Δοκιμές Εξοπλισμός

TEST: METZ MECABLITZ M400

Με μικρές διαστάσεις, πλήρεις λειτουργικές δυνατότητες και σωστή εκφώτιση.

Η Metz παρουσίασε ένα νέο φλας, που προορίζεται κυρίως για mirrorless μηχανές. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η μεγάλη εμβέλεια αλλά και οι μικρές διαστάσεις του. Το φλας έχει οδηγό αριθμό 40m, σε ISO 100 και σε εστιακό μήκος 105mm.

Το Μ400 υποστηρίζει πλήθος λειτουργιών. Μπορείτε να έχετε πλήρως αυτόματη λειτουργία, ETTL, HSS, χειροκίνητη λειτουργία, λειτουργία LED, λειτουργία MASTER, λειτουργία SLAVE και λειτουργία SERVO. Η πλήρως αυτόματη λειτουργία είναι βολική για τις περιπτώσεις που δεν θέλετε να ανησυχείτε για τις ρυθμίσεις του φλας ή της μηχανής σας. Η λειτουργία ETTL δίνει σωστή εκφώτιση στην πλειονότητα των περιπτώσεων μια και η μηχανή κάνει μια προκαταρτική μέτρηση πριν την τελική εκφώτιση. Η  λειτουργία HSS προσφέρει συγχρονισμό υψηλής ταχύτητας, που σημαίνει υψηλότερη ταχύτητα φωτοφράκτη από την τυπική ταχύτητα συγχρονισμού φλας της μηχανής σας. Ο συγχρονισμός υψηλής ταχύτητας είναι διαθέσιμος και σε λειτουργία ETTL και σε χειροκίνητη λειτουργία. Επίσης ο συγχρονισμός υψηλής ταχύτητας ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που επιλεγεί ταχύτητα φωτοφράκτη υψηλότερη από την ταχύτητα συγχρονισμού.

Πολύ καλό αποτέλεσμα σε fill-in εκφώτιση.

Στη χειροκίνητη λειτουργία εσείς επιλέγετε την ισχύ εκφώτισης του φλας, που μπορεί να ρυθμιστεί από 1/1 μέχρι 1/256. Με τη λειτουργία LED έχετε ένα συνεχές φως για να κάνετε λήψη βίντεο. Με τη λειτουργία MASTER μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλας για να ενεργοποιήσετε ασύρματα άλλα φλας και η λειτουργία SLAVE είναι αυτή που το φλας ενεργοποιείται ασύρματα από ένα άλλο. Στην ασύρματη λειτουργία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι 3 ομάδες φλας, με διαφορετικές ρυθμίσεις στην κάθε ομάδα. Υπάρχουν ακόμα 4 διαφορετικά κανάλια ασύρματης ενεργοποίησης, έτσι ώστε στον ίδιο χώρο να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές ομάδες φλας. Τέλος η λειτουργία SERVO είναι μια απλή λειτουργία SLAVE στην οποία υπάρχει μόνο χειροκίνητη ρύθμιση της εκφώτισης.

Το φλας διαθέτει ενσωματωμένο διαχύτη αλλά και κάρτα αντανάκλασης. Η κεφαλή του Μ400 μπορεί να στραφεί προς τα επάνω, μέχρι γωνίας 90 μοιρών, αλλά και προς τα δεξιά/αριστερά μέχρι γωνίας 180 μοιρών. Η κεφαλή του Μ400 καλύπτει φακούς με εστιακό μήκος 24-105mm. Aν χρησιμοποιήσετε όμως τον ενσωματωμένο διαχύτη, το φλας καλύπτει εστιακό μήκος 12mm.

Με το Μ400 μπορείτε να φωτίσετε άνετα μακρινά θέματα.

Πολύ χρήσιμος είναι και ο λαμπτήρας βοηθητικής εστίασης που διαθέτει το φλας. Όταν η μηχανή για κάποιο λόγο δεν μπορεί να εστιάσει, σε χαμηλό φως, ενεργοποιείται αυτόματα ο βοηθητικός λαμπτήρας εστίασης που βοηθάει τη μηχανή να εστιάσει.Φυσικά το φλας υποστηρίζει αργό συγχρονισμό αλλά και συγχρονισμό πίσω κουρτίνας.

To M400 διαθέτει και θύρα USB με την οποία μπορείτε να ενημερώνετε το λογισμικό του και έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και με μηχανές που θα παρουσιαστούν στο μέλλον. Η τροφοδοσία του γίνεται με 4 μπαταρίες ΑΑ και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επαναφορτιζόμενες, αλκαλικές ή μπαταρίες λιθίου. To νέο φλας διατίθεται για μηχανές Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus/Panasonic/Leica, Pentax, Sony. Οι λειτουργίες που είναι διαθέσιμες ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή μηχανής.

Λήψεις με απευθείας εκφώτιση (δεξιά) και με τον ενσωματωμένο διαχύτη και την κάρτα αντανάκλασης (αριστερά).

Στην πράξη

Το φλας δοκιμάστηκε με μια Canon 100D. Οι μικρές διαστάσεις του κάνουν εύκολη τη μεταφορά αλλά και τη χρήση του. Το φλας διαθέτει πολλές λειτουργικές δυνατότητες που θα καλύψουν οποιαδήποτε απαίτηση του φωτογράφου. Η μεγάλη εμβέλεια κάνει εύκολη τη φωτογράφηση μακρινών θεμάτων. Η εκφώτιση που πήραμε ήταν σωστή σε λειτουργία πλήρως αυτόματη αλλά και ETTL. Η επιλογή ρυθμίσεων γίνεται εύκολα μέσα από το απλό μενού. Το μόνο σημείο κριτικής αφορά τον αδύναμο τρόπο που κλειδώνει η κεφαλή όταν την σηκώνετε προς τα επάνω ή την γυρνάτε στο πλάι. Θα έπρεπε να κλειδώνει πιο θετικά, μια και δεν είναι σίγουρο αν μείνει τη θέση του αν βάλετε κάποιο μεγάλο διαχύτη.

Συμπερασματικά, αν θέλετε ένα φλας με μικρές διαστάσεις, πλήρεις λειτουργικές δυνατότητες και σωστή εκφώτιση, το Μ400 είναι μια πολύ καλή επιλογή σε πολύ καλή τιμή.

ΥΠΕΡ

  • Διαστάσεις – βάρος
  • Εμβέλεια
  • Λειτουργικές δυνατότητες
  • Ποιότητα εκφώτισης
  • Τιμή

ΚΑΤΑ

  • Αδύναμο κλείδωμα κεφαλής

Η πλάτη του φλας.