Compact Δοκιμές

TEST: PANASONIC LUMIX DC-LX100 II

Απευθύνεται σε ενθουσιώδεις φωτογράφους και βιντεογράφους που θέλουν να έχουν μια μηχανή πάντα μαζί τους!

Ο αισθητήρας MOS της LX100 II διαθέτει ανάλυση 17 ΜΡ και είναι διαστάσεων 4/3. Δε διαθέτει χαμηλοδιαπερατό φίλτρο για την επίτευξη μέγιστης ευκρίνειας. Ο αισθητήρας συνεργάζεται με επεξεργαστή Venus Engine για την επίτευξη κορυφαίας ποιότητας εικόνας.
Η LX100 II είναι εφοδιασμένη με φακό Leica DC VarioSummilux, o οποίος έχει εστιακό μήκος αντίστοιχο με 24-75mm. Ο φακός αποτελείται από 11 στοιχεία διατεταγμένα σε 8 ομάδες. Δύο από τα στοιχεία αυτά είναι τύπου ED και 5 είναι ασφαιρικά με συνολικά 8 ασφαιρικές επιφάνειες. Ο φακός είναι επίσης εφοδιασμένος με οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνων Power O.I.S. ενώ το μέγιστο διάφραγμα είναι f/1.7-2.8. Η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι 3cm στην ευρυγώνια θέση φακού και 30cm στη θέση τηλεφακού. Οι φακοί Leica κατασκευάζονται με όργανα μέτρησης και ποιοτικό έλεγχο που έχει πιστοποιηθεί από την Leica Camera AG.
Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μία κάρτα SD. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα αρχεία RAW με τη μηχανή, στη λειτουργία αναπαραγωγής, αλλά να κάνετε και διορθώσεις σε πολλές παραμέτρους. Με την LX100 II μπορείτε με τη βοήθεια ενός διακόπτη που βρίσκεται στο φακό να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές αναλογίες διαστάσεων εικόνας, 3:2, 16:9, 1:1 και 4:3. Έτσι θα έχετε εικόνες με αντίστοιχες διαστάσεις 4928Χ3288px, 5152X2904px, 3552X3552px και 4736X3552px.
Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν δύο έξυπνα αυτόματα προγράμματα, λήψη με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητα. Υπάρχουν ακόμα 22 δημιουργικά φίλτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε στις λήψεις σας. Η μηχανή δεν διαθέτει ενσωματωμένο φλας αλλά έχει υποδοχή για να τοποθετήσετε εξωτερικά φλας και συνοδεύεται από ένα μικρό εξωτερικό φλας.
Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 200-25600. Μπορεί επίσης να επεκταθεί σε ISO 100. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε την μέγιστη ευαισθησίας λήψης αλλά και την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη.
Το σύστημα εστίασης λειτουργεί με τεχνολογία DFD (Depth From Defocus), που σημαίνει ότι υπολογίζει την απόσταση εστίασης συγκρίνοντας δύο εικόνες με διαφορετικά επίπεδα οξύτητας. Υπάρχουν τώρα στην LX100 II λειτουργίες Post Focus και Focus Stacking. Με την πρώτη μπορείτε να αλλάξετε το επίπεδο εστίασης μετά την λήψη και με την δεύτερη μπορείτε να έχετε μια εικόνα εστιασμένη σε όλο το βάθος της.
Υπάρχουν 49 περιοχές εστίασης και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αναγνώριση προσώπων, παρακολούθηση κινούμενων θεμάτων, παραμετροποίηση της περιοχής εστίασης, εστίαση μιας περιοχής ή σημειακή εστίαση. Φυσικά υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε απλή, αυτόματη και συνεχή εστίαση. Μπορείτε ακόμα να μετακινήσετε το σημείο εστίασης όπου εσείς θέλετε αλλά και να αλλάξετε το μέγεθος της περιοχής εστίασης.
Η μηχανή διαθέτει λειτουργία μηχανικού και ηλεκτρονικού φωτοφράκτη και η μέγιστη ταχύτητα ηλεκτρονικού φωτοφράκτη είναι 1/16000s.Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 11 καρέ/δευτ, με απλή εστίαση ή 5.5 καρέ/δευτ με συνεχή εστίαση.Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τρεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη και σημειακή.
Η LX100 II υποστηρίζει λήψη βίντεο 4Κ στα 30p αλλά και εξαγωγή στατικών εικόνων 8ΜΡ από βίντεο 4Κ. Eπίσης μπορείτε να επιλέξετε ταυτόχρονη εγγραφή βίντεο και στατικών εικόνων, έχοντας τη δυνατότητα να δώσετε προτεραιότητα στο βίντεο ή στις στατικές εικόνες.
Η οθόνη είναι μεγέθους 3”, έχει ανάλυση 1.240.000 dots, αλλά είναι σταθερή και δεν έχει δυνατότητα κινήσεων. Η οθόνη διαθέτει φυσικά λειτουργία αφής με την οποία μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες φωτογραφικές λειτουργίες.
Η μπαταρία της μπορεί να φορτιστεί και από εξωτερικό φορτιστή και μέσω θύρας USB.
H μηχανή διαθέτει λειτουργία Bluetooth 4.2 και WiFi με τις οποίες μπορείτε να στείλετε εικόνες σε ένα smartphone ή μια σχετική συμβατή συσκευή. Χρησιμοποιώντας δε την εφαρμογή Panasonic Image App μπορείτε να εστιάσετε, να φωτογραφίσετε και να χρησιμοποιήσετε πολλές άλλες λειτουργίες από τη συσκευή, χωρίς να ακουμπήσετε την μηχανή.

Πολύ καλό αποτέλεσμα σε λήψη με ISO 1000.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;