Compact Δοκιμές

TEST: SONY RX100 V

Ένα μοντέλο που θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία μηχανών με αισθητήρα 1’’!

H RX100 V συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά μηχανών της εταιρίας με αισθητήρα 1’’, διαδεχόμενη την RX100 ΙV, με την οποία η βασική διαφορά έγκειται στο βελτιωμένο σύστημα εστίασης.

Η RX100 V διαθέτει τον γνωστό αισθητήρα 1’’ BSI CMOS 20 ΜΡ – έτσι το μέγιστο μέγεθος εικόνας βρίσκεται στα 5472Χ3648 px. O φακός δεν έχει αλλάξει: παραμένει ο  ZEISS Vario Sonnar T* 8.8-25.7mm f/1.8-2.8, το εστιακό μήκος του οποίου αντιστοιχεί σε 24-70mm, στο φορμά 35mm.

Λήψεις στην ευρυγώνια θέση φακού και στη θέση τηλεφακού.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε κάρτες SD, MS Pro Duo, δεν υπάρχει όμως δυνατότητα επεξεργασίας των αρχείων RAW από τη μηχανή.

Τα προγράμματα λήψης περιλαμβάνουν πλήρως αυτόματη λήψη, πρόγραμμα Ρ, προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας, χειροκίνητη λήψη και 13 προκαθορισμένα προγράμματα, που καλύπτουν όλα τα πιθανά σενάρια φωτογράφησης που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

Εικόνες με χρωματικές ρυθμίσεις Standard (αριστερά), Vivid (κέντρο), Landscape (δεξιά).

Η σχεδίασή της παραμένει ίδια με αυτή του προηγούμενου μοντέλου. Οι διαστάσεις της είναι αρκετά συμπαγείς και μπορείτε να την έχετε πάντα στην τσέπη σας. Σε αυτό βοηθάει και το μικρό βάρος της. Στο επάνω μέρος θα βρείτε τον επιλογέα προγραμμάτων λήψης, το πλήκτρο ενεργοποίησης, το πλήκτρο φωτοφράκτη και το μοχλό zoom.

Η RX100 V διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο, το οποίο αναπηδά μέσα από αυτή, σπρώχνοντας προς τα κάτω ένα διακόπτη. Στη συνέχεια πρέπει να τραβήξετε το πίσω μέρος του προς εσάς για να ενεργοποιηθεί, κάτι που δεν είναι και πολύ βολικό. Για να το βάλετε στη θέση του, ακολουθείτε την αντίστροφη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, δίνει πολύ καλή εικόνα και διαθέτει αντιαντανακλαστική επίστρωση Zeiss T* Coating.

Το σύστημα εστίασης διαθέτει πολλά νέα στοιχεία. Η RX100 V είναι η πρώτη μηχανή με αισθητήρα 1’’ της οποίας το σύστημα εστίασης διαθέτει τεχνολογία Phase Detection. Τα προηγούμενα μοντέλα, αλλά και μηχανές του ανταγωνισμού, διαθέτουν τεχνολογία Contrast Detection. Βέβαια το σύστημα της RX100 V στην πραγματικότητα είναι υβριδικό, αφού χρησιμοποιεί και Contrast Detection, σε βοηθητικό ρόλο όμως. O χρόνος εστίασης έχει κατέβει τώρα στο 0.05s , ενώ υπάρχουν 315 περιοχές εστίασης. Φυσικά υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε λειτουργία απλής και συνεχούς εστίασης, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 4 προγράμματα εστίασης: τελείως αυτόματη επιλογή εστίασης από τη μηχανή, εστίαση στο κέντρο του καρέ, εστίαση όπου μετακινείτε εσείς το επιλεγμένο σημείο, ευρεία περιοχή εστίασης, όπου η μηχανή χρησιμοποιεί ένα σημείο μαζί με τα περιφερειακά του, και την οποία μπορείτε να μετακινήσετε. Η μηχανή διαθέτει και λειτουργία αναγνώρισης προσώπων, που μπορείτε να ενεργοποιείτε/απενεργοποιείτε. Μάλιστα δίνει προτεραιότητα στα πρόσωπα που βρίσκονται μέσα στην επιλεγμένη περιοχή εστίασης, αλλά υπάρχει και δυνατότητα να της «δείξετε» εσείς σε ποια πρόσωπα να εστιάσει.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 125-12800, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε ISO 80 και ISO 25600. Η μηχανή διαθέτει και αυτόματη λειτουργία ISO, όπου εσείς καθορίζετε το εύρος ευαισθησίας και την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη και εκείνη επιλέγει την κατάλληλη ευαισθησία. Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 24 καρέ/δευτ. (και για RAW και για JPEG) με πλήρη εστίαση και έκθεση, με μέγιστο αριθμό συνεχόμενων λήψεων 150. Στη φωτομέτρηση υπάρχουν τρεις επιλογές ανάμεσα σε πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη και σημειακή φωτομέτρηση. Η RX100 V είναι εξοπλισμένη ενσωματωμένο φλας, το οποίο αναπηδά μέσα από το σώμα της.

Διαθέτει λειτουργία οπτικής σταθεροποίησης εικόνων SteadyShot, με πρόγραμμα Intelligent Active Mode για το βίντεο. Η οθόνη είναι μεγέθους 3.0in και είναι αρθρωτή, πλην όμως δεν υπάρχει λειτουργία αφής. Η μηχανή υποστηρίζει λήψη βίντεο 4Κ, σε μέγιστη ανάλυση 3840Χ2160px στα 30p, και μάλιστα διαθέτει δυνατότητες όπως S-Log2, focus peaking, zebras. Yποστηρίζει ακόμα εγγραφή σε Super Slow Motion μέχρι 960fps. Πολύ χρήσιμη είναι και η λειτουργία Wi-Fi, με την οποία μπορείτε να συνδέσετε τη μηχανή σε ένα smartphone ή ένα tablet και να μεταφέρετε δεδομένα.

Στην πράξη

Η πρώτη θετική εντύπωση από τη μηχανή έρχεται από τις μικρές διαστάσεις της. Μπορείτε άνετα να την μεταφέρετε σε μια μεγάλη τσέπη. Η ποιότητα εικόνων που δίνει είναι πολύ καλή. Η ευκρίνεια είναι υπεράνω κριτικής, ακόμα και σε κλειστά διαφράγματα. Σε αυτό συμβάλλει και ο φακός που διαθέτει, αλλά θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη γκάμα zoom.

Ο θόρυβος σε υψηλή ευαισθησία κινείται σε εντυπωσιακά επίπεδα: μπορείτε να φωτογραφίζετε άνετα και μέχρι ISO 6400, χωρίς εμφανή επίπτωση στην ευκρίνεια και στο χρώμα. Αν χρησιμοποιείτε RAW αρχεία, τότε τα επίπεδα θορύβου είναι ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με JPEG.

Πολύ καλή είναι και η χρωματική πιστότητα της μηχανής, όπως και η αυτόματη ισορροπία λευκού. Θα πάρετε σωστά χρώματα κάτω από οποιαδήποτε φωτιστική πηγή. Το εύρος δυναμικού πεδίου είναι ένας τομέας που οι αισθητήρες της Sony ξεχωρίζουν. Η RX100 V δεν αποτελεί εξαίρεση, διαθέτοντας εξαιρετική τονικότητα. Η ταχύτητα εστίασης της μηχανής είναι πολύ πιο γρήγορη τώρα. Ειδικά σε κινούμενα θέματα, θα συναντήσετε σπάνια το φαινόμενο του «ψαξίματος». Ακόμα και με χαμηλό φωτισμό, η μηχανή εστιάζει αρκετά γρήγορα. Η επιλογή του σημείου ή της περιοχής εστίασης γίνεται από τον επιλογέα 4 διευθύνσεων στο πίσω μέρος της, ο οποίος όμως ενεργοποιεί και άλλες λειτουργίες. Η επιλογή ανάμεσα στην εστίαση ή στις άλλες λειτουργίες δεν είναι βολική ή γρήγορη.

Εντυπωσιακή επίδοση σε λήψη με ISO6.400!

Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης των 24 καρέ/δευτ. και μάλιστα με συνεχή εστίαση, δίνει πολλές δυνατότητες στη μηχανή. H αυτονομία της μπαταρίας έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, σύμφωνα με το πρότυπο CIPA, και είναι 220 λήψεις. Εμείς κάναμε πολύ περισσότερες από τις διπλάσιες λήψεις με μια φόρτιση. Το πρότυπο CIPA δίνει πολύ μικρή αυτονομία, μια και περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση φλας. Οι μηχανές Sony αποτελούν την επιλογή αρκετών επαγγελματιών για λήψη βίντεο. Η RX100 V δεν υστερεί σε αυτό τον τομέα. Έχει ότι θα χρειαζόταν κάποιος, ακόμα και για χρήση πέραν της ερασιτεχνικής. Πολύ αποτελεσματική είναι και η λειτουργία σταθεροποίησης SteadyShot, και στη φωτογραφία και στο βίντεο. Μπορείτε άφοβα να την εμπιστευτείτε για λήψεις με πολύ αργούς χρόνους στη φωτογραφία.

Πολύ καλό αποτέλεσμα σε χρωματική ρύθμιση Standard.

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για την Sony RX100 V;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 92%

ΥΠΕΡ
  • Ποιότητα εικόνων
  • Σύστημα εστίασης
  • Θόρυβος σε υψηλή ευαισθησία
  • Εύρος δυναμικού πεδίου
  • Διαστάσεις – βάρος
  • Μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης 24 καρέ/δευτ.
KATA
  • Τιμή
  • Σχετικά μικρό εύρος zoom
  • Ελλειψη λειτουργίας αφής στην οθόνη
  • Εργονομικές ατέλειες
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η RX100 V θέτει νέα δεδομένα στην κατηγορία μηχανών με αισθητήρα 1’’.  Διαθέτει πολύ καλή ποιότητα εικόνων, χαμηλό θόρυβο σε υψηλές ευαισθησίες, το πιο προηγμένο σύστημα εστίασης και δυνατότητα λήψης με ταχύτητα 24 καρέ/δευτ. Μόνο μειονέκτημα η υψηλή τιμή αγοράς.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Sony Europe Limited, δ.τ. «Sony Hellas»
1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PHOTONET 201
 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.