Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SONY XPERIA XA1

Άριστη χρωματική πιστότητα.

Φωτογραφία

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του ΧΑ1 είναι η κάμερα. Με τον αισθητήρα IMX300 στα 23ΜΡ σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον όσων ψάχνουν ένα smartphone που θα αντικαταστήσει την κόμπακτ φωτογραφική τους μηχανή. Σε υψηλή ανάλυση είναι και η εμπρόσθια κάμερα, με αισθητήρα στα 8ΜΡ. Και οι δύο κάμερες έχουν διάφραγμα f/2.0 κάτι που βοηθάει στις λήψεις με χαμηλό φωτισμό, ωστόσο τα επίπεδα του bokeh δεν είναι τα αναμενόμενα. Το μέγεθος του αισθητήρα της κύριας κάμερας είναι 1/2.3” ενώ της μπροστινής 1/4”. Αξιοσημείωτο είναι το εστιακό μήκος των δύο καμερών, καθώς η κύρια είναι στα 24mm και η δεύτερη στα 23mm. Είναι δηλαδή αρκετά wide, κάτι που βοηθάει πολύ σε φωτογραφίες τοπίου, αλλά και σε φωτογραφίσεις σε περιορισμένους χώρους.

Η εφαρμογή της κάμερας δεν έχει πολλές λειτουργίες, κάτι που την καθιστά εύχρηστη αλλά ταυτόχρονα και λίγο ελλιπή. Η βασική λειτουργία ονομάζεται Superior Auto, το οποίο όπως είναι προφανές ρυθμίζει τα πάντα για εμάς. Βέβαια θα βρούμε όλες τις κλασικές λειτουργίες όπως το πανόραμα και το HDR. Επίσης υπάρχουν κάποια χρωματικά φίλτρα, και μια λειτουργία που ονομάζεται AR effects, και όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για στυλ επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Σε αυτή τη λειτουργία μάς δίνεται η επιλογή να τοποθετήσουμε διάφορα αντικείμενα στη φωτογραφία μας και να μοιάζουν σαν πραγματικά. Υπάρχει η λειτουργία sound photo, στην οποία μπορούμε να ηχογραφήσουμε ένα μικρό κλιπ που θα παίζει την ώρα που βλέπουμε τη φωτογραφία που τραβήξαμε στη συγκεκριμένη λειτουργία. Αυτό θα βοηθάει πολύ για επεξηγήσεις σε ταξίδια, ή κρατώντας μια φωνητική σημείωση. Τελευταία λειτουργία είναι η λεγόμενη time shift burst. Όπως επεξηγεί το όνομά της, φωτογραφίζει με ριπές για ένα μικρό διάστημα –περίπου ένα δευτερόλεπτο– και στη συνέχεια επιλέγουμε ποιο καρέ θέλουμε να αποθηκεύσουμε.

Καλή η οξύτητα και ικανοποιητική η απόδοση των χρωμάτων, σε νυχτερινή λήψη με χαμηλή ταχύτητα.

Το Xperia XA1 μπορεί να μην έχει υποστήριξη αρχείων RAW, ωστόσο μας δίνει manual λειτουργία. Στη χειροκίνητη λήψη μπορούμε να ρυθμίσουμε το ISO από 50 έως 3200, την εστίαση, την ισορροπία λευκού, τη φωτομέτρηση (σε πρόσωπο, σποτ, κεντροβαρής, όπου θέλουμε με απλό άγγιγμα) και το κλείστρο. Το πρόβλημα εδώ είναι πως ενώ μας τα δίνει όλα αυτά, στις επιλογές του κλείστρου έχουμε ταχύτητες από 1/4000 μέχρι 1 δευτερόλεπτο. Γιατί δεν μας δίνεις 30 δευτερόλεπτα Sony; Μεγάλο μειονέκτημα, αφού στην ουσία δεν μας αφήνει να πραγματοποιήσουμε μεγάλες λήψεις, επομένως η manual λειτουργία πάει χαμένη.

Στις ρυθμίσεις της κάμερας έχουμε κυρίως τα βασικά. Οι διαθέσιμες επιλογές ανάλυσης είναι 23ΜΡ και 12ΜΡ σε αναλογία 4/3, ενώ για 16/9 οι διαθέσιμες επιλογές είναι 20ΜΡ και 12ΜΡ. Το μεγάλο ατού στις ρυθμίσεις της κάμερας είναι η ύπαρξη του σταθεροποιητή εικόνας, ή όπως τον ονομάζει η Sony, SteadyShot EIS. Ο σταθεροποιητής κάνει τη δουλειά του ακριβώς όπως θα έπρεπε, μειώνοντας τους κραδασμούς για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις λήψεις μας. Μια άλλη λειτουργία είναι το object tracking, στην οποία επιλέγουμε το σημείο εστίασης που θέλουμε και η κάμερα το κρατάει πάντα εστιασμένο όσο εμείς αλλάζουμε κάδρο. Μπορούμε να ρυθμίσουμε τα χρώματα και τη φωτεινότητα που θα αποτυπώνει ο αισθητήρας, αλλά και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή smile capture, η οποία αναλαμβάνει να τραβήξει το κλικ την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή όταν το πρόσωπο στο κάδρο χαμογελάσει.

Πολύ καλό αποτέλεσμα, με έντονα χρώματα και λεπτομέρεια, παρά τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στα φωτεινά και τα σκιερά μέρη της λήψης.

Βίντεο

Στο βίντεο το Sony Xperia XA1 μας απογοητεύει με την έλλειψη επιλογής υψηλής ανάλυσης. Ειδικά έχοντας φωτογραφική μηχανή στα 23ΜΡ περιμέναμε κάτι περισσότερο από απλό FHD video. Πέρα από αυτό, δεν έχουμε ούτε επιλογή για 60fps. Δηλαδή οι μόνες μας επιλογές είναι 1080p στα 30fps, 720p και VGA. Το μόνο θετικό είναι η παρουσία HDR video, και ο σταθεροποιητής εικόνας που προανέφερα.

Παρά τις παραπάνω παρατηρήσεις, η ποιότητα του βίντεο είναι καλή, με όμορφα χρώματα και ικανοποιητικές επιδόσεις κόντρα σε φως. Σε λειτουργία HDR όμως, δεν παίρνουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, με την οξύτητα να πέφτει. Άλλες επιλογές για το βίντεο είναι το object tracking και η ρύθμιση χρωμάτων και φωτεινότητας.

Ζωντανά χρώματα και πολύ καλή λεπτομέρεια.

Γενικές επιδόσεις

Η αυτονομία του ΧΑ1 κυμαίνεται σε στάνταρ επίπεδα, φτάνοντας τη μιάμιση μέρα με λίγη χρήση. Με νορμάλ χρήση θα χρειαστεί φόρτιση στο τέλος της ημέρας. Για τη γρήγορη φόρτιση, το ΧΑ1 είναι εξοπλισμένο με την τεχνολογία Pump Express+ 2.0. Το ηχείο του είναι ικανοποιητικό, ενώ και οι κλήσεις γίνονται απροβλημάτιστα, με καθαρό ήχο στο ακουστικό. Κάτι που θα θέλαμε να έχει η συσκευή είναι ο ψηφιακός δακτυλικός αναγνώστης, καθώς προσφέρεται στην πλειονότητα των smartphones.

Συνοψίζοντας, το Xperia XA1 είναι μια συσκευή με ξεκάθαρη έμφαση στην κάμερα και κυρίως στη λήψη φωτογραφιών, όπου τα πάει πολύ καλά. Προσφέρει τις βασικές λειτουργίες και απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν κάτι απλό.

Το HDR δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού στον ουρανό παρατηρείται χρωματική εκτροπή.

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για το Sony Xperia XA1 ;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: 4.5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 3.5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 5

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ: 4

ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 3

  •  ΣΥΝΟΛΟ: 82/100

ΥΠΕΡ

  • Ποιότητα φωτογραφιών
  • Wide φακός
  • Υλικά κατασκευής
  • Φυσικό πλήκτρο κάμερας
 KATA
  • Έλλειψη δακτυλικού αναγνώστη
  • Έλλειψη 60fps και 2Κ video
  • Αργό render φωτογραφιών
  • Μεγάλα bezels πάνω και κάτω
Συμπέρασμα
Μια ενδιαφέρουσα επιλογή στη μεσαία κατηγορία των smartphones, με πολύ καλή φωτογραφική μηχανή. Όποιος ψάχνει κάτι μικρό, με καλή κάμερα για εκδρομές και εξορμήσεις, σίγουρα θα πρέπει να σκεφτεί το ΧΑ1. Ωστόσο θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις ελλείψεις που το συνοδεύουν.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑSONY MOBILE COMMUNICATIONS

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PHOTONET 205


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Πέτρος Λιαρόπουλος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε επαγγελματικά στο χώρο. Ασχολείται κυρίως με τη φωτογράφιση γάμου, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο φωτογραφίζει τοπία. Αγαπάει τον μινιμαλισμό και είναι λάτρης της τεχνολογίας.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;