Δοκιμές Φακοί

TEST: NIKKOR AF-S FISHEYE 8-15mm f/3.5-4.5E ED

Ένας φακός με μοναδικά χαρακτηριστικά!

O Nikon AFS 8-15mm f/3.5-4.5E ED ουσιαστικά ενσωματώνει τρεις φακούς σε έναν!

Στα 8mm σάς δίνει σε full frame μηχανή εικόνα κυκλικού fisheye, με το χαρακτηριστικό μαύρο περίγραμμα και γωνία κάλυψης οριζόντια και κάθετα 180º. Στα 15mm σας δίνει εικόνα fisheye πλήρους κάδρου με διαγώνιο 180º. Τέλος, αν βάλετε το zoom περίπου στα 10.5mm, έχετε εικόνα fisheye πλήρους κάδρου με διαγώνιο 180º σε μηχανές DX. O Nikon AFS 8-15mm είναι ο πρώτος φακός zoom fisheye της Nikon και συμπληρώνει την γκάμα της εταιρίας με φακό fisheye 8mm, που δεν είχε, αλλά και αντικαθιστά τον AF Fisheye 16mm f/2.8D που υπάρχει από την εποχή του φιλμ.

Ο νέος φακός έχει ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή. Αποτελείται από 15 στοιχεία διατεταγμένα σε 13 ομάδες, ενώ τρία από τα στοιχεία αυτά είναι ΕD (Extra Low Dispersion) και 2 ασφαιρικά. Tα στοιχεία ED ελαχιστοποιούν τις χρωματικές εκτροπές, προσφέροντας έτσι εικόνες με πιο σωστά χρώματα αλλά και καλύτερο κοντράστ. Υπάρχουν επίσης επιστρώσεις Nano Crystal Coat και Fluorine.

Φυσικά υπάρχει μηχανισμός ηλεκτρομαγνητικού διαφράγματος, που εξασφαλίζει υψηλή ακρίβεια έκθεσης, αλλά και στεγανοποιημένη κατασκευή ενάντια σε σκόνη και υγρασία.

Η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι μόλις 0.16m, κάτι που επιτρέπει πολύ κοντινές λήψεις.

Ο φακός δεν δέχεται φίλτρα στο εμπρός του μέρος, όπως όλοι οι παρόμοιοι υπερευρυγώνιοι φακοί, αλλά μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρα ζελατίνης στην ειδική θέση που υπάρχει στο πίσω μέρος.

Το σύστημα εστίασης AFS διαθέτει μοτέρ υπερήχων για γρήγορη και αθόρυβη εστίαση. Διαθέτει επίσης σύστημα εσωτερικής εστίασης IF, που σημαίνει ότι το μήκος του δεν μεταβάλλεται κατά την εστίαση. Το σύστημα αυτό επιτρέπει επίσης πολύ μικρότερη ελάχιστη απόσταση εστίασης.

Λήψη χωρίς γεωμετρική διόρθωση, όπου η παραμόρφωση δεν αποτελεί πρόβλημα.

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.