CSC Δοκιμές

TEST: PANASONIC LUMIX S1H

Για ακραιφνείς επαγγελματίες – και δη κινηματογραφιστές!

H Panasonic έχει εισέλθει δυνατά στο χώρο των fullframe mirrorless μηχανών, στοχεύοντας στους επαγγελματίες φωτογράφους και κινηματογραφιστές μέσα από τις S1Η και S1R. Η πρώτη προορίζεται κυρίως για κινηματογράφηση ενώ η δεύτερη για φωτογραφία. Η S1Η προσφέρει κινηματογραφικής ποιότητας βίντεο.

Είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα CMOS ο οποίος έχει ανάλυση 24.2ΜΡ και διαθέτει τεχνολογία Dual Native ISO. H τελευταία έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του θορύβου και παράλληλα την κορυφαία ποιότητα εικόνας σε όλη την γκάμα ευαισθησίας. Όλα αυτά σε συνεργασία με επεξεργαστή Venus Engine. Η μηχανή στηρίζεται στη μοντούρα L που έχει αναπτυχθεί από τη Leica και χρησιμοποιούν η Panasonic αλλά και η Sigma.

Oι δυνατότητες λήψης στο βίντεο είναι πολλές και καλύπτουν όλες τις ανάγκες από τηλεόραση μέχρι κινηματογράφο. Υπάρχει δυνατότητα λήψης C4K/4K 60p/50p 4:2:0 10-bit και C4K/4K 30p/25p 4:2:2 10-bit, όπως επίσης και 6Κ/24p 4:2:0 10-bit σε 3:2 και 5.9Κ/30p/25p/24p 4:2:0 10-bit σε 16:9. H S1H μπορεί να κάνει εγγραφή C4K 4:2:2 10-bit μέχρι 30p εσωτερικά.

Η μηχανή έχει προεγκατεστημένες λειτουργίες VLog και VGamut. Η πρώτη προσφέρει εύρος δυναμικού πεδίου 14+ στοπ και η δεύτερη καλύπτει ένα ευρύ χρωματικό χώρο HDR.

Η S1Η είναι η πρώτη μηχανή στην κατηγορία της παγκόσμια που διαθέτει ενσωματωμένο ανεμιστήρα για την ψύξη αισθητήρα και επεξεργαστή. Κάτι που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο σε καθαρά κινηματογραφικές μηχανές. Η ύπαρξη ανεμιστήρα δεν επηρεάζει τη στεγανότητα του σώματος της S1Η. Επίσης η μηχανή προσφέρει εγγραφή βίντεο απεριόριστου χρόνου.

Μάλιστα υπάρχουν δύο κόκκινα πλήκτρα εγγραφής βίντεο: ένα στο πάνω δεξί μέρος και ένα εμπρός αριστερά κάτω. Επίσης μπορείτε να προγραμματίσετε το πλήκτρο φωτοφράκτη να κάνει εγγραφή βίντεο.

Ως προς τη φωτογραφία, μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε δύο κάρτες SD.

Το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 6000Χ4000px. Το σώμα είναι στιβαρό και διαθέτει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, αλλά και στεγανότητα ενάντια σε σκόνη και υγρασία. Ο φωτοφράκτης διαθέτει μηχανική αλλά και ηλεκτρονική λειτουργία. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 1/8000s. O φωτοφράκτης είναι εγγυημένος για 400.000 λήψεις. Φυσικά υπάρχει και δυνατότητα αθόρυβης λειτουργίας. Η ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 9 καρέ/δευτ. με απλή εστίαση ή 6 καρέ/δευτ. με συνεχή εστίαση. Η μνήμη buffer της μηχανής χωράει πάνω από 60 εικόνες RAW και πάνω από 999 JPEG.

Η S1Η διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης 5 αξόνων τοποθετημένο στον αισθητήρα που προσφέρει διόρθωση κραδασμών μέχρι 6 στοπ. Σε συνδυασμό με φακούς που διαθέτουν και αυτοί σύστημα σταθεροποίησης, η διόρθωση μπορεί να φτάσει τα 6.5 στοπ.

Το σύστημα εστίασης λειτουργεί μόνο με Contrast Detection και βασίζεται στην τεχνολογία DFD (Depth from Defocus) της Panasonic. Υπάρχει απλή και συνεχής εστίαση καθώς και λειτουργία αναγνώρισης προσώπων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε σημειακή εστίαση, εστίαση μιας περιοχής, εστίαση ζώνης, εστίαση ζώνης οριζόντια ή κάθετα και πλήρως αυτόματη επιλογή ανάμεσα από 225 περιοχές. Η επιλογή της περιοχής εστίασης γίνεται πολύ εύκολα με το joystick που υπάρχει. Η κλίμακα ευαισθησίας εστίασης είναι -6-18 EV.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 100-51200, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε ISO 204800. Η μηχανή φυσικά διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας λήψης.

H S1R διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο OLED το οποίο έχει πολύ υψηλή ανάλυση 5760Κ dots και προσφέρει κάλυψη 100%.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τέσσερεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, σημειακή και σημειακή φωτεινών περιοχών. Το εύρος μέτρησης φωτεινότητος είναι EV 0 – 18.

Η οθόνη LCD είναι μεγέθους 3.2” και κινείται προς τα επάνω, προς τα κάτω, αλλά μπορεί να ανοίξει και στο πλάι. Η ανάλυση της οθόνης είναι 2330Κ dots και φυσικά υποστηρίζει και λειτουργία αφής.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;