Compact

TEST: NIKON COOLPIX P1000

Λήψη στα 600mm.

Στην πράξη

Η Ρ1000 δεν έχει την “αίσθηση” κόμπακτ μηχανής, μια και ο όγκος της είναι (αναπόφευκτα) αρκετά μεγάλος ενώ και το βάρος της είναι 1415g. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όμως με τον φακό 3000mm που φιλοξενεί. Πρακτικά, δεν υπάρχει κάποιο μακρινό θέμα που δεν μπορείτε να φωτογραφίσετε. Αν ενεργοποιήσετε δε και το ψηφιακό zoom, που μπορεί να φτάσει τα 12000mm, τότε είναι πολύ εντυπωσιακό το τι μπορείτε να φέρετε κοντά. Ρίξτε μια ματιά στις δυο φωτό που ακολουθούν:

Όμως σε όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί – αρκετά σοβαροί. Ο πρώτος είναι οι κραδασμοί. Πάνω από τα 1000mm η εικόνα αρχίζει και τρέμει. Ο φακός διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης που προσφέρει διόρθωση 5 στοπ σε εστιακό μήκος 350mm. Από κει και πάνω η διόρθωση μειώνεται. Ειδικά αν μπείτε στο ψηφιακό zoom, η εικόνα τρέμει πολύ μπροστά στα μάτια σας. Η στήριξη της μηχανή σε τρίποδο, μονόποδο ή κάποια σταθερή επιφάνεια είναι απαραίτητη σε τέτοιες συνθήκες. Η χρήση της μηχανής στο χέρι σε μεγάλα εστιακά μήκη δεν συνίσταται.

Eπίσης σε μεγάλα εστιακά μήκη ο φακός εκτείνεται κατά πολύ προς τα εμπρός. Αν έχετε τοποθετήσει τη μηχανή σε τρίποδο, η ισορροπία της δεν είναι η καλύτερη δυνατή σε αργές εκθέσεις, μια και η υποδοχή του τριπόδου βρίσκεται στο κέντρο του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, χρήσιμο θα ήταν ένα μπράτσο-στήριγμα στο φακό.

Λήψη στα 6000mm.

Η Ρ1000 είναι εφοδιασμένη με τον μικρότερο αισθητήρα που θα συναντήσετε σε κόμπακτ μηχανές, 1/2.3”. H ποιότητα εικόνας που θα πάρετε είναι αντίστοιχη αυτού του αισθητήρα και δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις ενός φακού 3000mm. Έτσι όσο αυξάνεται το εστιακό μήκος, η ευκρίνεια μειώνεται.
Το μέγιστο διάφραγμα μπορεί να ξεκινάει με f/2.8 στα 24mm αλλά όσο αυξάνεται το εστιακό μήκος μειώνεται. Από τα 2800mm και μετά το μέγιστο διάφραγμα είναι f/8. Βέβαια πρόκειται για ένα αναγκαίο συμβιβασμό για να διατηρηθεί ο όγκος του φακού σε λογικά πλαίσια. Η μείωση του διαφράγματος έχει επίπτωση και στην ποιότητα της εικόνας, λόγω του φαινομένου της περίθλασης.

Επίσης το κλειστό διάφραγμα απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθησία ISO σε χαμηλό φωτισμό. Η μέγιστη ευαισθησία ISO της μηχανής είναι σχετικά χαμηλή, αλλά και σε υψηλή ευαισθησία υπάρχει θόρυβος και μείωση της ευκρίνειας.

Σε μεγάλα εστιακά μήκη, το σύστημα εστίασης κάποιες φορές δυσκολεύεται. Είτε αργεί να εστιάσει, είτε δεν εστιάζει με ακρίβεια.

Το ενσωματωμένο φλας της Ρ1000 προσφέρει πολύ καλή εκφώτιση, φυσικά σε κοντινές αποστάσεις.
Η αυτονομία της μπαταρίας είναι σχετικά χαμηλή, 250 λήψεις σύμφωνα με το πρότυπο CIPA.
Η ποιότητα εικόνων που θα πάρετε είναι αρκετά καλή, για την κατηγορία της. Πολύ καλή είναι η χρωματική απόδοση της μηχανής, με σωστά και ζωντανά χρώματα ακόμα και σε αρχεία JPEG.

Γνωρίστε περισσότερα για την NIKON COOLPIX P1000!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 87%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Δαμκαλίδης Α.Ε.

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet τ. 214 – Aποκτήστε το με ένα κλικ!

ΥΠΕΡ

  • Φακός με αντίστοιχο εστιακό μήκος 24-3000mm

  • Ψηφιακό zoom μέχρι 12000mm

  • Χρωματική απόδοση

  • Εκφώτιση ενσωματωμένου φλας

  • Υποστήριξη αρχείων RAW

 KATA

  • Eυκρίνεια σε μεγάλα εστιακά μήκη

  • Μετά τα 2800mm μέγιστο διάφραγμα f/8

  • Αισθητήρας ½.3΄΄

  • Θόρυβος σε υψηλή ευαισθησία

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Nikon P1000 είναι η μόνη μηχανή στην αγορά που προσφέρει οπτικό εστιακό μήκος 3000mm. Ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συνδυασμό μηχανής και εναλλακτών φακών, δεν μπορείτε να φτάσετε σε τέτοιο εστιακό μήκος. Αν σας ενδιαφέρει να φωτογραφίζετε πολύ μακρινά θέματα και παράλληλα μπορείτε να κάνετε ορισμένους συμβιβασμούς ως προς την ποιότητα εικόνας, τότε είναι η καλύτερη επιλογή!

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 

 

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.