Compact Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X70

…χωράει άνετα σε μια τσέπη!

H X70 από την Fujifilm κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016, με βασικό χαρακτηριστικό τον αισθητήρα μεγέθους APS. Έτσι κατατάσσεται στην κατηγορία των premium compact μηχανών.

Η πρώτη εντύπωση αφορά το μικρό της όγκο. Ακούγοντας κάποιος για αισθητήρα APS θα περίμενε μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά η Χ70 χωράει άνετα σε μια τσέπη. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και ο σταθερός φακός που δεν προεξέχει πολύ από το σώμα.

Η σχεδίασή της είναι ρετρό, στα πλαίσια της σειράς Χ. Στο επάνω μέρος δεσπόζουν ο επιλογέας ταχυτήτων κλείστρου, ο επιλογέας διόρθωσης έκθεσης και το πλήκτρο φωτογράφησης. Με τον επιλογέα ταχυτήτων μπορείτε να επιλέξετε ταχύτητες ανάμεσα σε Τ, Β, 1s-1/4000s ή να τον βάλετε στη θέση Α και να δουλέψετε με προτεραιότητα ταχύτητας. Η Χ70 διαθέτει όμως και λειτουργία ηλεκτρονικού φωτοφράκτη όπου η κλίμακα ταχυτήτων γίνεται 1-1/32000s. Δίπλα στον επιλογέα ταχυτήτων υπάρχει ένα πλήκτρο για την πλήρως αυτόματη φωτογράφηση. Η Χ70 υποστηρίζει πλήρως αυτόματη φωτογράφηση, λήψη με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητη λήψη. Βέβαια στην αυτόματη λήψη υπάρχουν και αρκετά προγράμματα που καλύπτουν όλες τις πιθανές απαιτήσεις.

Πολύ καλή ευκρίνεια σε κοντινή λήψη, με χρωματική ρύθμιση standard (αριστερά). Δεξιά, η ίδια λήψη σε ρύθμιση vivid.

Δίπλα στον επιλογέα αυτόματης φωτογράφησης θα βρείτε το πλήκτρο DRIVE που ρυθμίζει απλή ή συνεχή λήψη, bracketing σε έκθεση, ευαισθησία λήψης, χρωματικό προφίλ, ισορροπία λευκού, εύρος δυναμικού πεδίου, αλλά και λήψη πανοραμικής εικόνας και εισαγωγή κάποιων ειδικών φίλτρων. Στο δεξί μέρος της μηχανής υπάρχει ο επιλογέας διόρθωσης έκθεσης με κλίμακα +/-3στοπ. Μπροστά από τον τελευταίο βρίσκεται το πλήκτρο βίντεο και ο επιλογέας ενεργοποίησης της μηχανής μαζί με το πλήκτρο φωτογράφησης.

Η μηχανή είναι εφοδιασμένη με ένα φακό νέας σχεδίασης 18.5mm που έχει μέγιστο διάφραγμα f/2.8. Ο φακός αποτελείται απο 7 στοιχεία διατεταγμένα σε 5 ομάδες, ενώ 2 από αυτά είναι ασφαιρικά. Το εστιακό μήκος του φακού στο σύστημα 35mm αντιστοιχεί σε 28mm.

Βλέπετε τις διαφορές στη μεγέθυνση, με λήψεις στα 28mm, 35mm και 50mm αντίστοιχα.

Η επιλογή διαφράγματος γίνεται από ένα δακτυλίδι πάνω στο φακό. Η Χ70 διαθέτει ψηφιακό teleconverter με το οποίο μπορείτε να αυξήσετε το εστιακό μήκος του φακού σε αντίστοιχα 35mm και 50mm. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η ποιότητα εικόνας μειώνεται ελαφρά.

Η Χ70 διαθέτει το γνωστό αισθητήρα  Χ-Trans CMOS II μεγέθους APS με ανάλυση 16.3 ΜΡ. Ο αισθητήρας συνεργάζεται με επεξεργαστή EXR Processor II, με αποτέλεσμα οι χρόνοι εκκίνησης της μηχανής και φωτογράφησης να είναι κατά πολύ βελτιωμένοι. Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε κάρτες SD.

Mια γνωστή λειτουργία από τη Fujifilm είναι η δυνατότητα επιλογής του εύρους δυναμικού πεδίου. Στην Χ70 μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 100%, 200% και 400%. Η ρύθμιση 200% είναι διαθέσιμη από ISO 400 και πάνω, ενώ η ρύθμιση 400% από ISO 800 και πάνω.

Το σύστημα εστίασης διαθέτει απλή εστίαση, λειτουργία συνεχούς εστίασης αλλά και χειροκίνητη εστίαση. Υπάρχουν ακόμα επιλογές απλού σημείου εστίασης, ζωνικής εστίασης και ευρείας ζώνης εστίασης. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από ένα μεγάλο αριθμό σημείων εστίασης που καλύπτουν όλο το καρέ.

Η οθόνη είναι μεγέθους 3” και ανακλινόμενη, στοιχείο που κάνει εύκολη τη φωτογράφηση σε δύσκολες γωνίες λήψης. Η Χ70 υποστηρίζει λήψη βίντεο σε μέγιστη ανάλυση 1920x1080p και μάλιστα στα 60p. Πολύ χρήσιμη είναι και η λειτουργία Wi-Fi, με την οποία μπορείτε να συνδέσετε τη μηχανή σε ένα smartphone ή ένα tablet και να μεταφέρετε δεδομένα ή να την ελέγξετε από εκεί.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.