Δοκιμές Φακοί

TEST: SONY ZEISS DISTAGON T* FE 35MM F/1.4 ZA

Ένας φακός για τους φανατικούς ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες του συστήματος α7.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες περγαμηνές για να αποδείξει την αξία του. Ο Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA ξεχωρίζει από τα πρώτα …κλικ.

Κάθε φορά που έρχεται στα χέρια μου ένα φακός για δοκιμή, εκείνο που προσπαθώ να κάνω είναι, εκτός από την απόδοσή του αυτή καθαυτή, να εξετάσω πόσο καλά αντιστοιχεί στο σύστημα για το οποίο έχει σχεδιαστεί. Συνάδει με την εν γένει φιλοσοφία του συστήματος; Το αναδεικνύει όπως πρέπει; Η μηχανή τον βοηθάει να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του; Κάπως έτσι λοιπόν, ήμουν ένα από τα πρώτα άτομα που πήρε στα χέρια του το πρώτο κομμάτι του Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA, κατά την περίοδο που δοκίμαζα την α7ΙΙ: ξεχωρίζει αμέσως λόγω των διακριτών και καινοτόμων χαρακτηριστικών του. Είναι ο πρώτος φακός για τη σειρά α7 με φωτεινότητα f/1.4, προς τέρψη όλων όσοι επιθυμούν να φωτογραφίζουν σε συνθήκες low-light ακολουθώντας πιο φωτορεπορταζιακό στιλ. Όταν υπάρχει η δυνατότητα. μου αρέσει να δοκιμάζω τους φακούς συγκριτικά για να αποκομίζει πιο σαφή, αντικειμενικά και σφαιρικά συμπεράσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή δεν είχα στη διάθεσή μου τον Sony Zeiss Sonnar FE 35mm f/2.8 ZA , αποφάσισα να προσαρμόσω στη μηχανή ένα adapter της Metabones και να χρησιμοποιήσω τον Canon EF 35mm f/2 IS USM που έχω στην κατοχή μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι τα συμπεράσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Λήψη στην ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού με χρήση του μέγιστου διαφράγματος.

Ο Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA είναι ένας από τους μεγαλύτερους φακούς που έχω χρησιμοποιήσει με το συγκεκριμένο σύστημα. Δεν είναι μόνο ογκώδης, είναι και βαρύς, κάτι που δε δημιουργεί και τις καλύτερες των συνθηκών ισορροπίας όταν χρησιμοποιείται με τα πανάλαφρα σώματα της σειράς α7. Για το λόγο αυτό συνιστώ ανεπιφύλακτα την απόκτηση ενός vertical grip. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα κρατήσεις το φακό στα χέρια σου, και πριν τον βάλεις πάνω στη μηχανή, καταλαβαίνεις εύκολα ότι πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη υλοποίηση. Το μεταλλικό σώμα εντυπωσιάζει, όπως επίσης και η αίσθηση της κίνησης του δακτυλίου εστίασης, που συν τοις άλλοις είναι πολύ φαρδύς και σε προκαλεί να τον χρησιμοποιήσεις ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το σώμα του φακού είναι στεγανοποιημένο και ανθεκτικό απέναντι σε υγρασία και σκόνη. Ο Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA ενσωματώνει δακτύλιο επιλογής διαφραγμάτων (το συνολικό εύρος είναι f/1.4-16) που διαχωρίζεται σε τρίτα του στοπ. Παράλληλα, σε περίπτωση που ο φωτογράφος προτιμά να επιλέγει τις τιμές από τη μηχανή, υπάρχει θέση “Α”. Η καινοτομία του φακού, έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτει διακόπτη μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να επιλέξει αν ο δακτύλιος των διαφραγμάτων θα έχει κλικ στοπ ή όχι. Προφανώς εκείνοι που θα εκτιμήσουν δεόντως τη συγκεκριμένη δυνατότητα είναι όσοι χρησιμοποιούν τις α7 σχεδόν αποκλειστικά για λήψη βίντεο. Εκείνο που δε θα βρουν οι βιντεογράφοι και φωτογράφοι στον Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA είναι οπτικό σύστημα σταθεροποίησης ειδώλoυ.

Τυπική λήψη που αναδεικνύει το πολύ καλό κοντράστ του Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA.

Η απόκριση της εστίασης είναι άμεση και αρκετά γρήγορη. Εκείνο που δυσκολεύτηκα κάπως να ελέγξω, ήταν το σύστημα εστίασης της ίδιας της μηχανής. Ναι μεν στα θέματα που απείχαν 3-4m από τη μηχανή τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά έως άριστα, όσο όμως πλησίαζα η επίτευξη ακριβούς εστίασης σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να αναδειχθεί το πλεονέκτημα που σου δίνει το f/1.4, άρχιζε να γίνεται ζητούμενο. Σε γενικά θέματα αυτό δε με πειράζει ιδιαίτερα, όταν όμως φωτογραφίζω πορτρέτα με τόσο ανοιχτό διάφραγμα θέλω την εστίαση ακριβώς στο μάτι και όχι 2cm πίσω ή 2cm μπροστά. Στην περίπτωση του Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA ήταν αρκετές οι φορές που μου έδωσε εστιάσεις ελαφρά μπροστά από το σημείο που ήθελα. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις δυνατότητες του φακού, ούτε με την ικανότητα του συστήματος εστίασης της α7ΙΙ. Έχει περισσότερο να κάνει με το είδος ελέγχου που μπορεί να ασκήσει ο φωτογράφος ανά πάσα στιγμή στο σύστημα εστίασης και το περιγράφω αναλυτικότερα στο κείμενο για τη δοκιμή της μηχανής.

Στον τομέα της οπτικής απόδοσης, ο Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA αποδείχθηκε πολύ καλός, αν και λίγο υπερεκτιμημένος για την τιμή του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα συγκρίνοντας τον εν λόγω φακό, με τιμή που πλησιάζει τα δύο χιλιάρικα, με τον Canon EF 35mm f/2 IS USM που έρχεται σχεδόν στο 1/4 της τιμής. Στο κέντρο του καρέ είναι περίπου ίδιοι αλλά εκεί που υστερεί ο Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA είναι στο “γράψιμο” που εμφανίζει στα άκρα της εικόνας.

Βλέπετε τη διαφορά σε ένα σημείο κοντά στα άκρα ανάμεσα στο Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA (κάτω) και στον Canon EF 35mm f/2 IS USM (επάνω). Η λήψη έγινε στο f/2, που για τον Sony αποτελεί το δεύτερο πιο ανοικτό διάφραγμα ενώ για τον Canon το μέγιστο.

Η διαφορά δεν εξομαλύνεται πριν το f/5.6, μια τιμή στην οποία ο φακός σημειώνει τη βέλτιστη απόδοσή του (μαζί με το f/8). Επίσης ο Canon παρουσιάζει λιγότερο fringing, στο μέγιστο διάφραγμα, σε περιοχές έντονου κοντράστ. Θεωρώ την οπτική συμπεριφορά του Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA αναμενόμενη γιατί η σχεδίασή του υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς και προφανώς το κόστος δικαιολογείται από την απαιτούμενη υπέρβασή τους.

Ακολούθως, ο φακός της Sony δεν εμφανίζει σχεδόν καθόλου κόμμα στο μέγιστο διάφραγμα, και διακρίνεται για το πραγματικά υπέροχο bokeh του που θα λατρέψουν όσοι κάνουν πορτρέτα. Η καμπυλόγραμμη παραμόρφωση είναι αμελητέα και ανάξια λόγου ενώ το βινιετάρισμα ήταν καλύτερο απ’ ότι περίμενα. Υπάρχει, αλλά μπορεί να διορθωθεί πολύ εύκολα. Ένα χαρακτηριστικό του φακού που μου άρεσε πάρα πολύ είναι το κοντράστ. Είναι ελαφρώς τσιμπημένο (για τα δικά μου γούστα) και δίνει όμορφα, ζωηρά χρώματα. Κατά τη γνώμη μου, θέλει λίγο προσοχή όταν φωτογραφίζεται επιδερμίδες από κοντινή απόσταση γιατί κάτι το κοντράστ, κάτι η πολύ καλή ευκρίνεια του κέντρου, δε θα συγχωρέσουν ατέλειες στην υφή του δέρματος.

Η διαφοροποίηση του βάθους πεδίου σε τρεις διαδοχικές λήψεις στο f/1.4, f/4 και f/11.

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τον Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 3.5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 5

ΣΥΝΟΛΟ: 87%

ΥΠΕΡ
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Μηχανική λειτουργία
  • Ποιότητα εικόνας γενικά
  • Φωτεινότητα
ΚΑΤΑ
  • Βαρύς/Ογκώδης για τα δεδομένα του συστήματος
  • Δεν έχει optical stabilizer
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA έχει κορυφαία μηχανική αίσθηση, άριστη ποιότητα κατασκευής και πολύ καλή οπτική απόδοση. Είναι ένας φακός που απευθύνεται στους φανατικούς ερασιτέχνες και στους επαγγελματίες του συστήματος α7. Μόλις τον πιάσεις στα χέρια σου ξεχνάς την υψηλή τιμή του. Το εξαιρετικό bokeh του διασφαλίζει υπέροχα κρεμώδες και φλουταρισμένο φόντο, ό,τι πρέπει για το φωτογράφο που καταπιάνεται με πορτρέτα. Το βάρος και ο όγκος του έρχονται σε αντίθεση με το λεπτό και ελαφρύ σώμα των α7 και θα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με vertical grip.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑSony Europe Limited, δ.τ. «Sony Hellas» 
1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 192
 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.