DSLR Δοκιμές

TEST: NIKON D610

Στοχεύοντας στην κορυφή της κατηγορίας της.

Πολύ δύσκολο να βρεις ουσιαστικό ψεγάδι σε μια μηχανή που όχι μόνο δείχνει να τα έχει όλα στα χαρτιά, αλλά το αποδεικνύει και στην πράξη.

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντώ κατά τη διάρκεια των δοκιμών είναι όταν γράφω το κείμενο για ένα προϊόν που μου άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις. Η δυσκολία έγκειται στην προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να παραμείνεις αντικειμενικός και στην ικανότητα να διαχειριστείς τον όποιο ενθουσιασμό σου. Κάπως έτσι εξελίχθηκε η κατάσταση με τη Nikon D610.  Είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή, απ’ όποια πλευρά και αν το δει κάποιος.

Nikon D610

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά
Η Nikon D610 ενσωματώνει αισθητήρα CMOS 24.3ΜΡ. Η τυπική κλίμακα ευαισθησιών είναι ISO 100-6400, παράλληλα όμως ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την τιμή Lo-1 που αντιστοιχεί σε ISO 50 ή τις τιμές Hi-1/Hi-2 που ισοδυναμούν με ISO 12800/25600. Το κλείστρο φθάνει με το 1/4000sec και συγχρονίζει στο 1/250sec ή χαμηλότερα. Προσφέρει δυνατότητα διόρθωσης έκθεσης κατά +/-5EV και λειτουργία bracketing. Διαθέτει τρεις τύπους φωτομέτρησης, matrix, κέντρου βάρους και σημείου. Με τη μέτρηση κέντρου βάρους γίνεται μια εκτίμηση του 75% σε ένα κύκλο 12mm στο κέντρο της εικόνας. Η μέτρηση σημείου καλύπτει κύκλο 4mm που αντιστοιχεί στο 1.5% του συνολικού καρέ. Σε ό,τι αφορά στη matrix μέτρηση, στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται φακοί τύπου G και D, αυτή είναι 3D color matrix II. Η D610 ενσωματώνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εστίασης που στην πραγματικότητα δεν έχει να ζηλέψει πολλά από ακριβότερα μοντέλα και θα δείξει υστέρηση μόνο κατά τη σύγκριση σε ακραίες καταστάσεις. Ο αισθητήρας εστίασης περιλαμβάνει συνολικά 39 σημεία. Στη λειτουργία Dynamic-area AF ο χρήστης μπορεί να τα ενεργοποιήσει όλα ή να περιοριστεί στα 21 ή στα 9. Από τα 39 σημεία εστίασης, τα 9 είναι σταυροειδούς τύπου με βελτιωμένη απόκριση και μάλιστα τα 7 από αυτά συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτόματη εστίαση ακόμα και με φακούς φωτεινότητας f/8. Το σύστημα λειτουργεί ακόμα και σε συνθήκες φωτισμού -1EV και εκτός των άλλων υποστηρίζει λειτουργίας ανίχνευσης 3D-tracking η οποία συνδέει και τα 39 σημεία. Στο βίντεο προσφέρει επιπλέον face-priority AF. Η μέγιστη ανάλυση στη λειτουργία βίντεο είναι 1920×1080 στα 30/25/24fps, υποστηρίζει όμως και απλό HD στα 60/50/30/25fps. Η D610 διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο, δέχεται όμως και εξωτερικό, κάτι που συνιστάται για να μην περνάει ο ήχος του μηχανισμού εστίασης στην εγγραφή του ήχου. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για λήψη βίντεο είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη μηχανή διαθέτει και υποδοχή ακουστικών. Περιέργως, κατά τη διαδικασία λήψης βίντεο δεν επιτρέπει αλλαγή της τιμής διαφράγματος, κάτι που για να πραγματοποιήσεις πρέπει να βγεις εντελώς από το mode του βίντεο, γυρίζοντας το σχετικό διακόπτη.

Nikon D610 (πλάτη)Η οθόνη της μηχανή έχει διαγώνιο 3.2″, ανάλυση 921.000 κουκίδες και δυνατότητα αυξομείωσης της φωτεινότητας (αυτόματα ή χειροκίνητα). Προσωπικά επέλεξα να την έχω διαρκώς στο +2/+3. Το οπτικό σκόπευτρο είναι ένα από τα ισχυρά ατού της μηχανής αφού καλύπτει το 100% του κάδρου. H D610 επιτρέπει επίσης επεξεργασία αρχείων (ανάμεσά τους και μετρατροπή αρχείων raw), υποστηρίζει λειτουργία HDR και δυνατότητα προγραμματισμού για λήψη σε τακτά χρονικά διαστήματα (interval timer).

Nikon D610 (top)Ποιότητα κατασκευής – Εργονομία
Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια είμαι κάτοχος και χρήστης Canon. Μπορεί η πρώτη …σοβαρή μηχανή μου να ήταν μια Nikon F801s αλλά έκτοτε βρίσκομαι στην απέναντι όχθη. Έχω λοιπόν αναπτύξει μια συγκεκριμένη αντίληψη για τη σχεδίαση του μενού μιας DSLR. Όπως είναι φυσικό η D610 -και όλες η Nikon- ξεφεύγουν από αυτό το πλαίσιο χωρίς αυτό να είναι καλό ή κακό, είναι απλά διαφορετικό. Έχοντας κρατήσει στα χέρια μου αρκετές Nikon κατά το παρελθόν, δε μου ήταν καθόλου δύσκολο να βρω τις ρυθμίσεις που ζητούσα μέσα στο μενού. Μπορεί να μην το έκανα όσο γρήγορα το κάνω στην Canon, αλλά αυτό είναι θέμα εξοικείωσης και μόνο. Γενικά η επιλογή της Nikon να προσθέτει αρκετά πλήκτρα στα σώματά της μπορώ να πω ότι με βρίσκει σύμφωνο. Η επιλογή δε γίνεται τυχαία αλλά βάσει φωτογραφικής λογικής. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η συνολική εργονομία της μηχανής με ικανοποίησε απολύτως, το ίδιο και το σταθερό κράτημα που προσφέρει η πολύ καλά σχεδιασμένη λαβή της. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα κατασκευής, δεν υπάρχει κανένα παράπονο. Ο εσωτερικός σκελετός του σώματος είναι κατασκευασμένος από μαγνήσιο και εξωτερικά καλύπτεται σε πολλά σημεία από συμπαγές πλαστικό.

Nikon D610 (υποδοχές καρτών μνήμης)

Ένας λόγος που η συγκεκριμένη μηχανή υπερέχει του ανταγωνισμού είναι και η ενσωμάτωση διπλής υποδοχής για κάρτες μνήμης SD.

Συνολικά η ποιότητα κατασκευής αποπνέει στιβαρότητα και, παρά το χαμηλό βάρος (για τα δεδομένα της κατηγορίας) δεν προβληματίζει διόλου. Στην πολύ καλή εργονομία συμπεριλαμβάνω και την ύπαρξη δύο υποδοχών για κάρτες μνήμης. Το οπτικό σκόπευτρο είναι μεγάλο και φωτεινό. Δεν δημιουργεί περιορισμούς ακόμα και σε άτομα που φορούν γυαλιά.

Nikon D610: sample photo

Λήψη στα ISO 100, με χρόνο έκθεσης 4sec. Πολύ καλή η επαναφορά των λεπτομερειών, ειδικά στις σκιερές περιοχές, σε σχέση με την αρχική (κάτω) εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί πόσο χαμηλά είναι τα επίπεδα θορύβου στις σκούρες περιοχές που φωτίστηκαν.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.