Δοκιμές Εξοπλισμός

TEST: LG 29EA93

Απόλαυση στην αναπαραγωγή ταινιών 2.35:1 και στο gaming.

Χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσεις ότι η νέα LG 29EA93 δεν είναι όπως οι περισσότερες οθόνες που έχεις δει μέχρι τώρα. Ναι μεν έχει διαγώνιο 29″, οι αναλογίες των πλευρών όμως δεν είναι οι συνήθεις 16:9/16:10 αλλά 21:9. Συνεπώς ο όρος UltraWide δικαιολογείται απολύτως!

Οι διαστάσεις της, σε συνδυασμό με ανάλυση των 2560x1080p, διασφαλίζουν μεθυστική απόλαυση στην αναπαραγωγή ταινιών 2.35:1. Η LG 29EA93 προτείνεται επίσης για παιχνίδια, ωστόσο αυτό είναι ένα …σπορ που εγώ προσωπικά έχω εγκαταλείψει πάνω από μια δεκαετία. Στα πλεονεκτήματα της LG 29EA93 συγκαταλέγονται επίσης η δυνατότητα να απεικονίσει σήμα από δύο διαφορετικές πηγές (dual input) καθώς επίσης και η υποστήριξη πρωτοκόλλου Mobile High-Definition Link (MHL), κάτι που συνεπάγεται τη δυνατότητα σύνδεσης με smartphones και tablets για την αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα στις παραπάνω εφαρμογές, η νέα οθόνη της LG μπορεί να ικανοποιήσει συγκεκριμένες επαγγελματικές εφαρμογές γραφείου και αυτό ήταν κυρίως εκείνο που αρχικά μας κίνησε το ενδιαφέρον, ώστε να ζητήσουμε το προϊόν για δοκιμή. Έτσι λοιπόν, για όλους όσους δεν έχουν πολύ χρόνο για ταινίες και παιχνίδια, αλλά συνηθίζουν να εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, η LG 29EA93 είναι ένα από τα ιδανικότερα monitor για multi-tasking χρήση.

LG 29EA93 (πλαϊνή όψη)

H πλαϊνή όψη της οθόνης.

Μπορείς να “σπάσεις” τα διάφορα παράθυρά σου σε 3-4 μεγάλα πλαίσια, και να τα παρακολουθείς ταυτόχρονα. Στην ουσία είναι σαν να έχεις δύο οθόνες σε μία. Αυτό φαντάζομαι ήταν και το σκεπτικό της LG πίσω από τη δημιουργία του συγκεκριμένου μοντέλου, αφού τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν διπλά monitors, όχι κατ’ ανάγκη από επιλογή. Ως φωτογράφος μπορούσα να ανοίξω ένα πολύ μεγάλο παράθυρο Photoshop και να περισσεύει αρκετός χώρος για το Chrome, το Office ή το Bridge. Ορισμένες φορές τη χρησιμοποίησα και σε full screen, όπως κατά τον σχεδιασμό ψηφιακού άλμπουμ 30x80cm, περίπτωση που σε κάνει να εκτιμάς ιδιαίτερα τα σχεδόν 70cm μήκους του πάνελ της. Στο CD που συνοδεύει την οθόνη, μπορεί κάποιος να βρει την εφαρμογή Screen Split που επιτρέπει την εύκολη μετάβαση του χρήστη από μια κατανομή παραθύρων σε μια άλλη. Για παράδειγμα από τα 2 παράθυρα μπορεί να πάει στα 3 ή στα 4, διατηρώντας πάντως τη δυνατότητα να καθορίσει εκείνος τις διαστάσεις που θα έχουν.

Σχεδιαστικά, η LG 29EA93 είναι μια αρκετά όμορφη οθόνη, όχι από τις λεπτότερες που έχω συναντήσει. Στην πρόσοψη επικρατεί το μαύρο χρώμα και τα περιθώρια του πάνελ από το πλαίσιο είναι μικρά. Στο πίσω μέρος το γυαλιστερό λευκό δίνει πολύ ωραία αίσθηση και μαζί με την ασημί βάση δημιουργούν ένα αρκετά σύγχρονο σύνολο. Η οθόνη μπορεί να στραφεί προς τα κάτω και προς τα πάνω, δεν επιτρέπει όμως ρύθμιση καθ’ ύψος ούτε περιστροφή (δεξιά/αριστερά). Η ρύθμιση καθ’ ύψος προβάλλει πιο επιτακτική καθώς το παγιωμένο ύψος της οθόνης θεωρώ ότι είναι πολύ χαμηλό. Στην περίπτωσή μου την έβαλα να “καθίσει” σε ένα χοντρό λεύκωμα προκειμένου να ανέβει 6-7cm.

LG 29EA93 (θύρες σύνδεσης, πίσω όψη)

Οι θύρες σύνδεσης στο πίσω μέρος.

Αντίθετα με τις περιορισμένες δυνατότητες κλίσης, παρέχει μεγάλη ευελιξία ως προς τη συνδεσιμότητα. Στο πίσω μέρος υπάρχουν μία Dual Link DVI, μία DisplayPort και δύο HDMI. Η μία εκ των δύο είναι συμβατή με MHL και μπορεί να δώσει ρεύμα συνδεόμενη με κάποιο smartphone, λειτουργώντας έτσι και ως φορτιστής τη στιγμή της αναπαραγωγής βίντεο. Εκτός όμως από τις υποδοχές εικόνας, η LG 29EA93 προσφέρει είσοδο ήχου (από PC) και έξοδο ακουστικών. Αν νιώθετε ότι οι USB θύρες σας λιγοστεύουν επικίνδυνα, θα ενθουσιαστείτε με την LG 29EA93, αφού (εξυπηρετώντας ανάγκες hub) προσφέρει τρεις USB 3.0. Η LG 29EA93 διαθέτει πάνελ IPS, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στην χρωματική απόδοση και στη μεγάλη γωνία θέασης. Για να ‘μαι ειλικρινής, σε ένα τόσο ευρύ monitor δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ούτε VA ούτε TN γιατί η γωνία πλευρικής θέασης είναι μεγάλη και η ανομοιογένεια θα το καθιστούσε μη λειτουργικό. Γενικά πάντως η LG είναι ο κατασκευαστής των IPS πάνελ που χρησιμοποιούν αρκετές εταιρίες οθονών, συνεπώς αυτό από μόνο του κάτι λέει για την αξιοπιστία του. Η LG 29EA93 μπορεί να προβάλλει χρωματικό χώρο σχεδόν ταυτόσημο με το sRGB και προτείνεται για όλους όσοι ασχολούνται με φωτογραφικές εφαρμογές, με τελική κατάληξη την προβολή στο internet ή την εκτύπωση σε mini lab (τη συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή). Όσοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις και κινούνται τακτικά στο χώρο του AdobeRGB, θα πρέπει να στραφούν προς ακριβότερα μοντέλα ή να συμβιβαστούν με την περίπου 80% κάλυψη που προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο της LG. Το ισχυρό ατού της LG 29EA93 αναφορικά με τη δυνατότητα ρύθμισης του χρώματος είναι ότι υποστηρίζει hardware calibration για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια χρωματικής απεικόνισης.

True Color Finder: screenshot αρχικής οθόνης

Η αρχική οθόνη του True Color Finder, εφαρμογής που επιτρέπει το hardware calibration με συγκεκριμένες όμως συσκευές.

Το hardware calibration επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος True Color Finder, που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, και μπορείτε να αναβαθμίσετε μέσα από τη σελίδα υποστήριξης της LG 29EA93. Δείχνει να είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση. Λέω “δείχνει” γιατί δεν στάθηκε δυνατό να εξετάσω τη λειτουργία του, πέρα από την εμφάνισης της αρχικής οθόνης. Ο λόγος είναι ότι το True Color Finder υποστηρίζει συγκεκριμένα calibrators και όχι το i1Display Pro της X-Rite που διαθέτω. Συνεπώς, όπως γίνεται κατανοητό, δεν κατάφερα να προβώ σε hardware calibration παρά μόνο σε software μέσω του i1Profiler. Τα υποστηριζόμενα calibrators είναι το ColorMunki Photo/Design, τα Spyder 3 και 4 όπως επίσης και το LG Calibrator (ACD8300) ver.1.33. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε για hardware calibration -και γιατί όχι αφού υποστηρίζεται από το monitor- θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποιο από τα προαναφερθέντα. Ακόμα όμως και το software calibration είναι ικανό να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της οθόνης. Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να ρυθμίσετε στην LG 29EA93 είναι η φωτεινότητά της. Τα 300cd/m2 που δίνει ως μέγιστη τιμή φωτεινότητας ο κατασκευαστής, και που στην πραγματικότητα είναι 266cd/m2 (βάσει μέτρησης), κρίνονται υπερβολικά για φωτογραφικές εφαρμογές και μην παραξενευτείτε αν χρειατεί να τη χαμηλώσετε κάτω από το 50%, πάντα αναλόγως του περιβαλλοντικού φωτισμού. Προσωπικά κινούμαι στα 110-120cd/m2 και για να επιτύχω αυτή τη φωτεινότητα μείωσα την οθόνη στο 23%. Στις αρχικές ρυθμίσεις είναι κάπως ψυχρή και αυτό το αναφέρει κάποιος που έχει συνηθίσει να δουλεύει στα 6300Κ. Με μια μικρή μείωση στο μπλε όλα διορθώνονται. Μετά από ένα προσεκτικό calibration, η LG 29EA93 εμφανίζει πολύ καλή ομοιογένεια φωτεινότητας και αρκετά καλή ομοιογένεια λευκού.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.