Compact Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X100V

Η νέα μηχανή από την Fujifilm, η οποία συμπληρώνει τη σειρά των premium compact μηχανών της εταιρίας.

Η Fujifilm πρωτοτύπησε το 2011, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία μηχανών premium compact με το πρώτο μοντέλο της σειράς, την X100. Η X100V αποτελεί την 5η γενιά αυτών των μηχανών.

Η X100V συνεχίζει την παράδοση, έχοντας κλασική ρετρό σχεδίαση που θυμίζει τηλεμετρική μηχανή. Το σώμα της διαθέτει αλουμίνιο στο επάνω και κάτω μέρος, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη σειρά Χ100. Επίσης είναι η πρώτη της σειράς που διαθέτει προαιρετική προστασία από καιρικά φαινόμενα με τη χρήση ενός δακτυλίου και ενός προστατευτικού φίλτρου για το φακό.

Η μηχανή διατίθεται σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς, σε μαύρο και ασημένιο χρώμα.

Διαθέτει φακό Fujinon 23mm f/2, που αντιστοιχεί σε 35mm στο φορμά 135 και διαθέτει νέα σχεδίαση με δύο ασφαιρικά στοιχεία, με αποτέλεσμα καλύτερη ευκρίνεια σε όλο το καρέ και μικρότερη παραμόρφωση, έχοντας επίσης πολύ μικρές διαστάσεις. Υπάρχουν ακόμα δύο έξτρα φακοί, ένας για ευρυγώνιες λήψεις και ένας για λήψεις τηλεφακού. Ο πρώτος μετατρέπει το φακό σε 19mm ή 28mm στο φορμά 135, και ο δεύτερος μετατρέπει το φακό σε 33mm ή 50mm στο φορμά 135. Πολύ χρήσιμη είναι και η ύπαρξη φίλτρου ND 4 στοπ.

Η μηχανή είναι εφοδιασμένη με τον αισθητήρα της X-Pro3, APS-C X-Trans CMOS 4 που έχει ανάλυση 26.1ΜΡ. Ο αισθητήρας συνεργάζεται με επεξεργαστή X-Processor 4. H αποθήκευση των δεδομένων γίνεται σε μία κάρτα SD.

H ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 160-12800 για τη φωτογραφία και το βίντεο, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε ISO 51200.

Η X100V διαθέτει το γνωστό σκόπευτρο με διπλή λειτουργία της εταιρίας. Μπορείτε να επιλέξετε τηλεμετρικό σκόπευτρο OVF (όπου βλέπετε ζωντανή εικόνα) ή το γνωστό ηλεκτρονικό σκόπευτρο EVF, το οποίο είναι βελτιωμένο. Η οργανική οθόνη LED έχει ανάλυση 3.69Μ dot και κορυφαία χρωματική απόδοση. Όταν επιλέξετε τηλεμετρικό σκόπευτρο, μπορείτε να έχετε και προβολή μιας μικρότερης οθόνης EVF όπου βλέπετε την περιοχή εστίασης, κάτι χρήσιμο για να ελέγξετε τη λήψη σας.

Το σύστημα εστίασης της X100V είναι αναβαθμισμένο με νέο αλγόριθμο λειτουργίας. Έτσι η εστίαση γίνεται πιο γρήγορα και η μηχανή μπορεί να εστιάσει σε φωτιστικά επίπεδα μέχρι -5EV (σε σχεδόν πλήρες σκοτάδι δηλαδή!) κάτι που αυξάνει τις δυνατότητες λήψεων. Το σύστημα εστίασης είναι υβριδικό, διαθέτοντας λειτουργίες contrast detection και phase detection. Η επιλογή της λειτουργίας που θα χρησιμοποιηθεί γίνεται αυτόματα από τη μηχανή. Φυσικά η X100V υποστηρίζει και λειτουργία ανίχνευσης προσώπου και ματιών. Και αυτή η λειτουργία είναι βελτιωμένη σε σχέση με πριν.

Η μηχανή διαθέτει όλα τα γνωστά χρωματικά προφίλ προσομοίωσης φιλμ της εταιρίας, (17 συνολικά) μαζί με ένα νέο, το CLASSIC Neg. Το τελευταίο μιμείται έγχρωμο αρνητικό φιλμ που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για στιγμιότυπα ή καθημερινές σκηνές. Τα χρώματα, που ελέγχονται με ακρίβεια για κάθε επίπεδο φωτεινότητας, δημιουργούν ένα πλούσιο χρωματικό κοντράστ που προσθέτει έξτρα λεπτομέρεια. Η μηχανή έχει ακόμα τη λειτουργία Grain Effect που προσθέτει κόκκο στις λήψεις σας, όπως συνέβαινε με το φιλμ.

Η X100V είναι η πρώτη μηχανή της σειράς που διαθέτει αρθρωτή οθόνη LCD. Ετσι είναι εύκολη η λήψη εικόνων και βίντεο από δύσκολες γωνίες λήψης. Φυσικά η οθόνη διαθέτει και λειτουργία αφής.

Διαθέτει επίσης δυνατότητα λήψης βίντεο 4Κ σε 30p ή FHD σε 120p. Μπορείτε ακόμα να κάνετε εξωτερική εγγραφή βίντεο μέσω της θύρας HDMI σε 10-bit: 4:2:2 και φυσικά να χρησιμοποιήσετε όλα τα προφίλ προσομοίωσης φιλμ της εταιρίας.

Η αυτονομία της μπαταρίας έχει βελτιωθεί σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα.

H ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού επιτρέπει πολύ κοντινές λήψεις.

H δοκιμή συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.