Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: HUAWEI P20 PRO

Με στόχο την κορυφή της κατηγορίας του!

Η Huawei ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές που ενσωμάτωσαν διπλή κάμερα στις συσκευές τους. To 2018 παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο, με τριπλή κάμερα και ανάλυση 40ΜΡ, πάλι σε συνεργασία με τη Leica! Aποτελεί το πιο ισχυρό smartphone της εταιρίας και ταυτόχρονα το πιο εντυπωσιακό με οθόνη 6.1” και notch.

Δοκίμασα το Huawei P20 Pro σε ένα καλοκαιρινό επαγγελματικό ταξίδι στη Σκύρο, έχοντας ως σκοπό να το χρησιμοποιήσω αντί για τη φωτογραφική μου μηχανή, στις προσωπικές μου λήψεις. Αναμφίβολα, σε συνδυασμό με το νησί, με εξέπληξε ευχάριστα και ήθελα να το χρησιμοποιώ. Η απόδοση της κάμερας είναι εξαιρετική έχοντας πολλή λεπτομέρεια, έντονα χρώματα και πολλές λειτουργίες. Ωστόσο κάποιες φορές τα χρώματα ήταν υπερκορεσμένα, με αποτέλεσμα να βγάζω την ίδια φωτογραφία από την επαγγελματική λειτουργία ώστε να αποφύγω το φαινόμενο αυτό. Σε βραδινές λήψεις η απόδοση ήταν πάλι εξαιρετική. Τα χρώματα πολύ σωστά, η ισορροπία λευκού άριστη και η ευκρίνεια όπως πρέπει για μια συσκευή αυτού του βεληνεκούς. Η λειτουργία πορτραίτου σχεδόν κάθε φορά έδινε εντυπωσιακές φωτογραφίες, ξεχωρίζοντας αποτελεσματικά το πρόσωπο από το φόντο. Λίγες ήταν οι φορές που δεν το πέτυχε, και σε αποδεκτά πλαίσια. Για όσους δεν έχουν απαιτήσεις από πολύ zoom, αυτό το smartphone ίσως είναι το ιδανικό για να αποτυπώσουν τις διακοπές τους και όχι μόνο.

Οθόνη

Η οθόνη των 6.1” σίγουρα αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά για το Huawei P20 Pro. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι ο σχεδιασμός της, που βασίζεται στο πρότυπο του iPhone X με το πολυσυζητημένο notch, δηλαδή την εγκοπή στο άνω μέρος της. Με τον σχεδιασμό αυτό, το ποσοστό της οθόνης ανεβαίνει σε σχέση με την συνολική επιφάνεια της πρόσοψης στο 82% και προφανώς μειώνονται τα περιθώρια. Το πάνελ της είναι το γνωστό AMOLED για εντυπωσιακά χρώματα και η ανάλυσή της φτάνει τα 1080×2240 pixels με αναλογία 18,7:9. Η πυκνότητα των πίξελ ανέρχεται στα 408ppi, δηλαδή είναι σε υψηλά επίπεδα για να μας προσφέρει οξύτητα – ωστόσο έχουμε δει και πολύ ανώτερες τιμές.

Στο κομμάτι των ρυθμίσεων της οθόνης, έχουμε αρκετές επιλογές. Θα ξεκινήσω με την πιο απλή αλλά και πολύ σημαντική, η οποία είναι η δυνατότητα απενεργοποίησης της εγκοπής. Έτσι η οθόνη γίνεται σαν μια συμβατική ίσια οθόνη χωρίς τo notch, και τη θέση του παίρνει ένα μαύρο φόντο όπου πάνω του συνεχίζουν να εμφανίζονται τα εικονίδια της μπάρας ειδοποιήσεων (όπως δηλαδή και με το notch ενεργοποιημένο). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δυνατότητα καθώς σε πολύ κόσμο δεν αρέσει το νέο design που έχει γίνει μόδα και ίσως απέφευγαν αυτή τη συσκευή για τον λόγο αυτό. Μια άλλη σημαντική ρύθμιση είναι η θερμοκρασία της οθόνης, η οποία είναι παραμετροποιήσιμη – μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις έτοιμες επιλογές ή να φτιάξουμε τη δική μας για να ταιριάζει απόλυτα σε κάθε γούστο. Επίσης υπάρχει επιλογή για “ζωντανά” ή κανονικά χρώματα.

Καλό θα ήταν κατά τη λήψη ή επεξεργασία φωτογραφιών να επιλέγουμε την κανονική προβολή γιατί αλλιώς τα χρώματα είναι υπερκορεσμένα αρκετές φορές. Πέρα από αυτά, υπάρχει ο “φυσικός τόνος” ο οποίος υπόσχεται να ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης ανάλογα με το φωτισμό του περιβάλλοντος, με σκοπό μια σταθερή εμπειρία προβολής. Δεν θα μπορούσε να λείπει η “άνεση ματιών” η οποία όταν την προγραμματίσουμε αφαιρεί τους μπλε τόνους από την οθόνη και όλα γίνονται θερμά ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια μας πριν τον ύπνο. Τέλος η Huawei μάς δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ανάλυση της οθόνης, επιλέγοντας υψηλή (1080x2240pixels) ή χαμηλή (720x1493pixels). Χαμηλώνοντας την ανάλυση μπορεί να χάνουμε οξύτητα αλλά κερδίζουμε μπαταρία. Και για τον σκοπό αυτό υπάρχει και η επιλογή “έξυπνης” ανάλυσης, η οποία αυξάνεται μόνη της σε παιχνίδια φωτογραφίες κ.λπ.

Εξαιρετική λεπτομέρεια αλλά δυστυχώς με κορεσμένα χρώματα και υποφωτισμένες σκιές. Η ίδια λήψη στην επαγγελματική λειτουργία ήταν άρτια.

Κάμερα

Πολλοί θα πουν ότι τρεις κάμερες για ένα κινητό είναι υπερβολή και πως δεν χρειάζονται. Ωστόσο είναι τρεις διαφορετικές κάμερες που κάποιες φορές λειτουργούν μεμονωμένα, ενώ άλλες συνεργάζονται για να μας δώσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το νέο βήμα της Huawei είναι η ανάλυση που φτάνει στα 40ΜP και βεβαίως είναι η βασική κάμερα του κινητού. Φυσικά η μία από τις τρεις είναι η ασπρόμαυρη που έχουμε πλέον συνηθίσει και είναι στα 20MP, ενώ την τριάδα κλείνει η κάμερα των 8MP με κύριο χαρακτηριστικό της το 3Χ οπτικό zoom που φτάνει τα αντίστοιχα 80mm των DSLR φωτογραφικών μηχανών. Κάτω από τις τρεις κάμερες κρύβεται ένας νέος αισθητήρας μεγέθους 1/1.7” κάτι που αφήνει αρκετά πίσω τον ανταγωνισμό.

Πιο λεπτομερώς, η κάμερα των 40MP έχει διάφραγμα f/1.8 με εστιακό μήκος 27mm, η ασπρόμαυρη των 20MP έχει διάφραγμα f/1.6 στα 27mm και η τρίτη των 8MP έχει διάφραγμα f/2.4 και είναι στα 80mm για λήψεις με στυλ τηλεφακού. Όλες οι κάμερες έχουν οπτικό σταθεροποιητή και σύστημα εστίασης με λέιζερ.

Στις λειτουργίες της κάμερας θα βρούμε φυσικά το πορτρέτο για φλουτάρισμα του φόντου. Εκεί υπάρχουν και επιλογές για το φωτισμό (όπως τον ονομάζει η εταιρία 3D φωτισμό) που εφαρμόζονται σαν εφέ αμέσως μετά τη λήψη της φωτογραφίας, υπάρχει η δυνατότητα για ωραιοποίηση αλλά και το ζουμ που φτάνει το 3Χ στα 40MP, και το 5Χ στα 10MP. Επίσης η Huawei μάς δίνει τη λειτουργία διαφράγματος που ορίζουμε εικονικά το διάφραγμα και παίρνουμε το ανάλογο αποτέλεσμα, την επαγγελματική που ρυθμίζουμε τα πάντα, το HDR, το πανόραμα, το time lapse, το slow motion και άλλα.

Λήψη στη λειτουργία πορτραίτου, με άριστο φλουτάρισμα και έκθεση.

Στο κομμάτι του βίντεο το P20 Pro μπορεί να καταγράψει σε ανάλυση 4Κ στα 30fps, σε FHD (1080×1920) σε 60 ή 30 fps, και σε FHD+ (1080×2160) 30 fps σε αναλογία 18:9 όπως δηλαδή η οθόνη της συσκευής. Ωστόσο ο σταθεροποιητής του βίντεο είναι διαθέσιμος μόνο σε FHD και FHD+ στα 30 fps.

Η μπροστινή κάμερα έχει ανάλυση 20MP με διάφραγμα f/2.0, ενώ είναι και αυτή εξοπλισμένη με τη λειτουργία πορτραίτου αλλά και τους 3D φωτισμούς όπως στην κύρια κάμερα. Το απογοητευτικό χαρακτηριστικό της μπροστινής κάμερας είναι η ανάλυση του βίντεο που φτάνει μόνο τα 720p (720×1280).

Όμορφο αποτέλεσμα με την ισορροπία λευκού να αποδίδεται σωστά τόσο στο κτίριο όσο και στον ουρανό.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξοπλισμένο με ό,τι καλύτερο μπορεί να διαθέσει η κινέζικη εταιρία, το P20 Pro έρχεται με τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Hisilicon Kirin 970, ο οποίος αποτελείται από 4 πυρήνες Cortex-A73 χρονισμένους στα 2.4GHz και 4 Cortex-A53 στο 1.8GHZ. Συνοδεύτεται από 6GB μνήμης RAM, ενώ η GPU (κάρτα γραφικών) του είναι η Mali-G72 MP12.

Γενικές επιδόσεις

Το P20 Pro απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες και για τον λόγο αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να μην κολλάει ποτέ. Κάτι που διαπίστωσα κι εγώ ο ίδιος όσο και αν το …ζόρισα! Αναβαθμισμένος πλέον είναι και ο ήχος – φέτος για πρώτη φορά έχουμε σύστημα Dolby Atmos για μια surround εμπειρία. Εκτός από το βασικό ηχείο που βρίσκεται στον πάτο της συσκευής, υπάρχει ένα ακόμα μαζί με το ακουστικό. Έτσι όταν κρατάμε τη συσκευή σε οριζόντιο προσανατολισμό έχουμε δύο πηγές ήχου. Μία από το πλάι (το βασικό ηχείο) και μία από μπροστά – σίγουρα θα ήταν καλύτερα αν ήταν και τα δύο ηχεία στα πλάγια, αλλά κι έτσι το αποτέλεσμα είναι πολύ βελτιωμένο.

Το home button που αποτελεί και τον δακτυλικό αναγνώστη, είναι πλέον και πλήκτρο αφής το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε πώς θα συμπεριφέρεται ανάλογα με το πάτημά μας. Πέρα από αυτά όμως, σημαντικό ρόλο έχει και η ασφάλεια. Και για το λόγο αυτό, στο Huawei P20 Pro έχουμε για πρώτη φορά Face ID: με τη λειτουργία αυτή, σκανάροντας το πρόσωπο του χρήστη, η συσκευή καταλαβαίνει αν είναι ο ιδιοκτήτης και ξεκλειδώνει ή όχι. Σε συνθήκες καλού φωτισμού λειτουργεί γρήγορα και αξιόπιστα, ωστόσο σε σκοτάδι παρότι ανεβάζει πολύ τη φωτεινότητα της οθόνης για να φωτιστεί το πρόσωπο του χρήστη, κάποιες φορές τα έβρισκε σκούρα. Σίγουρα δεν είναι τόσο βολικό και γρήγορο όσο το δακτυλικό αποτύπωμα. Κάτι επίσης σημαντικό είναι η αυτονομία, στην οποία το P20 Pro παίρνει άριστα. Δεν θα σας αφήσει ποτέ αν το φορτίζετε κάθε μια με δύο ημέρες. Η φόρτισή του είναι γρήγορη, και μέσα σε μισή ώρα θα φτάσει το 58%!

Πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με τα χρώματα να αποδίδονται σωστά και την ευκρίνεια σε υψηλά επίπεδα.

Γνωρίστε περισσότερα για το Huawei P20 Pro!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά τoυ, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 94%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: ΗUAWEI TECHNOLOGIES A.E.

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet τ. 210

ΥΠΕΡ

  • Κάμερα
  • Αδιάβροχο
  • Αυτονομία
  • Δυνατότητα απόκρυψης notch
  • Face ID

 KATA

  • Κορεσμός φωτογραφιών στο αυτόματο
  • Έλλειψη υποδοχής για κάρτα micro SD
  • Έλλειψη υποδοχής ακουστικών 3.5mm

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Huawei P20 Pro αποτελεί την τελευταία λέξη της εταιρίας και δεν θα μπορούσε να υστερεί απέναντι στον ανταγωνισμό. Όπως λέει και το όνομά του, είναι Prο! Δεν υπάρχει κάτι που δεν κάνει πέρα από …καφέ! Απευθύνεται κυρίως σε απαιτητικούς χρήστες και λάτρεις της φωτογραφίας αφού πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που θα αντικαταστήσει αρκετές φωτογραφικές μηχανές. Μόνο μειονέκτημα (για εμένα προσωπικά) το μέγεθος. Σίγουρα πρέπει να το σκεφτεί όποιος (-α) ψάχνει smartphone σε αυτή την κατηγορία.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 

 






Aρθρογράφος

Πέτρος Λιαρόπουλος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε επαγγελματικά στο χώρο. Ασχολείται κυρίως με τη φωτογράφιση γάμου, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο φωτογραφίζει τοπία. Αγαπάει τον μινιμαλισμό και είναι λάτρης της τεχνολογίας.