Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: HUAWEI P30 PRO

Με την κυκλοφορία του επιχειρεί «να αλλάξει τα δεδομένα στη φωτογραφία».

Σε σύγκριση με το Mate 20 Pro, το P30 PRO της Huawei φέρνει μεγάλη αναβάθμιση στην κάμερα, μιας κι επίσημα η σειρά P είναι αφιερωμένη στη φωτογραφία και το όνομά της προέρχεται απ’ το «Photography». 

Παλαιότερα κάναμε λόγο για διπλή και τριπλή κάμερα. Εδώ έχουμε τετραπλό σύστημα Leica, με προηγμένες λειτουργίες και εντυπωσιακές επιδόσεις. Η οθόνη του smartphone φτάνει τις 6.47 ίντσες, τεχνολογίας AMOLED και το καθιστά πολύ εντυπωσιακό. Φέτος το notch έχει μικρύνει αρκετά, τόσο ώστε να χωράει εκεί μόνο η εμπρόσθια κάμερα με το ακουστικό. Οι αναλογίες παραμένουν ίδιες, δηλαδή 19.5:9 και το μέγεθός του είναι περίπου ίδιο με το Mate 20 Pro. Οι δεξιά κι αριστερά άκρες είναι ελαφρώς κυρτές και βοηθούν στο πιάσιμο της συσκευής. Η αίσθηση που σου δίνει σε συνδυασμό με την ποιότητα κατασκευής, καθιστούν το P30 Pro άριστο στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Οθόνη

Συνεχίζοντας την «παράδοση» με τις OLED οθόνες, το P30 Pro έχει μια εντυπωσιακή οθόνη ανάλυσης 1080x2340 pixels, και μεγέθους 6.47 ιντσών όπως ήδη σημειώθηκε (καλύπτει το 88.6% της πρόσοψης της συσκευής). Αυτός ο συνδυασμός μάς δίνει το αποτέλεσμα των 398ppi (pixel ανά ίντσα). Πρακτικά αυτό σημαίνει εξαιρετική ευκρίνεια, χωρίς πιξέλιασμα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός πως η Huawei μείωσε την ανάλυση σε σχέση με το Mate 20 Pro που είχε 1440x3120 και 538ppi σε μια ελαφρώς μικρότερη οθόνη. Όπως και να ‘χει βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτεί κάποιος από την ευκρίνειά της. Πέρα από αυτές τις αλλαγές, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι σχεδόν ίδια με το Mate 20 Pro. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως υποστηρίζει το πρότυπο DCIP3 για μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων, αλλά και το HDR10. Βεβαίως υπάρχουν όλες οι επιλογές που αφορούν τη ρύθμισης της οθόνης, όπως η θερμοκρασία χρώματος, τα απλά ή έντονα χρώματα και το φίλτρο μπλε φωτός για τις βραδινές ώρες. Η φωτεινότητά της είναι ικανοποιητική, και η ανάγνωση κάτω από έντονο ήλιο απροβλημάτιστη.

Ευρυγώνια λήψη με ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τόσο σε ευκρίνεια όσο και χρωματικά.

Κάμερα

Το μεγάλο όπλο του P30 Pro δεν είναι άλλο από την κάμερα. Η επιτυχημένη συνεργασία με τη Leica συνεχίζεται, φέτος όμως για πρώτη φορά έχουμε ένα νέο camera setup αποτελούμενο από τέσσερις κάμερες.

Ας ξεκινήσουμε με τη βασική κάμερα του κινητού. Πρόκειται για την «καλύτερη» από τις τρεις -αν και είναι διαφορετικές μεταξύ τους- καθώς προσφέρει ανάλυση στα 40ΜΡ, με έναν αισθητήρα της Sony που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τις συσκευές της Huawei. Το διάφραγμά της είναι f/1.6 και έχει οπτικό σταθεροποιητή. Μια ακόμα μεγάλη αλλαγή όμως είναι στο φίλτρο χρώματος. Πλέον η Sony αφαίρεσε το RGGB φίλτρο που χρησιμοποιείται ευρέως, και έφτιαξε ένα νέο με όνομα RYYB. Αυτό που κάνει στην πράξη είναι να αντικαθιστά το πράσινο με το κίτρινο κατά τη συλλογή φωτός, πράγμα που του επιτρέπει να απορροφά έως και 40% περισσότερο φως. Αυτό όπως είναι επόμενο, βοηθάει πάρα πολύ στις νυκτερινές φωτογραφίες. Ωστόσο κάποιες φορές, σε στενά με το κίτρινο φως της πόλης, τα δέντρα είχαν μια περίεργη υφή. Κάπως σα να υπερφωτίζονταν, ή σαν να ενσωμάτωναν ένα ισχυρό εφέ HDR χωρίς όμως αυτό να είναι πραγματικά ενεργοποιημένο (ούτε το ΑΙ ήταν ενεργοποιημένο που εφαρμόζει μόνο του κάποιες ρυθμίσεις ανάλογα με το περιβάλλον).

Η δεύτερη κάμερα έχει έναν υπερευρυγώνιο φακό που αντιστοιχεί σε 16mm στο σύστημα των full frame φωτογραφικών μηχανών, διάφραγμα f/2.2 και ανάλυση 20ΜΡ. Δίνει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, ωστόσο θέλει προσοχή στην παραμόρφωση που είναι έντονη. Επίσης η συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να εστιάσει από τα 2.5 εκατοστά για macro λήψεις.

Η τρίτη κάμερα είναι σχεδιασμένη για λήψεις με πολύ zoom χάρη στο οπτικό zoom που φτάνει το 5x και από τα 27mm της κύριας κάμερας φτάνει στα 125mm σε αντιστοιχία των full frame φωτογραφικών μηχανών. Η ανάλυσή της είναι στα 8ΜΡ, το διάφραγμα είναι f/3.4 και φυσικά έχει οπτικό σταθεροποιητή. Εκτός από αυτό όμως η Huawei μάς υπόσχεται και υβριδικό zoom, που συνδυάζει το οπτικό με το ψηφιακό για να φτάσει το 10x χωρίς να χάσει ποιότητα. Σα να μην έφτανε αυτό, έχουμε και τη δυνατότητα για έως 50x ψηφιακό zoom, ωστόσο (όπως είναι αναμενόμενο) εκεί η ποιότητα μειώνεται.

Τέλος η τέταρτη κάμερα είναι πιο πολύ βοηθητική για τις άλλες τρεις. Αυτό που κάνει είναι να αναλαμβάνει τη γρήγορη εστίαση -σε αντικατάσταση του λέιζερ στα προηγούμενα μοντέλα- αλλά και να βρίσκει το βάθος πεδίου για καλύτερα αποτελέσματα στη λειτουργία πορτραίτου. Η συγκεκριμένη κάμερα λέγεται ToF (Time of Flight) και έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις ναυαρχίδες των περισσότερων εταιριών σιγά σιγά.

Τα χρώματα είναι λίγο πιο παλ από την πραγματικότητα, δίνοντας την αίσθηση πως είναι προϊόν αυξημένης ευκρίνειας κατόπιν επεξεργασίας. Ωστόσο κανένα εφέ δεν εφαρμόστηκε.

Κάτι που ξεχωρίζει είναι η λειτουργία για macro λήψεις με την ελάχιστη απόσταση που μπορεί να εστιάσει το κινητό να είναι τα 2.5 εκατοστά! Εξαιρετική ευκρίνεια και μεγέθυνση, ενώ μας δίνεται και η επιλογή για wide macro με χρήση του ευρυγώνιου φακού. Πραγματικά οι macro επιδόσεις του P30 Pro είναι λόγος για να αγοράσει κάποιος αυτό το smartphone και να ανακαλύψει τον μικρόκοσμο. Εγώ εντυπωσιάστηκα! Βέβαια και ο τηλεφακός είναι κάτι φοβερό, αλλά εγώ ως φωτογράφος ενθουσιάζομαι περισσότερο με τις macro λήψεις παρά με τις πολύ μακρινές.

Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι σε γενικές γραμμές πάρα πολύ καλή. Και οι τρεις κάμερες έχουν καλή χρωματική απόδοση και άριστη ευκρίνεια. Το μόνο περίεργο είναι αυτό που προανέφερα με το κιτρινοπράσινο χρώμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Κάτι αξιοσημείωτο είναι πως η καλύτερη κάμερα είναι η κύρια αφού έχει και το πολύ ανοιχτό διάφραγμα και βοηθάει πάρα πολύ στις νυκτερινές λήψεις. Όποτε είχα τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσω, την προτιμούσα από τις άλλες.

Κάτι που πρέπει επίσης να σημειωθεί είναι η απόδοση του P30 Pro με χρήση υψηλού ISO. Μέχρι και 6400 τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά, ενώ και μετά είναι αποδεκτά. Το θέμα μετά τα 6400 είναι πως προφανώς αρχίζει να εμφανίζεται θόρυβος και χρωματικές εκτροπές. Εκτός από αυτό όμως, στη manual λειτουργία σε ISO 12.800 και πάνω, η ταχύτητα κλείστρου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι προκαθορισμένη. Μικρό το κακό μιας και ποτέ τα smartphones δεν ανέβαζαν ISO μέχρι 409.600! Αν το δούμε απ’ τη θετική του μεριά, το μέλλον φαντάζει εντυπωσιακό. Ποιος ξέρει, ίσως στο P40 Pro να έχουμε πεντακάθαρες εικόνες σε ακόμα υψηλότερα ISO.

Στο κομμάτι του βίντεο, το P30 Pro τα πάει πάρα πολύ καλά όπως ήταν αναμενόμενο. Έχουμε 4Κ στα 30 καρέ και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια κάμερα θέλουμε. Για να μην πω ψέματα, θα ήθελα και τα 60 καρέ. Ωστόσο το …συγχωρώ, αφού έχουμε την γκάμα των φακών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Στα 1080p μπορούμε να τραβήξουμε 60 καρέ αλλά μόνο με την κύρια και την ευρυγώνια κάμερα. Επίσης το P30 Pro είναι εξοπλισμένο με οπτικό και ψηφιακό σταθεροποιητή για πλάνα χωρίς κουνήματα, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!