Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SAMSUNG GALAXY NOTE 4

Samsung Galaxy Note 4: sample photo

Λήψη χωρίς φίλτρα, με πολύ καλή απόδοση χρωμάτων και κοντράστ αλλά και σωστό εύρος δυναμικού πεδίου.

Εξισορρόπηση Λευκού / Ευαισθησία Λήψης

Εν γένει η φωτογραφική απόδοση του Galaxy Note 4 είναι καλή, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα έντονα χρώματα και το κοντράστ. Ακόμη και σε σκηνές με επιίπεδο φως οι λήψεις μας ήταν καλές. Οι εναλλαγές του WB, μεταξύ ηλιοφάνειας και σκιάς, ήταν πολύ καλές και ακριβείς, ενώ και σε λήψεις με φως πυράκτωσης τα αποτελέσματα ήταν ισορροπημένα. Η ευκρίνεια παρουσιάζει μια σχετική αδυναμία κυρίως στην χρήση του zoom και σε μεγάλες μεγεθύνσεις.

Ως προς την ευαισθησία ISO είναι ακόμη δύσκολο για ένα smartphone να φτάσει τα επίπεδα των φωτογραφικών μηχανών, για τους λόγους, βασικά, που ήδη αναλύσαμε προηγουμένως. Όσο κανείς παραμένει στην βασική εστιακή απόσταση του φακού, μπορεί να έχει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Προχωρώντας στο zoom και ανεβαίνοντας στην κλίμακα των ISO, οι μεγεθύνσεις δυσκολεύουν. Η κλίμακα των ISO είναι σχετικά «μαζεμένη», αλλά εμείς είμαστε υπέρ αυτής της τακτικής, ιδίως όταν οι κατασκευαστικές προδιαγραφές δεν είναι για πολλά – πολλά σε αυτό τον τομέα. Τα δικά μας πειράματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά πάντως, χωρίς «καταστροφή» από την εμφάνιση ελαφρύ χρωματικού θορύβου στα ISO800.

Μεγάλο πλεονέκτημα της μηχανής του Galaxy Note 4 (όπως και του K zoom) είναι η φωτομέτρηση, καθώς σε συνθήκες φωτός που θα λέγαμε «κανονικές» είναι πολύ καλή ακόμη, ενώ και στις λήψεις με επίπεδο φως –παρά τη σχετική αδυναμία κοντράστ– ωστόσο το γενικό αποτέλεσμα είναι σωστό και ισορροπημένο.

Video

Το video του είναι πολύ φιλόδοξο φτάνοντας τα 4K (3840 x 2160) στα 30fps που μέχρι τώρα έχουμε συναντήσει σε dSLR και κάποιες νέες mirrolress. Η απόδοσή του είναι ανάλογη των “προσόντων” και της φωτογραφικής του συμπεριφοράς, με μια σχετική δυσκολία όταν ο χρήστης θέλει να κάνει zoom, αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αφή και «σύρσιμο» επάνω στην οθόνη. Άλλο ένα ενδεχόμενο πρόβλημα μπορεί να αποδειχτεί η πολύ λεπτή κατασκευή του Note 4, αφού δεν εξασφαλίζει σταθερότητα κρατήματος για τη λήψη. Όμως, όπως ήδη παρατηρήσαμε και προηγουμένως, όλα αυτά είναι τελικά θέματα εξοικείωσης και ανεύρεσης τρόπων ή συμπληρωματικών εξαρτημάτων που θα διευκολύνουν την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του Galaxy Note 4.

Samsung Galaxy Note 4: sample photo

Λήψη σε ύφος «ρετρό», με καλή μέτρηση, παρά το μεγάλο εύρος δυναμικού πεδίου της εικόνας.

Το Galaxy Note 4 ως smartphone

Αφού αναλύσαμε τα «δύσκολα», ας πούμε δυο λόγια και για την αίσθηση του Note 4 σαν αυτό που αρχικά σχεδιάστηκε να είναι: smartphone. Πρόκειται για μια εξαιρετική συσκευή, καθώς, όπως ήδη είπαμε, λύνει τα χέρια του χρήστη της, αφού χρησιμεύει σαν ένας μικρός φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Συνδέεται, αποθηκεύει, «παράγει» και αναπαράγει. Το μέγεθός της αβαντάρει πολύ την λειτουργία της σαν όλα τα παραπάνω, ενώ η γραφίδα S Pen κάνει τη χρήση ακόμη πιο εύκολη χωρίς μόνιμο λέκιασμα της οθόνης.

Η λειτουργία του σαν μικρού ηλεκτρονικού υπολογιστή ενισχύεται και από το γεγονός ότι μπορεί να είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο μέσω WiFi και να λειτουργεί ακόμη και χωρίς ενεργή κάρτα SIM, δίνοντας στον χρήστη πρόσβαση σε πολλές από τις υπάρχουσες εφαρμογές (τις φωτογραφικές σίγουρα).

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για το SAMSUNG GALAXY NOTE 4;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: 4

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ: 4

ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 5

 ΣΥΝΟΛΟ: 87/100

ΥΠΕΡ
  • Ανάλυση
  • Μέγεθος
  • Πολλές λειτουργίες
  • Φωτομέτρηση
  • Χρώματα και κοντράστ
  • Πολλοί και εύχρηστοι χειρισμοί
  • Μεγάλη και εύχρηστη οθόνη
 KATA
  • Μέγεθος
  • Ευαισθησία στην αφή
  • Μικρή κλίμακα ISO
Συμπέρασμα
Δεν ξέρουμε αν ο «νέος κόσμος» στον οποίο ζούμε είναι ακριβώς «γενναίος», είναι όμως σίγουρα δικτυωμένος και το Galaxy Note 4 είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμά του. Σχεδιαστικά και λειτουργικά, διευκολύνει τον κάτοχό του σε πολλές εφαρμογές, και ενώ είναι υπέρ-πλήρες σε «ψυχαγωγικές» εφαρμογές, στην ουσία τις ξεπερνάει με τη χρηστικότητά του σαν συσκευή πλήρης για πιο πρακτικές (και «ουσιαστικές») χρήσεις. Σε φωτογραφικό επίπεδο, στέκεται στις πρώτες θέσεις των σύγχρονων smartphones (phablets) τελευταίας τεχνολογίας, τόσο ως προς τις λειτουργίες όσο και ως προς το τελικό αποτέλεσμα –με την συνδρομή όλων των διαθέσιμων εφαρμογών– ώστε να ικανοποιεί απόλυτα τις φωτογραφικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες του χρήστη.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Samsung Electronics Ηellas Α.Ε.

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PHOTONET 182

https://www.youtube.com/watch?v=Tv7C4e8thv0


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Χριστίνα Καλλιγιάννη

Συνεργάτης του Photonet επί μακρά σειρά ετών. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως μετά φωτογραφία στην E.S.P. Το 2002 ξεκίνησε να εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος, με μακροχρόνιες συνεργασίες με τα περιοδικά “ΓΕΩτρόπιο” της “Ελευθεροτυπίας”, "Κ" και "Ταξίδια" της “Καθημερινής”, στα πλαίσια του ταξιδιωτικού και του ελεύθερου ρεπορτάζ. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε το δικό της φωτογραφικό στούντιο, το STUDIO 18.12, με βασικά αντικείμενα τη φωτογράφιση πορτρέτου, προσωπικού, επαγγελματικού, οικογενειακού και μόδας. Από το 2016 μέχρι το 2018 συμμετείχε στην διοργάνωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας / Medphoto Festival, έχοντας αναλάβει το Γενικό Συντονισμό της οργάνωσης του Φεστιβάλ. Σήμερα εξακολουθεί να φωτογραφίζει, με ιδιαίτερη αγάπη στα πορτρέτα και τους εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για το Γενικό Συντονισμό του Αthens Photo World, ενώ κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο "Στιγμές Παράλληλες" (εκδόσεις Χάρτινη Πόλη).

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;