CSC Δοκιμές

TEST: NIKON Z 6

Συμπληρώνει τη σειρά DX και απευθύνεται σε ενθουσιώδεις φωτογράφους!

H Nikon μπήκε δυνατά στο χώρο των full frame mirrorless, με τις Ζ 7 και Ζ 6. Πρόκειται για δύο μοντέλα με ίδιες περίπου λειτουργικές δυνατότητες και μόνη ουσιαστική διαφορά την ανάλυση: 45.7ΜΡ για την Ζ 7, 24.5ΜΡ για την Ζ 6. Στη δοκιμή αυτή θα σας πούμε τις εντυπώσεις μας από την Nikon Z 6.

H σχεδίαση των μηχανών ξεκίνησε από την αρχή. Η Nikon βρήκε ότι για να επιτευχθεί η μέγιστη οπτική απόδοση θα πρέπει η μοντούρα να έχει διάμετρο 55mm (διάμετρος που είναι μεγαλύτερη κατά 25% από την υπάρχουσα F) και η απόσταση μοντούρας – αισθητήρα να είναι 16mm. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν τη σχεδίαση φακών που προσφέρουν πολύ υψηλή οπτική απόδοση, αλλά και φακών με μέγιστο διάφραγμα f/0.95.

Φυσικά έχουν σχεδιαστεί νέοι φακοί σειράς Ζ. Οι μηχανές είναι συμβατές όμως και με τους φακούς σειράς F χάρη στον ειδικό προσαρμογέα FTZ που υπάρχει, με κάποιους μικρούς περιορισμούς ανάλογα με την παλαιότητα του φακού.

Η Ζ 6 είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα CMOS τεχνολογίας Backside Illumination. Σε αυτούς τους αισθητήρες, η φωτοδίοδος που συλλέγει το φως βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια του αισθητήρα, κάτι που επιτρέπει καλύτερη συλλογή φωτός, μικρότερες απώλειες και ανώτερη συνολικά απόδοση. Ο επεξεργαστής είναι νέος και είναι ο EXPEED 6.

Η ποιότητα κατασκευής είναι επαγγελματικού επιπέδου, ενώ η μηχανή διαθέτει στεγανοποίηση ενάντια σε σκόνη και υγρασία, χάρη στο μεγάλο αριθμό στεγανοποιητικών δακτυλιδιών που διαθέτει, αντίστοιχη με αυτή της D850.

Στον αισθητήρα βρίσκεται τοποθετημένο και σύστημα απόσβεσης κραδασμών VR, 5 αξόνων, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά σε μηχανή με εναλλακτούς φακούς της Nikon. To σύστημα αυτό προσφέρει διόρθωση μέχρι 5 στοπ, ενώ συνεργάζεται και με τα συστήματα VR που βρίσκονται σε φακούς. Μάλιστα υπάρχει και λειτουργία Sport, για θέματα που κινούνται γρήγορα ή απρόβλεπτα.

Με την Ζ 6 μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, TIFF, JPEG ή RAW+JPEG. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μια κάρτα XQD. Στα αρχεία RAW έχετε δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πλήρη ανάλυση, μεσαίο και μικρό μέγεθος, με τα δύο τελευταία διαθέσιμα μόνο σε 12-bit. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε αναλογία διαστάσεων κάδρου FX, DX, 16:9 και 1:1, με την τελευταία να είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις λήψεων που θέλουμε τετράγωνο καρέ. Tο μέγιστο μέγεθος εικόνας που μπορείτε να πάρετε είναι 6048Χ4024px.

Η ευαισθησία λήψης καλύπτει κλίμακα ISO 100-51200, ενώ μπορεί να επεκταθεί και στα ISO 50 / 204800. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας και την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη και η μηχανή επιλέγει την κατάλληλη ευαισθησία.

Η μέγιστη ταχύτητα φωτογράφησης είναι 5.5 καρέ/δευτ., με πλήρη έκθεση και εστίαση. Με κλειδωμένη έκθεση και εστίαση μπορεί να φτάσει τα 12 καρέ/δευτ., ενώ για αρχεία RAW 14-bit είναι 9 καρέ/δευτ.. Η μνήμη buffer χωράει 32 εικόνες RAW (14-bit με συμπίεση χωρίς απώλειες) ή 41 εικόνες JPEG, στη μικρότερη συμπίεση.

Η Ζ 6 διαθέτει φυσικά και λειτουργία τελείως αθόρυβης φωτογράφησης, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό φωτοφράκτη. Λειτουργία που μειώνει τη φθορά στο μηχανικό φωτοφράκτη αλλά επίσης εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει ο παραμικρός κραδασμός στις λήψεις σας.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν πρόγραμμα Ρ, προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας, χειροκίνητη λήψη.

Η Ζ 6, μαζί με την Ζ 7, είναι οι πρώτες μηχανές της Nikon που διαθέτουν αισθητήρα που υποστηρίζει εστίαση με λειτουργία Phase Detection. Έτσι η Ζ6 διαθέτει 273 περιοχές εστίασης που καλύπτουν περίπου το 90% του καρέ. Το σύστημα είναι επίσης υβριδικό και κάνει αυτόματη επιλογή ανάμεσα σε λειτουργίες Phase Detection και Contrast Detection, ανάλογα με το θέμα, για την επίτευξη εστίασης.

Η δυνατότητα εστίασης σε χαμηλό φως φτάνει τα -2EV, και σε λειτουργία Low Light AF φτάνει τα -4EV. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε σημειακή εστίαση, εστίαση απλής περιοχής, εστίαση ευρείας και πολύ ευρείας περιοχής, δυναμική εστίαση και τελείως αυτόματη εστίαση.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τέσσερις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, σημειακή και μέτρηση με έμφαση στις φωτεινές περιοχές.

Eξαιρετική απόδοση του λευκού σε λήψη με φλας SB-900.

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο είναι νέας σχεδίασης, τεχνολογίας OLED, και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει όσο πιο δυνατό φυσική εικόνα. Έχει λόγο μεγέθυνσης 0.8Χ, ανάλυση 3690Κ dots, προσφέρει κάλυψη 100% και γωνία θέασης 37ο. Επίσης έχει προστεθεί επίστρωση fluorine που αποτρέπει τη συσσώρευση σκόνης ή βρωμιάς στο παράθυρο θέασης.

Η μηχανή διαθέτει και οθόνη πληροφοριών OLED στο επάνω μέρος της, όπου βλέπετε με μια ματιά τις βασικές ρυθμίσεις, το επίπεδο της μπαταρίας κλπ.

Η οθόνη LCD έχει διαγώνιο 3.2”, ανάλυση 2100Κ dots, και είναι ανακλινόμενη, με δυνατότητα κίνησης προς τα επάνω και προς τα κάτω. Υποστηρίζει δε και λειτουργία αφής.

Η μηχανή χρησιμοποιεί μια μπαταρία ENEL15b, η οποία σύμφωνα με τις προδιαγραφές CIPA προσφέρει αυτονομία 310 λήψεων με χρήση του σκοπεύτρου ή 380 λήψεων με χρήση της οθόνης. Βέβαια η πραγματική αυτονομία είναι πάντα υψηλότερη από αυτή που δίνει το πρότυπο CIPA. Eπίσης αναμένεται και η έξτρα μπαταριοθήκη ΜΒ-Ν10 που δέχεται δύο μπαταρίες και αυξάνει την αυτονομία κατά 1.8Χ.

Η Ζ 6 υποστηρίζει λήψη βίντεο 4Κ σε ανάλυση 3840Χ2160px στα 30fps, σε φορμά ΜΡ4 και MOV, αλλά και Full HD στα120fps. Στην έξοδο HDMI υποστηρίζει λήψη 10-bit 4:2:2 NLog ή εσωτερική εγγραφή μέχρι 100Mbps H.264 8-bit.

Τέλος, η Z 6 υποστηρίζει σύνδεση με την εφαρμογή SnapBridge μέσω Bluetooth αλλά και με WiFi.

Λήψη με τον AF-S VR 70-200mm f/4.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.