Δοκιμές Φακοί

TEST: NIKON AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR

Aπευθύνεται στους ενθουσιώδεις φωτογράφους!

O Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR βελτιώνει σε πολλά σημεία τον AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR. Προσφέρει καλύτερη οπτική απόδοση, διαθέτει μεγαλύτερο εστιακό μήκος, έχει σταθερό διάφραγμα και (το σημαντικότερο) διατίθεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Πρόκειται για ένα φακό που απευθύνεται στους ενθουσιώδεις φωτογράφους και προορίζεται να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα μοντέλα που προσφέρουν ανεξάρτητοι κατασκευαστές φακών.

Αποτελείται από 19 στοιχεία διατεταγμένα σε 12 ομάδες, ενώ τρία από τα στοιχεία αυτά είναι ΕD (Extra Low Dispersion). Tα στοιχεία αυτά ελαχιστοποιούν τις χρωματικές εκτροπές, προσφέροντας έτσι εικόνες με πιο σωστά χρώματα αλλά και καλύτερο κοντράστ.

Ο φακός δέχεται φίλτρα με διάμετρο 95mm. Το σύστημα σταθεροποίησης εικόνων VR επιτρέπει τη λήψη εικόνων με ταχύτητες φωτοφράκτη μέχρι και 4.5 στοπ πιο αργές, από αυτές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε χωρίς το σύστημα. Μάλιστα υπάρχουν δύο προγράμματα λειτουργίας, ΝΟRMAL και SPORT, με το τελευταίο να προορίζεται για θέματα που κινούνται απρόβλεπτα.

Λήψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Το ηλεκτρομαγνητικό διάφραγμα εξασφαλίζει σταθερή έκθεση σε όλες τις συνθήκες, κάτι απαραίτητο σε συνεχόμενες λήψεις δράσης ή άγριας φύσης.

Στο αριστερό μέρος του φακού θα βρείτε 4 διακόπτες. Αυτόν της χειροκίνητης και αυτόματης εστίασης, με δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης, τον διακόπτη απόστασης εστίασης, για πιο γρήγορη απόκριση, τον διακόπτη ενεργοποίησης του VR και τον διακόπτη επιλογής προγραμμάτων του VR.

Eπίσης πίσω από το δακτυλίδι zoom βρίσκεται ο διακόπτης κλειδώματος zoom, που το κλειδώνει στα 200mm για να μην υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το μήκος του όταν κρέμεται προς τα κάτω.

Λήψη στο Athens Flying Week στην Τανάγρα.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.