίμακα ταχυτήτων φωτοφράκτη είναι 30-1/4000s με μηχανικό φωτοφράκτη. Με λειτουργία ηλεκτρονικού φωτοφράκτη όμως μπορεί να φτάσει το 1/32000s. Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 8 καρέ/δευτ με μηχανικό φωτοφράκτη, χωρίς να χρειάζεται η τοποθέτηση έξτρα μπαταριοθήκης. Με ηλεκτρονικό φωτοφράκτη η μέγιστη ταχύτητα με συνεχή εστίαση είναι 20 καρέ/δευτ. ή 30 καρέ/δευτ με 1.25Χ crop.

Η μηχανή δεν διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης τοποθετημένο στο σώμα.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τέσσερις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, μέσου όρου, κεντρικά ζυγισμένη και σημειακή.

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο έχει κάλυψη 100%, μεγέθυνση 0.62Χ και ανάλυση 2.36Μ dot. Μάλιστα υπάρχει μια νέα λειτουργία, η “Sports finder”, που κάνει ευκολότερη την παρακολούθηση και φωτογράφηση κινούμενων θεμάτων.

Kανένα παράπονο από τη χρωματική πιστότητα!

Η οθόνη είναι μεγέθους 3”, διαθέτει λειτουργία αφής και μπορεί να μετακινηθεί προς τα επάνω, προς τα κάτω, δεν μπορεί όμως να περιστραφεί. Με την λειτουργία αφής μπορείτε να εστιάσετε, να φωτογραφήσετε, να μεγενθύνετε μια εικόνα κλπ. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αφής στην οθόνη ενώ κοιτάζετε το σκόπευτρο.

Η Χ-Τ30 έχει ανανεωμένες δυνατότητες λήψης βίντεο. Προσφέρει λήψη 4Κ (3810Χ2160), από πραγματική λήψη 6Κ (6240Ζ3510). Η μηχανή υποστηρίζει επίσης φορμά DCI (17:9) που δίνει πιο κινηματογραφικό ύφος στις λήψεις σας. Έχετε ακόμα εγγραφή ήχου υψηλής ποιότητας χωρίς την ανάγκη χρησιμοποίησης εξωτερικών εξαρτημάτων. Ο χρόνος εγγραφής όμως περιορίζεται στα 10′ για βίντεο 4Κ και στα 15′ για Full HD. Τέλος η Χ-Τ30 υποστηρίζει εγγραφή FLog και αρχεία 4:2:2 10-bit στην έξοδο HDMI.

Οι λειτουργίες αναγνώρισης προσώπων και ματιών υποστηρίζονται και στη λήψη βίντεο. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις λειτουργίες προσομείωσης φιλμ, με την ETERNA να δίνει το πιο κινηματογραφικό ύφος.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!