Δοκιμές Φακοί

TEST: NIKON AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR

Λήψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Στην πράξη

Ο φακός δοκιμάστηκε με τις Nikon D750 και D7500 στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και στο Athens Flying Week στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Στην κατηγορία του και στην γκάμα τιμής του, είναι (σ.σ.: τη στιγμή διεξαγωγής της δοκιμής) ο μόνος φακός με σταθερό διάφραγμα σε όλη την κλίμακα εστιακών αποστάσεων, κάτι που είναι εντυπωσιακό. To πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι το βάρος του: ζυγίζει 2300gr, και αν τον χρησιμοποιείτε για πολύ ώρα στο χέρι, αρχίζει και γίνεται κουραστικός. Βέβαια διαθέτει μπράτσο για στήριξη σε τρίποδο ή σε μονόποδο. Δεν έχετε λόγο να μην τον στηρίζετε σε ένα μονόποδο, εκτός και αν φωτογραφίζετε κάποιο ιδιαίτερο θέμα, όπως π.χ. αεροπλάνα.

Η αλλαγή εστιακών αποστάσεων γίνεται περιστρέφοντας το δακτυλίδι zoom. To τελευταίο είναι αρκετά πλατύ για να το πιάνετε εύκολα, αλλά αν θέλετε να πάτε από τα 200mm στα 500mm πρέπει να περιστρέψετε το δακτυλίδι γύρω στις 180°, κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε με μια κίνηση. Πρέπει να αφήσετε το φακό και να τον ξαναπιάσετε, περιορισμός που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αντιδράσετε γρήγορα όταν οι συνθήκες το απαιτούν, λ.χ. σε ένα πουλί που εμφανίζεται ξαφνικά ή σε ένα αεροπλάνο. Ενας εναλλακτικός τρόπος zoom είναι να πιάσετε το φακό από το μπροστινό του μέρος και να τον τραβήξετε, αλλά αυτό δεν βολεύει πάντα (ανάλογα του πώς κρατάτε τη μηχανή).

Το δακτυλίδι zoom βρίσκεται μπροστά από αυτό της εστίασης, εκεί που βρίσκεται φυσικά το χέρι σας όταν κρατάτε τον φακό. Έτσι η εργονομία του είναι σωστή, σε αντίθεση με άλλους φακούς της εταιρίας όπου βρίσκεται πίσω από αυτό της εστίασης.

Ένα άλλο αρνητικό σημείο είναι ότι όσο αυξάνεται η εστιακή απόσταση, το μήκος του μεγαλώνει. Στα 500mm έχει σχεδόν διπλασιαστεί, κάτι που χαλάει την ισορροπία του και κάνει δύσκολο το κράτημα στο χέρι. Όμως σε ένα φακό αυτής της κατηγορίας δεν μπορείτε να αποφύγετε την αυξομείωση του μήκους του.

Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή – βέβαια δεν υπάρχει στεγανοποίηση ενάντια σε υγρασία και σκόνη. Δεδομένου ότι το μήκος του αυξομειώνεται με το zoom μάλλον πρέπει να αποφύγετε να τον χρησιμοποιήσετε σε συνθήκες με πολύ σκόνη, μια και είναι πιθανό να εισχωρήσει σκόνη μέσα στα κρύσταλλα.

Η ευκρίνεια που δίνει είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Και στο μέγιστο διάφραγμα f/5.6 θα πάρετε πολύ καλή ευκρίνεια, ειδικά στην κλίμακα 300mm-400mm. Είναι σημαντικό το ότι στο μέγιστο διάφραγμα παίρνετε πολύ καλή ευκρίνεια, μια και το f/5.6, για διάφορους λόγους, δεν βολεύει να το κλείσετε ένα στοπ για να αυξηθεί η ευκρίνεια. Στα 200mm και στα 500mm η ευκρίνεια είναι ελαφρά μειωμένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Λήψη στο Athens Flying Week στην Τανάγρα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του φακού είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηλεμετατροπείς και να αυξήσετε το εστιακό του μήκος, δυνατότητα που δεν υπάρχει σε άλλους φακούς της κατηγορίας αυτής.

Επίσης αν τον τοποθετήσετε σε μια μηχανή με αισθητήρα APS ή αν επιλέξετε τη λειτουργία crop DX στην D850 για παράδειγμα, έχετε ένα φακό 750mm και αν χρησιμοποιήσετε και ένα τηλεμετατροπέα 1.4Χ έχετε ένα φακό …1050mm!

Ο AF-S 200-500mm διαθέτει σύγχρονο μοτέρ εστίασης AF-S, που εξασφαλίζει ότι έχετε γρήγορη και ακριβή εστίαση. Συνολικά, τόσο η ταχύτητα εστίασης όσο και η ακρίβεια εστίασης είναι πολύ καλές, για την κατηγορία  – φυσικά δεν συγκρίνεται με την ταχύτητα εστίασης πιο ακριβών επαγγελματικών φακών. Ποτέ όμως δεν μπορείτε να τα έχετε όλα μαζί!

Το σύστημα σταθεροποίησης εικόνων λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά και μπορείτε να το εμπιστευθείτε άφοβα για λήψεις στο χέρι ή σε μονόποδο.

Ο τρόπος που ο φακός αποδίδει το φόντο της εικόνας, ή το bokeh όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι και αυτός ιδιαίτερα ικανοποιητικός, σε σχέση με το διάφραγμα f/5.6.

Tέλος, τo χρώμα και το κοντράστ είναι πολύ καλά για την κατηγορία του.


Γνωρίστε περισσότερα για τoν NIKON AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ100%
ΚΟΝΤΡΑΣΤ100%
ΒΙΝΙΕΤΑΡΙΣΜΑ100%
ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 91%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ:

Δ. & Ι. ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ Α.Ε.

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 208 – αποκτήστε το εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Οπτική απόδοση
  • Σταθερό διάφραγμα f/5.6
  • Τιμή
  • Σύστημα σταθεροποίησης εικόνων
  • Δυνατότητα χρήσης τηλεμετατροπέων

 KATA

  • Ταχύτητα εστίασης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR φαίνετε να έχει βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε γκάμα εστιακού μήκους, οπτική απόδοση και τιμή αγοράς. Με σχετικά λίγα χρήματα έχετε ένα φακό 500mm με πολύ καλή ποιότητα εικόνας για να φωτογραφίζετε άγρια φύση ή σπορ.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.