Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SONY XPERIA XA1

Με τον αισθητήρα IMX300, στα 23ΜΡ, η κάμερά της στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας της.

Το Sony Xperia XA1 αποτελεί μια “φωτογραφική” πρόταση στη μεσαία κατηγορία των smartphones, η οποία προσφέρει δυνατά χαρακτηριστικά.

Διατηρώντας το επιβλητικό design των Sony smartphones, το ΧΑ1 έρχεται με γωνίες και επίπεδες επιφάνειες, όπως δηλαδή μας έχει συνηθίσει η κατασκευάστρια εταιρία. Το χρώμα που θα επιλέξετε γεμίζει όλη τη συσκευή, καθώς δεν υπάρχουν διχρωμίες ή χρωματιστές λεπτομέρειες. Στο χέρι το ΧΑ1 κάθεται αρκετά καλά, αφού το μέγεθός του επιτρέπει το κράτημα με το ένα χέρι. Δεν είναι πλατύ κι έτσι με τον αντίχειρα γίνονται σχεδόν όλα.

Το μειονέκτημα στην εμφάνισή του είναι τα μεγάλα bezels στο πάνω και κάτω μέρος του κινητού. Σε αυτά τα σημεία θα μπορούσαν να είναι στερεοφωνικά ηχεία, αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή ακόμα και capacitive πλήκτρα αντί των on-screen. Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι στο κάτω μέρος. Στα πλάγια της συσκευής τα bezels είναι πολύ μικρά κι έτσι το πλάτος μένει σε πολύ μικρά επίπεδα.

Η συσκευή είναι συμμετρικά σχεδιασμένη, αφού δεν υπάρχουν εξοχές ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που να σε βοηθά να καταλαβαίνεις αν κρατάς το κινητό  σωστά: υπήρξαν πολλές φορές που το έβγαζα από την τσέπη κρατώντας το ανάποδα! Περιμετρικά η κατασκευή είναι από αλουμίνιο, η πλάτη από πολυκαρβονικό πλαστικό, ενώ η πρόσοψη καλύπτεται από αντιχαρακτικό γυαλί αντοχής 9Η.

Στην πρόσοψη ξεχωρίζει η κάμερα και οι αισθητήρες δεξιά του λογότυπου. Στο πίσω μέρος, πάνω αριστερά, βρίσκεται η κύρια κάμερα και το led flash. Στο δεξί μέρος υπάρχει το πλήκτρο αυξομείωσης έντασης, το πλήκτρο ενεργοποίησης και το πλήκτρο της φωτογραφικής μηχανής. Πατώντας το, μας βάζει απευθείας στην εφαρμογή της κάμερας, και (όπως είναι αναμενόμενο) με το πάτημά του βγάζει φωτογραφίες. Στην αριστερή μεριά βρίσκεται η υποδοχή για την κάρτα sim και την κάρτα μνήμης τύπου microSD. Στο πάνω μέρος, έχουμε το 3.5mm jack για τη σύνδεση ακουστικών, ενώ κάτω το ηχείο και την υποδοχή USB τύπου C.

Σωστή απόδοση των χρωμάτων αλλά και της ισορροπίας λευκού.

Τεχνικά μέρη

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για την αγορά ενός smartphone είναι η οθόνη. Το ΧΑ1 έρχεται με IPS LCD οθόνη 5 ιντσών. Η τεχνολογία της μας προσφέρει όσο πιο αληθινά χρώματα γίνεται, σε αντίθεση με άλλα πάνελ που τονίζουν τα χρώματα για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ανάλυση είναι στα 720×1280 pixels και η σχέση πίξελ ανά ίντσα (ppi) ανέρχεται στα 294. Πρόκειται για την πλέον βασική ανάλυση σε οθόνες κινητών τηλεφώνων, αφού στο ίδιο μέγεθος έχουμε δει και ανάλυση που φτάνει τα 1440×2560. Κάτω από έντονο ήλιο, η οθόνη τα πάει μια χαρά, καθώς είναι ευανάγνωστη και με καλή φωτεινότητα.

Στο κομμάτι του hardware, το ΧΑ1 φοράει τον MT6757 Helio P20 επεξεργαστή που κατασκευάζει η Mediatek. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής αποτελείται από δύο τετραπύρηνους Cortex-A53. Ο ένας είναι χρονισμένος στα 2.3GHz, ενώ ο άλλος στα 1.6GHz. Το σύστημα γραφικών είναι το Mali-T880MP2 και η μνήμη RAM είναι στα 3GB. Αυτός ο συνδυασμός μάς δίνει ικανοποιητικά γραφικά και νορμάλ επιδόσεις όσον αφορά το multitasking. Ένα μεγάλο αρνητικό για τον επεξεργαστή του Xperia XA1, είναι πως αργεί πάρα πολύ να νετάρει τις φωτογραφίες που τραβάει το ίδιο το κινητό. Η ανάλυση της κάμερας είναι στα 23MP, και αυτό βαραίνει τη συγκεκριμένη διεργασία με αποτέλεσμα να χρειάζεται να περιμένουμε αρκετά δευτερόλεπτα για να δούμε τη φωτογραφία με τη σωστή ευκρίνεια.

Φωτομέτρηση στον ήλιο, με πολύ καλή απόδοση.