Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: HUAWEI MATE 20 PRO

Μια από τις πιο πλήρεις συσκευές που έχει δημιουργήσει η Huawei, με ξεχωριστές φωτογραφικές δυνατότητες!

Eίναι εξοπλισμένο με οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει ένας χρήστης, είτε «αρχάριος» είτε πιο απαιτητικός!

Η εντυπωσιακή οθόνη του, μεγέθους 6.39”, καταλαμβάνει το 88% της εμπρόσθιας επιφάνειας της συσκευής και σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις. Στα ενδότερα του κινητού βρίσκονται τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά για να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο, ενώ στο πίσω μέρος κυριαρχεί η τριπλή Leica κάμερα. Το μέγεθός του είναι μεγάλο, όπως προστάζει η μόδα αυτή την περίοδο, με τις αναλογίες της οθόνης να είναι 19.5:9. Αυτό καθιστά τη συσκευή μακρόστενη και δύσχρηστη με το ένα χέρι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έλεγα από μέσα μου «γιατί να μην είναι λίγο πιο μικρό;».

Για παράδειγμα, με τη χρήση τους ενός χεριού, ο αντίχειράς μου φτάνει περίπου ως τα μισά της οθόνης, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό αν δεν επέμβει και το δεύτερο χέρι. Ωστόσο με ένα χέρι μπόρεσα να κάνω κλήσεις, να διαβάσω ένα μήνυμα ή να βγάλω γρήγορα μια φωτογραφία, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη σταθερότητα. Όλα αυτά όμως περνάνε σε δεύτερη μοίρα, καθώς η συσκευή αποτελεί ένα multimedia πολυεργαλείο. Με τον όρο αυτό εννοώ ότι κάποιος που θα αγοράσει το Mate 20 Pro δεν θα το πάρει απλώς για να κάνει κλήσεις και να στέλνει SMS. Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- οι αγοραστές του θα το πάρουν με απώτερο σκοπό την έντονη χρήση ίντερνετ, παιχνιδιών και των διάφορων εφαρμογών που κυκλοφορούν. Σε αυτούς ακριβώς τους τομείς είναι που το συγκεκριμένο μοντέλο διαπρέπει!

Οθόνη

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Mate 20 Pro διαθέτει κυρτή οθόνη στα πλάγια, όπως η Samsung από το Galaxy S6 edge κι έπειτα. Αυτό δίνει και μια καλύτερη αίσθηση στο χέρι όταν το κρατάς. Το μέγεθος της οθόνης αυξήθηκε έναντι του P20 Pro. Πάντα ήταν μεγαλύτερες οι συσκευές της σειράς Mate καθώς απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς χρήστες αλλά και σε επαγγελματίες. Έφτασε λοιπόν τις 6.39” με ανάλυση 2Κ+, δηλαδή 3120×1440 pixels! Ο συνδυασμός αυτός μας δίνει 538 ppi (pixel ανά ίντσα) και 88% στη σχέση σώματος – οθόνης όσον αφορά την πρόσοψη της συσκευής.

Εκτός από το μέγεθος όμως, αυτή τη φορά έχουμε αλλαγές και στις τεχνολογίες που υποστηρίζει η οθόνη, με το μόνο απαράλαχτο στοιχείο να είναι το πάνελ τύπου AMOLED για έντονα χρώματα και απόλυτο μαύρο. Τα νέα στοιχεία λοιπόν είναι η υποστήριξη δύο πάρα πολύ σημαντικών προτύπων. Το πρώτο είναι το DCI-P3, το οποίο δίνει μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων από το κλασικό sRGB. Το δεύτερο είναι το HDR10. Πολλοί ξέρετε τι είναι το HDR (Ηigh Dynamic Range) από την αντίστοιχη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο πρότυπο είναι να συνδυάζει τoυς φωτεινούς τόνους μιας φωτογραφίας, με τους σκοτεινούς σε συνθήκες με έντονες αντιθέσεις. Όπως λειτουργεί και στη φωτογραφία δηλαδή.

Σε θέματα ρυθμίσεων, μας δίνονται αρκετές επιλογές, όπως σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα της εταιρίας. Μπορούμε να ορίσουμε θερμοκρασία χρώματος ανάμεσα από τρεις υπάρχουσες επιλογές, ενώ για τους πιο προχωρημένους υπάρχει η δυνατότητα ορισμού της θερμοκρασίας χειροκίνητα για να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι ότι, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οθόνη μπορεί να ορίσει από μόνη της τη σωστή θερμοκρασία, με βάση το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Η φωτεινότητά της είναι εξαιρετική, καθώς και η ευκρίνεια. Επίσης υπάρχει η επιλογή απόκρυψης του notch, δηλαδή της εγκοπής στο πάνω μέρος της οθόνης για όσους δεν αρέσκονται στη νέα τάση της μόδας. Τέλος, όπως και στις προηγούμενες συσκευές της Huawei, έτσι κι εδώ υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της ανάλυσης προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Λήψη διάρκειας 1″, με το κινητό στηριγμένο στην πόρτα του αυτοκινήτου. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με εξαιρετικά χρώματα και ευκρίνεια.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!