DSLR Δοκιμές

TEST: PENTAX K-70

Διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά!

Το σώμα της K-70 είναι στεγανοποιημένο και προσφέρει προστασία ενάντια σε σκόνη και υγρασία. Υπάρχουν τσιμούχες στεγανότητας σε 100 σημεία στο σώμα της, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης. Πρόκειται για μια δυνατότητα που προσφέρει μόνο η Pentax σε αυτή την κατηγορία. Επίσης, η εταιρία εγγυάται ότι η K-70 μπορεί να λειτουργήσει άνετα σε θερμοκρασίες μέχρι -10°C.
H K-70 είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα CMOS APS, χωρίς χαμηλοδιαπερατό φίλτρο, που διαθέτει ανάλυση 24 ΜΡ, έτσι το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 6000Χ4000 px.
Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Μάλιστα στα RAW αρχεία υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε αρχεία DNG ή PEF. Τα τελευταία είναι ο τύπος RAW αρχείων της Pentax. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε κάρτες μνήμης SD.
Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν δύο αυτόματα πρόγραμματα, προτεραιότητα διαφράγματος, προτεραιότητα ταχύτητας, προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας, προτεραιότητα ευαισθησίας και χειροκίνητη λήψη. Η Pentax είναι η μόνη εταιρία που προσφέρει προγράμματα λήψης με προτεραιότητα ευαισθησίας, όπου εσείς επιλέγετε την ευαισθησία και η μηχανή φροντίζει για τον συνδυασμό διαφράγματος/ταχύτητας, και με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας. Με το δεύτερο πρόγραμμα εσείς επιλέγετε το συνδυασμό διαφράγματος/ταχύτητας και η μηχανή επιλέγει την ευαισθησία. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε μέσα σε ποια όρια θα κυμαίνεται η ευαισθησία.
Υπάρχουν ακόμα 19 ειδικά προγράμματα, που καλύπτουν όλα τα πιθανά σενάρια φωτογράφησης που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.
Ο αισθητήρας της μηχανής είναι εφοδιασμένος με σύστημα εξισορρόπησης κραδασμών, που προσφέρει δυνατότητα φωτογράφησης στο χέρι, με ταχύτητα μέχρι 4.5 στοπ πιο αργή, από την ταχύτητα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε χωρίς αυτό. Το σύστημα εξισορρόπησης κραδασμών λειτουργεί με όλους τους φακούς Pentax και καλύπτει ακόμα και την περίπτωση panning, χάρη στο γυροσκοπικό αισθητήρα που υπάρχει.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η SR. Με αυτήν η μηχανή δημιουργεί 4 εικόνες του ίδιου θέματος, μετακινώντας τον αισθητήρα κατά ένα εικονοστοιχείο κάθε φορά, με τη βοήθεια του συστήματος εξισορρόπησης κραδασμών. Στη συνέχεια, ο επεξεργαστής συνθέτει τις 4 εικόνες σε 1 και το αποτέλεσμα είναι η τελική εικόνα να έχει καλύτερα χρώματα, αλλά κυρίως λιγότερο θόρυβο. Η λειτουργία αυτή πρέπει να γίνεται με τη μηχανή ακίνητη σε τρίποδο και για λήψη θεμάτων που είναι στατικά.
Ο αισθητήρας της Κ-70 δεν διαθέτει χαμηλοδιαπερό φίλτρο, όπως αναφέρθηκε πριν, αλλά η μηχανή διαθέτει λειτουργία εξομοίωσης του φίλτρου για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει πρόβλημα με moiré ή με χρωματικές εκτροπές. Η λειτουργία αυτή γίνεται με τη βοήθεια του μηχανισμού εξισορρόπησης κραδασμών που υπάρχει στον αισθητήρα και μπορεί ο χρήστης να επιλέξει το βαθμό διόρθωσης που χρειάζεται.
Το σύστημα εστίασης SAFOX X είναι υβριδικού τύπου. Χρησιμοποιεί τεχνολογίες Phase Detection και Contrast Detection, ενώ διαθέτει 11 αισθητήρες εστίασης, οι 9 από τους οποίους είναι σταυροειδούς τύπου. Μόνο ο κεντρικός αισθητήρας όμως προσφέρει πολύ πιο γρήγορη εστίαση με φακούς f/2.8.
Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 100-102400, χάρη στο νέο επεξεργαστή PRIME MII που κάνει δυνατή τη λήψη σε πολύ υψηλή ευαισθησία. Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τρεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική 77 περιοχών, κεντρικά ζυγισμένη, και σημειακή φωτομέτρηση.
Η οθόνη είναι μεγέθους 3” και είναι αρθρωτή. Μπορείτε να την ανοίξετε στο πλάι και να την περιστρέψετε. Διαθέτει επίσης δυνατότητα λειτουργίας με χαμηλό κόκκινο φωτισμό για περιπτώσεις νυχτερινής φωτογράφησης. Δεν υπάρχει όμως λειτουργία αφής.
Η Κ-70 υποστηρίζει λήψη βίντεο σε ανάλυση 1920Χ1080px στα 60p.
Η μηχανή διαθέτει επίσης δυνατότητα σύνδεσης WiFi με την οποία μπορείτε να στείλετε δεδομένα σε ένα smartphone ή ένα laptop, αλλά και να ελέγξετε από εκεί τη μηχανή χρησιμοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα που προσφέρει η εταιρία για αυτό το σκοπό.
Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.