Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SAMSUNG GALAXY S8+

Mε πολύ δυνατές φωτογραφικές (αλλά όχι μόνο) επιδόσεις!

Aποτελεί ένα εξαιρετικό σύνολο, σε μια συσκευή που αν μη τι άλλο κλέβει την παράσταση με την εμφάνισή της. Διατίθεται σε δύο μεγέθη, το απλό και το plus.

Σε σχέση με τον προκάτοχό του S7 edge, είναι μια ριζικά ανανεωμένη συσκευή όσον αφορά την εμφάνιση, αλλά με μικροαλλαγές στα τεχνικά μέρη. Τα διαθέσιμα μεγέθη είναι το απλό στις 5.8 ίντσες, και το plus στις 6.2 – κατά τ’ άλλα είναι ακριβώς ίδια.

Εμφάνιση

Το S8+ σίγουρα εντυπωσιάζει με τα πάρα πολύ λεπτά bezels που περιβάλλουν την οθόνη, κάνοντάς τη σχεδόν endless. Τόσο μικρά, που η Samsung αναγκάστηκε να αφήσει τα φυσικά πλήκτρα που είχε πάντα επειδή δεν χωρούσαν, κι έτσι πλέον έχουμε on-screen buttons. Στο χέρι το S8+ δίνει μια premium αίσθηση, καθώς αποτελείται από ποιοτικά υλικά και είναι αρκετά στιβαρό και συμπαγές. Επίσης το πάτημα των φυσικών πλήκτρων γίνεται πολύ σταθερά, χωρίς τριξίματα ή άλλες αστοχίες. Στην πρόσοψη της συσκευής υπάρχει η μπροστινή κάμερα, ο σαρωτής ίριδας, το ακουστικό και ο αισθητήρας φωτός. Πίσω έχουμε την κάμερα, ενώ για πρώτη φορά ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στα δεξιά της, ενώ αριστερά υπάρχει το φλας και ο αισθητήρας καρδιακών παλμών. Κάτω από αυτά είναι το λογότυπο της Samsung, και είναι το μόνο σημείο που εμφανίζεται καθώς μπροστά δεν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο. Να σημειώσω πως η κάμερα δεν εξέχει καθόλου από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής, όπως δηλαδή συνέβαινε και στον προκάτοχό του.

Στην αριστερή μεριά της συσκευής βρίσκεται το πλήκτρο αυξομείωσης έντασης και το bixby button. Στα δεξιά είναι το πλήκτρο ενεργοποίησης. Στο κάτω μέρος δεν έχουμε αλλαγές: υπάρχει η θύρα σύνδεσης που αυτή τη φορά είναι τύπου C, το jack των ακουστικών και το ηχείο, ενώ στο πάνω μέρος βρίσκεται μόνο η θύρα για κάρτα sim και κάρτα μνήμης.

Πανοραμική λήψη με πολύ καλό αποτέλεσμα.

Τεχνικά Μέρη

Για την ελληνική αγορά έχουμε τον οκταπύρηνο επεξεργαστή που κατασκευάζει η ίδια η εταιρία, τον Exynos 8895 ο οποίος αποτελείται από τέσσερις Mongoose 2nd gen στα 2,3GHz και τέσσερις Cortex A53 στο 1,7GHz. Ωστόσο σε αγορές άλλων χωρών κυκλοφορεί και μοντέλο με τον Snapdragon 835. Το σύστημα γραφικών είναι το Mali-G71 και η μνήμη RAM ανέρχεται στα 4GB. Αυτός ο συνδυασμός είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να “κρεμάσει” στις δύσκολες διεργασίες ούτε στα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Η χωρητικότητα της συσκευής είναι στα 64GB ενώ δίνεται και η δυνατότητα επέκτασής της.

Στο κομμάτι της οθόνης, όπως ανέφερα προηγουμένως, έχουμε διαγώνιο 6,2 ιντσών με την αναλογία οθόνης-σώματος να αγγίζει το εξωπραγματικό 84%! Η ανάλυση είναι 2960×1440 και η πυκνότητα των πίξελ ανά ίντσα φτάνει τα 529! Νομίζω είναι περιττό να αναφέρω την ευκρίνεια της οθόνης. Kαι οι δύο εκδόσεις του μοντέλου είναι τύπου “edge” καθώς δεν υπάρχει S8 με την κλασική φλατ οθόνη. Πρόκειται για ένα μέγεθος αρκετά μεγάλο και δύσχρηστο για κάποιους. Όμως ο συνδυασμός edge και το σχετικά μικρό πλάτος της, βοηθούν στο κράτημα με το ένα χέρι. Εκεί που αρχίζουν τα δύσκολα, είναι όταν θέλουμε να φτάσουμε το πάνω μέρος της οθόνης καθώς το ύψος της συσκευής είναι αρκετά μεγάλο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο αντίχειράς μου φτάνει στη μέση της οθόνης και πολύ συχνά χρειάζονται και τα δύο χέρια. Είναι μια μακρόστενη συσκευή που αποσκοπεί στην καλύτερη απόδοση των multimedia. Ωστόσο λίγες εφαρμογές εκμεταλλεύονται όλη την οθόνη. Για παράδειγμα εφαρμογές όπως το Facebook, το Messenger και το Instagram συνεργάζονται εξαιρετικά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερα νέα στη συσκευή μας. Από την άλλη μεριά, τα παιχνίδια και τα βίντεο που είναι φτιαγμένα σε συγκεκριμένες αναλογίες αφήνουν μεγάλα μαύρα κενά. Όσα παιχνίδια είναι γραμμένα για να παίζουν με τη συσκευή κατακόρυφα, αφήνουν κενά στα πάνω και κάτω μέρη της οθόνης, ενώ όσα είναι φτιαγμένα να παίζουν οριζόντια αφήνουν στα πλάγια. Επίσης μεγάλο κενό εμφανίζεται στην κάμερα αν επιλέξουμε ανάλυση με αναλογία 4:3, ενώ σε 16:9 το κενό περιορίζεται.

Πολύ καλή η απόδοση και του HDR.

Μια τέτοια οθόνη δεν θα μπορούσε να στερείται από καλές λειτουργίες – έτσι η Samsung μάς έχει δώσει πολλές επιλογές από το μενού των ρυθμίσεων.Yπάρχει επιλογή ρύθμισης των χρωμάτων μέσα από κάποια διαθέσιμα presets, όπως η φωτογραφία, το βασικό, ο κινηματογράφος και η προσαρμόσιμη λειτουργία στην οποία επιλέγει η συσκευή αυτόματα ποιό preset χρειάζεται. Επίσης είναι ρυθμιζόμενη και η ανάλυση όπως πρωτοείδαμε στα S7 και S7 edge με την αναβάθμιση σε Android 7.0 Nougat. Στο S8+ οι διαθέσιμες επιλογές είναι η WQHD+ 2960×1440, η FHD+ 2220×1080 και τέλος η HD+ 1480×720. Υπάρχει επίσης η λειτουργία μπλε φωτός για την ξεκούραση των ματιών πριν τον ύπνο, το enhanced video που κάνει τα χρώματα πιο ζωντανά όταν παρακολουθούμε κάποιο βίντεο αλλά και το AOD που σημαίνει Always On Display. Αυτό δεν είναι άλλο από το ρολόι που εμφανίζεται στις τελευταίες ναυαρχίδες της Samsung όταν σβήνουμε την οθόνη. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της λειτουργίας αυτής είναι ότι κάτω από το ρολόι εμφανίζονται με μικρά εικονίδια οι ειδοποιήσεις μας, και χτυπώντας τα δύο φορές μας παραπέμπουν στην αντίστοιχη εφαρμογή. Το ρολόι αυτό μπορούμε να το παραμετροποιήσουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό προσθέτοντας το ημερολόγιο, σημειώσεις, φόντο, διάφορα χρώματα, γραμματοσειρές και άλλα.

Όπως προανέφερα, τα Galaxy S8 και S8+ είναι οι πρώτες συσκευές της εταιρίας που αποχωρίστηκαν το φυσικό home button και τη θέση του πήραν τα on-screen πλήκτρα. Έτσι μας δίνονται και σε αυτά κάποιες επιλογές διαμόρφωσης. Μπορούμε να τους αλλάξουμε σειρά, ή και να τα βάλουμε να εξαφανίζονται όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Υπάρχει δηλαδή μια μικρή κουκίδα στο αριστερό μέρος των πλήκτρων, η οποία πατώντας την εξαφανίζει τα πλήκτρα για να έχουμε περισσότερο χώρο στην ήδη τεράστια οθόνη. Για να τα εμφανίσουμε πάλι αρκεί ένα swipe up από το κάτω μέρος τη οθόνης. Τέλος η μπάρα των πλήκτρων μπορεί να πάρει διάφορα χρώματα ανάλογα το φόντο μας.

Έχοντας τόσο μεγάλη οθόνη, η Samsung έχει προνοήσει και έχει εξοπλίσει τη συσκευή με λειτουργία ενός χειρός. Για την πλήρη εκμετάλλευση αυτής της οθόνης υπάρχει και η λειτουργία split screen, στην οποία μπορούμε να έχουμε δύο εφαρμογές ανοιχτές στην οθόνη ταυτόχρονα. Αυτό γίνεται με μια μπάρα που ορίζει πόσο χώρο θα πιάσει η κάθε μια, κάτι που μπορούμε να το αλλάξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Σε κατακόρυφη χρήση οι εφαρμογές εμφανίζονται η μία πάνω από την άλλη, ενώ σε landscape η μία δίπλα από την άλλη. Επίσης υπάρχει και η επιλογή έξυπνης αναμονής όταν κοιτάμε τη συσκευή.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που φέρνει η οθόνη του S8 είναι το 3D touch. Πρόκειται για μια λειτουργία αντίστοιχη του iPhone 6s, όπου αναγνωρίζεται η πίεση που ασκούμε σε αυτήν. Ωστόσο στο S8 αυτό υπάρχει μόνο στο σημείο που βρίσκεται το home button και πιέζοντάς το μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή.

Όπως και το S7, έτσι και το S8 είναι αδιάβροχο με πιστοποίηση IP68. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μείνει κάτω από γλυκό νερό σε βάθος 1,5 μέτρα για έως 30 λεπτά. Επίσης αντέχει σκόνες και λάσπες. Να σημειωθεί πως μέσα σε γλυκό νερό η οθόνη δεν αποκρίνεται όπως θα περίμενε κανείς, και αυτό συμβαίνει επειδή η Samsung το έχει κατασκευάσει για να αντέχει το νερό σε περίπτωση ατυχήματος και όχι για υποβρύχιες φωτογραφίες. Για όσους θέλουν να το προσπαθήσουν όμως μπορούν να αποτυπώνουν τις αγαπημένες τους υποβρύχιες στιγμές με το πάτημα των πλήκτρων της έντασης.

 






Aρθρογράφος

Πέτρος Λιαρόπουλος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε επαγγελματικά στο χώρο. Ασχολείται κυρίως με τη φωτογράφιση γάμου, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο φωτογραφίζει τοπία. Αγαπάει τον μινιμαλισμό και είναι λάτρης της τεχνολογίας.