Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: HUAWEI MATE 20 PRO

Εξαιρετική ευκρίνεια και πολύ ωραίο φλουτάρισμα όσο πλησιάζουμε στο θέμα μας!

Κάμερα

Σταθερή στη συνεργασία της με τη Leica, η Huawei συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με τριπλή κάμερα όπως και στο P20 Pro. Ωστόσο αυτή τη φορά έχουμε μεγάλες αλλαγές που φέρνουν σημαντικά βελτιωμένη εμπειρία αλλά και νέες επιλογές. Πιο αναλυτικά, το camera setup του Mate 20 Pro αποτελείται από τρεις έγχρωμους φακούς. Ο κύριος είναι ανάλυσης 40ΜΡ με διάφραγμα f/1.8, ο δεύτερος είναι ένας υπερευρυγώνιος ανάλυσης 20MP με διάφραγμα f/2.2, και την τριάδα συμπληρώνει ένας τηλεφακός των 8MP, με διάφραγμα f/2.4.

Ύστερα από την κυκλοφορία πολλών συσκευών, η Huawei αφαίρεσε τον ασπρόμαυρο φακό και στη θέση του μας δίνει έναν υπερευρυγώνιο. Σίγουρα είναι πιο εντυπωσιακός, και κατά τη γνώμη μου πολύ πιο χρήσιμος. Όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία τοπίου θα τον λατρέψουν, καθώς το κάδρο που μας δίνει είναι κατά πολύ μεγαλύτερο κι έτσι μπορούμε να «χωρέσουμε» περισσότερη πληροφορία στη φωτογραφία. Κάτι αξιοσημείωτο είναι πως με τον υπερευρυγώνιο φακό μπορούμε να πλησιάσουμε έως και σε 2.5 εκατοστά από το θέμα μας, για μια σούπερ macro λήψη: σίγουρα εντυπωσιακό! Δυστυχώς δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αρνητικό στοιχείο σε αυτό το φακό – και δεν είναι άλλο από την παραμόρφωση, η οποία είναι πολύ αισθητή στις άκρες του κάδρου. Έτσι καλύτερα να αποφύγετε πρόσωπα, κτίρια ή δέντρα καθώς θα πάρουν ένα περίεργο σχήμα το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διορθώνεται. Για τον κύριο φακό δεν έχω να πω πολλά πράγματα: είναι εξαιρετικός τόσο σε χρωματική απόδοση όσο και στην ευκρίνεια. Ο τηλεφακός δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε, αλλά ούτε και με απογοήτευσε. Προσφέρει οπτικό zoom 3x, hybrid AIS zoom 5x και ψηφιακό zoom 10x. Με την αύξηση του zoom, η ευκρίνεια μειώνεται ελαφρώς, αλλά τα χρώματα και η αντίθεση παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Άριστο αποτέλεσμα, με λήψη στην απλή λειτουργία. Άριστη ευκρίνεια σε δύσκολες συνθήκες. Το lens flare είναι εμφανές, ωστόσο δεν ενοχλεί αισθητικά.

Για εκείνους που προτιμούν το βίντεο από τις φωτογραφίες, υπάρχει ένα κακό κι ένα καλό νέο! Ας ξεκινήσουμε από το κακό, το οποίο είναι η έλλειψη δυνατότητας να τραβήξουμε βίντεο ανάλυσης 4Κ στα 60fps. Ίσως πολλοί να περίμεναν αυτό το βήμα παραπάνω, μιας και είμαστε συνηθισμένοι εδώ και λίγα χρόνια στο 4Κ των 30fps. Το καλό όμως είναι η παρουσία ενός πολύ καλού σταθεροποιητή ο οποίος εξομαλύνει άριστα τις ανεπιθύμητες κινήσεις, και μας χαρίζει ένα πολύ smooth αποτέλεσμα. Ίσως ένα ψεγάδι στον σταθεροποιητή είναι ένα lag που έχει όταν κουνάμε απότομα το κινητό -για παράδειγμα για να αλλάξουμε γρήγορα πλάνο- και καθυστερεί μισό δευτερόλεπτο να μετακινήσει το κάδρο.

Περνώντας και στην εμπρόσθια κάμερα, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι απλό. Κι έτσι η Huawei έβαλε αισθητήρα 24ΜΡ, με διάφραγμα f/2.0! Όπως καταλαβαίνετε, η ευκρίνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ μας δίνεται και η επιλογή του πορτραίτου όπως και με την κύρια κάμερα. Αυτό ως γνωστόν δημιουργεί ένα “ψεύτικο” βάθος πεδίου για πιο εντυπωσιακά πορτραίτα. Συνήθως το καταφέρνει με επιτυχία, αλλά δεν λείπουν και οι αστοχίες κυρίως σε σύνθετα κάδρα με “busy background”. Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και δεν αφήνει παράπονα. Η μέγιστη ανάλυση βίντεο για την εμπρόσθια κάμερα είναι τα 1080p στα 30fps.

Λήψη με τον ευρυγώνιο φακό: άρτιο αποτέλεσμα, τόσο στην ισορροπία λευκού όσο και στις λεπτομέρειες!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Την επεξεργασία των δεδομένων αναλαμβάνει ο οκταπύρηνος επεξεργαστής που κατασκευάζει η ίδια η εταιρία και είναι αρχιτεκτονικής 7nm, η ονομασία του είναι Kirin 980. Αποτελείται από δύο επεξεργαστές χρονισμένους στα 2.6GHz και δύο στο 1.92 τύπου Cortex-A76, και άλλους τέσσερις στο 1.8GHz τύπου Cortex-A55 για τις λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές. Τα γραφικά υποστηρίζονται από το σύστημα Mali-G76 MP10. Τώρα στο θέμα της μνήμης RAM έχουμε δύο εκδόσεις οι οποίες πάνε ανάλογα με την χωρητικότητα της συσκευής. Δηλαδή γι’ αυτούς που τα θέλουν όλα υπάρχει το πακέτο με τα 8GB μνήμης RAM σε συνδυασμό με 256GB χωρητικότητας, ενώ το δεύτερο πακέτο έχει 6GB μνήμης RAM και 128GB χωρητικότητα. Να σημειώσω εδώ πως υπάρχει δυνατότητα αύξησης του αποθηκευτικού χώρου με χρήση καρτών τύπου Nano Memory έως 256GB.

Αποδεκτό αποτέλεσμα σε λήψη με κόντρα ήλιο. Για φωτεινότερες σκιές, ενδείκνυται η λειτουργία HDR.

Γενικές επιδόσεις

Ένα αγκάθι για τα σύγχρονα smartphones είναι αναμφίβολα η αυτονομία. Τα κινητά έχουν εξελιχθεί σε όλα εκτός από το συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο το Mate 20 Pro έχει πολύ μεγάλη μπαταρία (για την ακρίβεια 4200mAh) κι έτσι καταφέρνει να βγάλει πολλές ώρες χρήσης. Ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα μείνω από μπαταρία αφού η αυτονομία του έφτανε τη μιάμιση μέρα. Κάποιες φορές που είχα πολλή δουλειά και δεν το χρησιμοποιούσα πολύ, έφτανε και τις δύο ημέρες! Κάτι ακόμα όμως που εντυπωσιάζει είναι πως το νέο smarthphone της εταιρίας, μπορεί να φορτίσει άλλες συσκευές. Ενεργοποιώντας την αντίστοιχη λειτουργία από το μενού των ρυθμίσεων, μας δίνεται η δυνατότητα να φορτίσουμε κάποιο άλλο smartphone απλά ακουμπώντας το στην πλάτη του Mate 20 Pro. Προφανώς είναι απαραίτητη η υποστήριξη ασύρματης φόρτισης από την δεύτερη συσκευή, ενώ δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στη μάρκα του δεύτερου κινητού. Είναι λοιπόν και powerbank!

Στο θέμα της ασφάλειας, το Mate 20 Pro είναι απ’ τις πρώτες συσκευές που φέρνουν ψηφιακό δακτυλικό αναγνώστη πάνω στην οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χώρο κάτω από την οθόνη, ούτε στην πλάτη της συσκευής. Ωστόσο δεν είναι τόσο γρήγορος όσο οι κλασικοί αναγνώστες που συναντάμε στις προηγούμενες συσκευές της Huawei. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποτυγχάνει και χρειάζεται να το πατήσεις ξανά. Όμως εκτός από αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώματος, υπάρχει και το Face ID το οποίο λειτουργεί πολύ γρηγορότερα και συνήθως με επιτυχία. Το σίγουρο είναι πως και με τις δύο μεθόδους ενεργοποιημένες θα είστε απόλυτα ασφαλείς και το κινητό σας θα ξεκλειδώσει γρήγορα τις περισσότερες φορές.

Πολύ ικανοποιητική απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εδώ το δέντρο φωτίζεται, αλλά ακόμα και στα σκοτεινά σημεία η ευκρίνεια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Συνοψίζοντας, θέλω να πω πως πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες Android συσκευή που έχει περάσει από τα χέρια μου. Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να λείπει, ενώ οι διορθώσεις που θα έκανα είναι κυρίως στο μέγεθός του, κάτι υποκειμενικό δηλαδή. Η κάμερά του είναι εξαιρετική, η οθόνη το ίδιο, η αυτονομία παίρνει άριστα. Η συνδεσιμότητα είναι πολύ καλή, και η ποιότητα κατασκευής άρτια!


Γνωρίστε περισσότερα για το Huawei Mate 20 Pro!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά τoυ, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 97.5%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: HUAWEI TECHNOLOGIES AE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 213 – αποκτήστε το εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Κάμερα
  • Οθόνη (DCI-P3, HDR10)
  • Λειτουργία powerbank
  • Αδιάβροχο – IP68
  • Εξαιρετική αυτονομία
  • Ταχύτητα Face ID
  • Επέκταση χωρητικότητας

 KATA

  • Μέγεθος συσκευής
  • Έλλειψη 4Κ βίντεο στα 60fps

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πρόκειται για μια εξαιρετική συσκευή που τα κάνει όλα! Δεν υπάρχει κάτι που να λείπει, ενώ είναι σε θέση να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Η κάμερά του είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν σε smartphone. Η οθόνη το ίδιο. Προσωπική μου άποψη είναι πως αν ήταν πιο μικρό σε μέγεθος θα ήταν ένα από τα “απόλυτα” smartphone της αγοράς! 

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Για περισσότερες δοκιμές, κάντε κλικ εδώ!