CSC Δοκιμές

TEST: SONY α7 III

Η α7 ΙΙΙ βελτιώνει κατά πολύ την προκάτοχό της α7 ΙΙ!

H α7 III είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα Exmor R CMOS 24.2 ΜΡ, o οποίος διαθέτει τεχνολογία Back-Illuminated. Σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή BIONZ X και κύκλωμα front-end LSI, η ανάγνωση δεδομένων γίνεται 2Χ πιο γρήγορα και η επεξεργασία 1.8Χ πιο γρήγορα σε σχέση με την α7 ΙΙ. Η τεχνολογία Back-Illuminated σημαίνει ότι η επιφάνεια συλλογής του φωτός κάθε εικονοστοιχείου βρίσκεται κοντά στο επάνω μέρος του αισθητήρα, με αποτέλεσμα καλύτερη συλλογή φωτός, ειδικά σε χαμηλό φωτισμό.

Το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 6000Χ4000 px, ενώ η μηχανή δέχεται φακούς με μοντούρα Sony E.

H εργονομία του σώματος είναι βελτιωμένη και τώρα ο χειρισμός της μηχανής γίνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με την α7 ΙΙ. Μάλιστα υπάρχει στεγανότητα ενάντια σε σκόνη και υγρασία. Στο επάνω μέρος θα βρείτε το γνωστό επιλογέα προγραμμάτων φωτογράφησης, τον επιλογέα διόρθωσης έκθεσης καθώς και το διακόπτη ενεργοποίησης μαζί με το πλήκτρο φωτοφράκτη.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε κάρτες SD, MS Pro Duo, και υπάρχει διπλή υποδοχή καρτών. Μόνο η μια υποδοχή όμως δέχεται γρήγορες κάρτες UHS-II.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν πλήρως αυτόματη λήψη, πρόγραμμα Ρ, προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας, χειροκίνητη λήψη, λήψη βίντεο, πανοραμική λήψη καθώς και 12 προκαθορισμένα προγράμματα που καλύπτουν όλα τα πιθανά σενάρια φωτογράφησης που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

H μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 10καρέ/δευτ. ή 8καρέ/δευτ. σε λειτουργία Live View. Υπάρχουν συνολικά τέσσερεις επιλογές ταχύτητας φωτογράφησης, ενώ η χωρητικότητα της μνήμης buffer είναι 177 εικόνες JPEG σε χαμηλή ποιότητα, 89 συμπιεσμένες RAW ή 40 ασυμπίεστες RAW.

Υπάρχει ακόμα λειτουργία αθόρυβης φωτογράφησης με ταχύτητα 10 καρέ/δευτ.

Η οθόνη στο πίσω μέρος της μηχανής είναι μεγέθους 3” και είναι αρθρωτή, ενώ υπάρχει και λειτουργία αφής με την οποία μπορείτε να κάνετε βασικές λειτουργίες όπως η εστίαση.

Το σύστημα εστίασης προέρχεται από την α9 και έχει 693 περιοχές εστίασης με λειτουργία Phase Detection, που καλύπτουν το 93% του καρέ, κάτι που είναι μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με τις 117 περιοχές της α7 ΙΙ. Υπάρχουν επίσης 425 περιοχές που υποστηρίζουν λειτουργία Contrast Detection. Μάλιστα η μηχανή υποστηρίζει λειτουργία 4D Focus η οποία λαμβάνει υπόψη της εκτός από το χώρο και το χρόνο στη λήψη κινούμενων θεμάτων. Το σύστημα εστίασης λειτουργεί σε φωτεινότητα μέχρι -3EV.

Μπορείτε να επιλέξετε απλή εστίαση, πλήρως αυτόματη εστίαση από τη μηχανή, συνεχή εστίαση, λειτουργία DMF όπου η μηχανή εστιάζει αυτόματα και εσείς μπορείτε να κάνετε μικροδιορθώσεις στην εστίαση και τέλος χειροκίνητη εστίαση. Υπάρχουν ακόμα 6 προγράμματα εστίασης. Πλήρως αυτόματη επιλογή σημείου εστίασης από τη μηχανή, ζωνική εστίαση, εστίαση στο κέντρο του καρέ και σημειακή εστίαση όπου επιλέγετε εσείς το σημείο εστίασης με το joystick στο πίσω μέρος της μηχανής. Υπάρχουν όμως άλλα δύο προγράμματα που είναι πιο ενδιαφέροντα για λήψεις σε κινούμενα θέματα. Με το expand flexible spot επιλέγετε εσείς ένα σημείο αλλά η μηχανή χρησιμοποιεί και τα γύρω σημεία από αυτό για να εστιάσει και με το Lock-on AF η μηχανή παρακολουθεί αυτόματα το θέμα που έχετε κλειδώσει.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 100-51200, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε ISO 50- 204800. Ο θόρυβος έχει μειωθεί κατά 1.5 στοπ σε σχέση με την α7 ΙΙ. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας και την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη και η μηχανή επιλέγει την κατάλληλη ευαισθησία.

Η α7 ΙΙΙ είναι εφοδιασμένη με σύστημα σταθεροποίησης εικόνων τοποθετημένο στον αισθητήρα, 5 αξόνων, που δίνει δυνατότητα λήψης με ταχύτητες φωτοφράκτη μέχρι 5 στοπ πιο αργές, σύμφωνα με την εταιρία. Το σύστημα αυτό φυσικά χρησιμοποιείται και στο βίντεο.

Στη φωτομέτρηση υπάρχουν πέντε επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, σημειακή, σημειακή με έμφαση στις φωτεινές περιοχές και μέσου όρου.

Η α7 ΙΙΙ φυσικά υποστηρίζει λήψη βίντεο 4Κ HDR και μάλιστα υπάρχει ένα νέο προφίλ εικόνας HLG (Hybrid Log-Gamma), που υποστηρίζει στιγμιαία ροή εργασίας HDR.

H μπαταρία έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και προσφέρει αυτονομία 710 λήψεων όταν χρησιμοποιείτε την οθόνη ή 610 λήψεων όταν χρησιμοποιείτε το σκόπευτρο, σύμφωνα με το πρότυπο CIPA. Βέβαια, στην πράξη, συνήθως κάνετε πολύ περισσότερες λήψεις. Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται μέσω USB και η μηχανή δεν συνοδεύεται από εξωτερικό φορτιστή.

H μηχανή υποστηρίζει λειτουργίες Wi-Fi / NFC, Bluetooth, καθώς και LAN με καλώδιο με την οποία μπορείτε να στείλετε μεγάλο όγκο δεδομένων σε ένα σταθμό FTP.

Άριστη επίδοση αποτέλεσμα σε λήψη με κόντρα φως και διάφραγμα f/8.