CSC Δοκιμές

TEST: NIKON Z 6

Εξαιρετική απόδοση σε λήψη με φλας SB-900 και κόντρα φως.

Στην πράξη

Η μηχανή μας δόθηκε σαν κιτ με τον Nikon Z 24-70mm f/4 S και φυσικά τον προσαρμογέα FTZ.

Το πρώτο που θα παρατηρήσετε στην Ζ6 είναι η ποιότητα κατασκευής που είναι άψογη. Η αδιαβροχοποίηση που διαθέτει η μηχανή σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Επίσης το κράτημα της Ζ6 είναι πολύ καλό χάρη στην εργονομική λαβή που διαθέτει.

Στη συνέχεια, όπως είναι αναμενόμενο, η ευκρίνεια που δίνει η μηχανή είναι κορυφαία. Είναι η μηχανή με την υψηλότερη ευκρίνεια που έχουμε δει, σε full frame μηχανές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι διατηρεί την ίδια απόδοση και με φακούς σειράς AFS που δοκιμάστηκε. Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το φακό σειράς Ζ είναι ότι ο τελευταίος δίνει καλύτερη ευκρίνεια στα άκρα. Μάλιστα η μηχανή είναι πλήρως συμβατή με φακούς AFS. Με φακούς σειράς D που δοκιμάστηκε δεν υποστηρίζει αυτόματη εστίαση, υπάρχει όμως δυνατότητα χειροκίνητης εστίασης με επιβεβαίωση εστίασης από τη μηχανή.

Το δεύτερο που θα παρατηρήσετε είναι η χρωματική πιστότητα που προσφέρει, που είναι και αυτή κορυφαία. Θα πάρετε ακριβώς τα χρώματα που βλέπετε, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες μηχανές. Οι παπαρούνες είναι από τα πιο δύσκολα σε απόδοση θέματα χρωματικά, ειδικά με κόντρα φως. Η Ζ 6 έκανε άψογη δουλειά δίνοντας τις καλύτερες Ανοιξιάτικες εικόνες που έχουμε δει.

Κορυφαία χρωματική πιστότητα!

Το σύστημα εστίασης είναι αρκετά γρήγορο με επαρκές φως και καλύπτει σχεδόν όλο το καρέ, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο. Το joystick που διαθέτει η μηχανή κάνει εύκολη την επιλογή περιοχής εστίασης. Επίσης έχετε την ίδια ακρίβεια εστίασης σε όλο το καρέ, όποια περιοχή εστίασης και να χρησιμοποιήσετε. Το τελευταίο αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των mirrorless μηχανών και είναι ένα από τα πλεονεκτήματα τους σε σχέση με τις DSLR. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η Ζ 6 κάποιες φορές αργεί να εστιάσει ή “ψάχνεται” αρκετά μέχρι να εστιάσει. Να σημειωθεί εδώ πως ενώ αρχικά η Ζ 6 δεν διέθετε λειτουργία Eye AF, ωστόσο το πρόβλημα αναγνωρίστηκε από την εταιρία και λύθηκε χάρη σε firmware update! 

Πολύ καλό εύρος δυναμικού πεδίου.

To σκόπευτρο της μηχανής είναι το καλύτερο που έχουμε δει σε mirrorless μηχανή. Προσφέρει αρκετά φυσική εικόνα και η αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας που διαθέτει κάνει πολύ καλή δουλειά. Επίσης δεν κουράζει σε συνεχή χρήση.

Το σύστημα σταθεροποίησης της Ζ 6 κάνει πολύ καλή δουλειά και έτσι έχετε σταθεροποίηση με όποιο φακό και να χρησιμοποιήσετε. Μάλιστα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και με φακούς που έχουν δικό τους VR χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως διαπιστώσαμε.

Η οθόνη LCD προσφέρει και αυτή πολύ καλή ποιότητα εικόνας και οι δυνατότητες κλίσης που έχει κάνουν εύκολη τη φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση σε δύσκολες γωνίες. Επίσης η λειτουργία αφής, που έχει πολύ καλή απόκριση, διευρύνει την ευχρηστία της μηχανής.

Ο θόρυβος σε υψηλή ευαισθησία είναι άλλο ένα από τα πλεονεκτήματα της μηχανής. Κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα σε υψηλή ευαισθησία και μπορείτε άνετα να φωτογραφίζετε σε υψηλές ευαισθησίες.

Το εύρος δυναμικού πεδίου κινείται και αυτό σε πολύ καλά επίπεδα. Επίσης ένα χαρακτηριστικό της μηχανής είναι πόσο εύκολα μπορείτε να αποκτήσετε λεπτομέρεια στις σκοτεινές περιοχές μιας εικόνας, χρησιμοποιώντας φυσικά αρχεία RAW.

Εντυπωσιακή καταγραφή λεπτομέρειας από μακρινή απόσταση με τον AF-S VR 70-200mm f/4.

Γνωρίστε περισσότερα για την NIKON Z 6!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 92.5%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Δαμκαλίδης Α.Ε.

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet τ. 215

ΥΠΕΡ

 • Κορυφαία ευκρίνεια
 • Κορυφαία χρωματική πιστότητα
 • Διαστάσεις – βάρος
 • Λειτουργικές δυνατότητες
 • Χαμηλός θόρυβος σε υψηλή ευαισθησία
 • Αποτελεσματικό σύστημα σταθεροποίησης
 • Πολύ καλό ηλεκτρονικό σκόπευτρo
 • Ποιότητα κατασκευής
 • Στεγανοποιημένο σώμα
 • Πλήρης συμβατότητα με φακούς σειράς AFS

 KATA

 • Αργή εστίαση σε χαμηλό φωτισμό
 • Μια κάρτα μνήμης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Z6 θέτει νέα στάνταρ ως προς την ευκρίνεια και τη χρωματική πιστότητα, χαρακτηριστικά που διατηρεί και με τους φακούς της σειράς ΑFS. Aπό άποψη λειτουργικών δυνατοτήτων δεν θα βρείτε καμία έλλειψη, ενώ η ποιότητα κατασκευής θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Τέλος η τιμή αγοράς της είναι άκρως ανταγωνιστική για τις δυνατότητες που προσφέρει.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.