Δοκιμές Φακοί

TEST: SIGMA 105mm F/1.4 DG HSM ART

Βλέπετε τη διαφορά σε ευκρίνεια και κοντράστ σε λήψεις με διαφράγματα f/2.8 και f/16.

Στην πράξη

Ο φακός δοκιμάστηκε με Nikon D750. To πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι το βάρος και ο όγκος του. Ο Sigma 105mm f/1.4 ζυγίζει 1645g που σημαίνει ότι είναι λίγο πιο βαρύς από τον Nikon AFS 70-200mm f/2.8, για παράδειγμα. Επίσης είναι αρκετά ογκώδης, μια και το εμπρός κρύσταλλο έχει διάμετρο 105mm. Έτσι δεν είναι ένας φακός που μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε για πολύ ώρα στο χέρι. Φυσικά αν θέλετε να τοποθετήσετε φίλτρα, θα πρέπει να αγοράσετε αυτά των 105mm, επιλογή που συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Ο φακός δεν διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης εικόνων, κάτι που μάλλον είναι απαραίτητο για το βάρος που έχει. Βέβαια ένα σύστημα σταθεροποίησης θα αύξανε το κόστος, το βάρος και πιθανόν τον όγκο του φακού.

Αφού εξαντλήσαμε τα σημεία κριτικής του, ας δούμε και τα θετικά. Η ευκρίνεια που δίνει ο φακός είναι απλά κορυφαία. Ακόμα και με f/1.4 έχετε εξαιρετική ευκρίνεια, ενώ στο f/2.8 θα συναντήσετε τη μέγιστη απόδοση. Πολύ σημαντικό είναι ότι η ευκρίνεια είναι κορυφαία σε όλο το καρέ και όχι μόνο στο κέντρο. Πρόκειται για ένα φακό που μπορείτε άφοβα να τον χρησιμοποιείτε και στο f/1.4. Μέχρι και το f/8 o Sigma 105mm f/1.4 διατηρεί εξαιρετική ευκρίνεια, ενώ από εκεί και πέρα η απόδοση αρχίζει να πέφτει. Στο f/16, που είναι το πιο κλειστό διάφραγμά του, η ευκρίνεια βρίσκεται γύρω στο 50% σε σχέση με τη μέγιστη, όπως μπορείτε να δείτε και στα παραδείγματα που δημοσιεύουμε.

Εντυπωσιακή είναι όμως και η φωτεινότητα περιφερειακά του καρέ. Θα συναντήσετε ελάχιστο βινιετάρισμα, ακόμα και στο f/1.4. Είναι ο φακός με την καλύτερη απόδοση που έχουμε δει στον τομέα αυτό.

Ο τρόπος που ο φακός αποδίδει το φόντο της εικόνας, ή το bokeh όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι και αυτός κορυφαίος. Ρίξτε μια ματιά στις εικόνες που δημοσιεύουμε και θα δείτε ότι ο Sigma 105mm f/1.4 είναι ο ιδανικός φακός για να απομονώσετε το κυρίως θέμα.

Εξαιρετικό bokeh σε λήψη με διάφραγμα f/1.4.

Η χρωματική απόδοση του φακού, αλλά και το κοντράστ που θα πάρετε, είναι και αυτά εξαιρετικά.

Χρωματικές εκτροπές πρακτικά δεν υπάρχουν: θα πρέπει να ψάξετε με το μικροσκόπιο για να βρείτε κάτι που δεν φαίνεται με το μάτι.

Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Sigma 135mm f/1.8 DG είναι η απουσία παραμόρφωσης – για να είμαστε ακριβείς υπάρχει μια ελάχιστη κυλοειδής παραμόρφωση που δεν πρόκειται να φανεί, ακόμα και σε γραμμικά θέματα.

Απουσία παραμόρφωσης από τον Sigma 105mm!

Η εστίαση του φακού είναι άλλο ένα από τα πλεονεκτήματά του. Ο Sigma 135mm f/1.8 DG εστιάζει ακαριαία, με ακρίβεια, και σε κινούμενα θέματα, και τουλάχιστον με τη μηχανή που δοκιμάστηκε δεν υπήρχαν ούτε φαινόμενα back focus ή front focus.

Η ποιότητα κατασκευής είναι επίσης πολύ καλή. H τιμή αγοράς δεν είναι χαμηλή, αλλά είναι απόλυτα δικαιολογημένη για ένα φακό με την ποιότητα εικόνας και τις προδιαγραφές που διαθέτει ο συγκεκριμένος.

Κορυφαίο αποτέλεσμα σε λήψη με διάφραγμα f/1.4.

Γνωρίστε περισσότερα για τoν SIGMA 105mm F/1.4 DG HSM ART

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ100%
ΚΟΝΤΡΑΣΤ100%
ΒΙΝΙΕΤΑΡΙΣΜΑ100%
ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 96%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ:

SIGMA GREECE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 212 – αποκτήστε το εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Εξαιρετική ευκρίνεια σε όλο το καρέ
  • Απουσία χρωματικών εκτροπών
  • Απουσία παραμόρφωσης
  • Εστίαση
  • Ελάχιστο βινιετάρισμα
  • Ποιότητα κατασκευής

 KATA

  • Βάρος – όγκος
  • Διάμετρος φίλτρων 105mm
  • Ελλειψη συστήματος σταθεροποίησης εικόνων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κορυφαία επιλογή αν θέλετε τη μέγιστη οπτική απόδοση με ανοικτό διάφραγμα f/1.4. Ο φακός διαθέτει εξαιρετική ευκρίνεια ακόμα και στο πιο ανοικτό διάφραγμα, απουσία παραμόρφωσης, ελάχιστο βινιετάρισμα και πολύ γρήγορη και θετική εστίαση. Όλα αυτά όμως έχουν ως συνέπεια αυξημένο βάρος και όγκο του. Ποτέ δεν μπορείτε να τα έχετε όλα μαζί…

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.