Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SAMSUNG GALAXY NOTE 4

Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Mε έμφαση στην φωτογραφική λειτουργία και απόδοση, το νέο phablet της Samsung δελεάζει σίγουρα όλους τους λάτρεις της τεχνολογίας και των «όλα σε ένα» λύσεων.

Sansung Galaxy Note 4

Τo νέο Sansung Galaxy Note 4.

Ομολογουμένως αμφιταλαντεύεται κανείς σχετικά με το πώς να αισθανθεί για το Galaxy Note 4. Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι ανήκει σε μια κατηγορία συσκευών που στην πραγματικότητα ονομάζεται phablet, καθώς συνδυάζει χαρακτηριστικά “phone” και “tablet”. Στην χώρα μας ο όρος δεν έχει ευδοκιμήσει, είναι ωστόσο σημαντικός γιατί έτσι βάζει ένα σύνορο κυρίως καθοριστικό ως προς το μέγεθος. Πρόκειται λοιπόν για ένα εντυπωσιακό νέο smartphone (phablet), που στην ουσία ξεπερνάει τα παραδοσιακά μας κριτήρια και ίσως και τις «εμμονές» των πολέμιων αυτών των τεχνολογικών καινοτομιών της εποχής μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς –σαν πρώτο σχόλιο– ότι «τα κάνει όλα και συμφέρει». Ο συνδυασμός ενός λειτουργικού που επιτρέπει την απόλυτη αυτονομία από γραφεία και πρίζες με μια οθόνη που πλέον είναι απόλυτα ξεκούραστη (είτε πρόκεται για εργασία γραπτή, είτε για πλοήγηση σε όποια σελίδα κανείς επιθυμεί ή για αποκλειστικά φωτογραφική χρήση), προσφέρει στον χρήστη πολλά περισσότερα από όσα φανταζόταν ότι μπορεί να κάνει με το κινητό του. Και σε αυτό το τελευταίο έγκειται το “αλλά” του “ναι μεν”: το Galaxy Note 4, ακριβώς επειδή κατασκευάστηκε στις προδιαγραφές του phablet και όχι ενός «ακόμη κινητού», είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εξυπηρετήσει τον χρήστη του με όλες του τις λειτουργίες, αλλά και αρκετά μεγάλο για να τον βολέψει στην ευελιξία και κινητικότητά του.

Τεχνικά

Το τηλέφωνο βγαίνει σε λεπτή λευκή, μαύρη ή χρυσαφί μεταλλική κατασκευή (η λευκή που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ιδιαιτέρως «κομψή») με στρογγυλεμένες γωνίες και χωρίς σχεδόν κανένα πλήκτρο, πλην του λεγόμενου «έξυπνου» μπροστά. Το πλήκτρο αυτό στην ουσία «ανοίγει» το μενού και τις καρτέλες του με όλες τις επιλογές για τις χρήσεις και λειτουργίες του τηλεφώνου. Δεξιά και αριστερά εμφανίζονται φωτιζόμενα δύο πλήκτρα μενού και «επιστροφής», αν και σε λίγες περιπτώσεις δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα ο χρήστης από την οθόνη αφής.

Το Galaxy Note 4 είναι εξοπλισμένο με δύο επεξεργαστές. Όπως και άλλα μοντέλα της Samsung που έχουμε δει, ο συνδυασμός των επεξεργαστών CPU Speed και CPU Type καθιστά τη συσκευή ιδιαιτέρως δυνατή και γρήγορη σε όλες της τις λειτουργίες, είτε συνδεσιμότητας είτε «τρεξίματος» των εφαρμογών που περιλαμβάνει ή μπορεί να δεχθεί μέσω δικτύου. Έτσι έχουμε και πάλι στα χέρια μας μια συσκευή που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα: αναπαραγωγή ήχου και video με καλά γραφικά, χρήση του τηλεφώνου στον παραδοσιακό του ρόλο αλλά και σύνδεση με το δίκτυο για αποστολή και λήψη δεδομένων.

Σε φωτογραφικό επίπεδο, το τηλέφωνο είναι εξοπλισμένο με δύο μηχανές: μία ανάλυσης 16ΜP, με σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας (Smart OIS) και τον φακό στην πλάτη του τηλεφώνου, που είναι και η «κανονική» με zoom 8x, και μία 3.7 MP, με φακό F1.8 δίπλα στην οθόνη, ώστε να ικανοποιούνται οι φανατικοί των selfies.

H κάμερα στην πλάτη του Sansung Galaxy Note 4

H κάμερα στην πλάτη του τηλεφώνου.

Η λειτουργία του zoom (όπως και όλες οι άλλες) επιτυγχάνεται με την αφή, αν και χρειάζεται μια σχετική εξοικείωση για να μην χάνεται ο έλεγχος της ταχύτητας αλλαγής εστιακής απόστασης.

Το Galaxy Note 4 έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων, καθώς ήδη η εσωτερική του ROM είναι στα 32Gb και έχει υποδοχή για κάρτα μνήμης micro SD μέχρι και 128GB. Έτσι επιτρέπει στον χρήστη πολλές ώρες δημιουργικότητας, φωτογραφίζοντας ή βιντεοσκοπώντας ή αποθηκεύοντας οποιαδήποτε αρχεία και δεδομένα θα του φανούν χρήσιμα για τη δουλειά και τα ενδιαφέροντά του παντού, χωρίς την ανάγκη χρήσης και μεταφοράς άλλων συσκευών ή μέσων αποθήκευσης.

Samsung Galaxy Note 4: sample photo

Εξαιρετικό χρώμα και φωτομέτρηση χωρίς «επέμβαση».