CSC Δοκιμές

TEST: SONY α 6400

Πώς αποδίδει στην πράξη; Απαντήσεις ακολουθούν!

Η α6400 είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα CMOS Exmor APSC, 24 ΜΡ που διαθέτει κυκλώματα από χαλκό. Το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 6000Χ4000 px. H μηχανή δέχεται φακούς με μοντούρα Sony E.

Ο αισθητήρας συνεργάζεται με επεξεργαστή BIONZ X o οποίος είναι βελτιωμένος, με νέο κύκλωμα LSI και η ταχύτητα επεξεργασίας εικόνων είναι 1.8Χ πιο γρήγορη από αυτή της α6300. Το σώμα της μηχανής είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου, ενώ υπάρχει στεγανότητα ενάντια σε σκόνη και υγρασία. Ο φωτοφράκτης είναι πιστοποιημένος για 200.000 λήψεις.Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε μια κάρτα SD, δεν υπάρχει όμως δυνατότητα επεξεργασίας των αρχείων RAW από τη μηχανή.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν πλήρως αυτόματη λήψη, πρόγραμμα Ρ, προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας, χειροκίνητη λήψη, λήψη βίντεο, πανοραμική λήψη καθώς και 13 προκαθορισμένα προγράμματα που καλύπτουν όλα τα πιθανά σενάρια φωτογράφησης που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος. Yπάρχουν ακόμα 13 δημιουργικά εφέ.

Η εξωτερική σχεδίαση της μηχανής παραμένει ίδια με αυτή της α6300. Οι διαστάσεις της είναι αρκετά συμπαγείς και μπορείτε άνετα να την έχετε σε μια μεγάλη τσέπη, ανάλογα φυσικά με το φακό που της έχετε βάλει. Σε αυτό βοηθάει και το μικρό βάρος της. Στο επάνω μέρος θα βρείτε τον επιλογέα προγραμμάτων λήψης, το πλήκτρο ενεργοποίησης, το πλήκτρο φωτοφράκτη, την υποδοχή εξωτερικού φλας, το ενσωματωμένο φλας της μηχανής και τον επιλογέα ρυθμίσεων.

Η οθόνη στο πίσω μέρος της μηχανής είναι μεγέθους 3” και είναι αρθρωτή, ενώ διαθέτει και λειτουργία αφής. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο XGA OLED βρίσκεται στο αριστερό μέρος της α6400 και είναι βελτιωμένο ως προς την απόκριση και την ποιότητα εικόνας σε σχέση με την α6300.

Το σύστημα εστίασης είναι υβριδικό με λειτουργίες contrast detection και phase detection και διαθέτει 425 περιοχές εστίασης. Οι 425 περιοχές εστίασης καλύπτουν το 84% του καρέ και όλες μπορούν να εστιάσουν και με τις δύο λειτουργίες εστίασης. Η επιλογή λειτουργίας εστίασης γίνεται αυτόματα από τη μηχανή. Η εστίαση είναι πολύ γρήγορη και επιτυγχάνει ελάχιστο χρόνο εστίασης 0.02s. Φυσικά υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε λειτουργία απλής και συνεχούς εστίασης, πλήρως αυτόματης εστίασης αλλά και 2 λειτουργίες χειροκίνητης εστίασης. Μπορείτε να επιλέξετε ακόμα ανάμεσα σε εστίαση ευρείας ζώνης που καλύπτει όλο το καρέ, εστίαση ζώνης, εστίαση στο κέντρο του καρέ, σημειακή εστίαση που μπορείτε να μετακινήσετε εσείς όπου θέλετε και σε ευρεία σημειακή εστίαση όπου χρησιμοποιούνται και περιοχές γύρω από αυτή που έχετε επιλέξει.

Η παρακολούθηση κινούμενων θεμάτων είναι αναβαθμισμένη και “κλειδώνει” σε ένα κινούμενο θέμα που έχετε επιλέξει πολύ πιο αποτελεσματικά. Η μηχανή διαθέτει και λειτουργία αναγνώρισης προσώπων με την οποία εστιάζει στο μάτι και την οποία μπορείτε να ενεργοποιείτε/απενεργοποιείτε. Σε περίπτωση που δεν «βρει» μάτια η μηχανή εστιάζει στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού της μηχανής, η α6400 αναγνωρίζει και μάτια ζώων. Βέβαια στην ίδια εικόνα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ταυτόχρονα μάτια ανθρώπων και ζώων.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 100-32000, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε ISO 102400. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας και την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη και η μηχανή επιλέγει την κατάλληλη ευαισθησία.

Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 11 καρέ/δευτ. για φωτογράφηση από το σκόπευτρο και 8 καρέ/δευτ. για λήψεις με την οθόνη. Επίσης η μέγιστη ταχύτητα με αθόρυβη λήψη είναι 8 καρέ/δευτ. Η μνήμη buffer είναι αρκετά βελτιωμένη και μπορείτε να κάνετε συνεχή λήψη 116 εικόνων JPEG ή 46 εικόνων RAW με πλήρη εστίαση και έκθεση.

Η α6400 δεν διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης εικόνων τοποθετημένο στον αισθητήρα.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τέσσερεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, σημειακή και σημειακή με έμφαση στις φωτεινές περιοχές.

Η μηχανή διαθέτει ενσωματωμένο φλας, το οποίο αναπηδά μέσα από το σώμα της μηχανής. Μάλιστα μπορεί να στραφεί προς τα επάνω για να έχετε εκφώτιση με αντανάκλαση.

Η α6400 διαθέτει λήψη βίντεο 4Κ MPEG-4 σε μέγιστη ανάλυση 3840Χ2160px στα 30p, και μάλιστα υποστηρίζει λειτουργίες όπως Zebra, SGamut, SLog .

Πολύ χρήσιμη είναι και η λειτουργία WiFi με την οποία μπορείτε να συνδέσετε τη μηχανή σε ένα smartphone ή ένα tablet και να μεταφέρετε δεδομένα ή να ελέγξετε τη μηχανή από εκεί.

Λήψη στην ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.