Δοκιμές Φακοί

TEST: TAMRON 16-300mm F/3.5-6.3 DI II VC PZD

Ένας φακός έτοιμος για …”όλα-σε-ένα”!

Ο Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD έφθασε στα γραφεία του περιοδικού, απευθείας από την Tamron Ευρώπης, πριν καν ξεκινήσει η επίσημη διάθεσή του. Ήρθε σε άρμοση για Canon κι έτσι η δοκιμή του πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με μια EOS 1200D. Είναι συμβατός αποκλειστικά με μοντέλα που φέρουν αισθητήρα APS-C και, εκτός από Canon, διατίθεται σε εκδόσεις για Nikon και Sony.

Έως τώρα υπήρξα αρκετά επιφυλακτικός με τις προτάσεις όλα-σε-ένα, είτε αφορούσαν μηχανές compact, είτε φακούς για APS-C και full frame μηχανές. Ωστόσο ο Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD στάθηκε αφορμή να αναθεωρήσω κάποια πράγματα. Ως επαγγελματίας φωτογράφος είναι μάλλον απίθανο να στραφώ στην επιλογή ενός zoom που καλύπτει τόσο μεγάλο εστιακό εύρος. Από την άλλη όμως, δεν είναι όλοι επαγγελματίες! Οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες, αρχάριοι ή προχωρημένοι, που έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις από τη φωτογραφία. Όλοι αυτοί αρέσκονται να έχουν πάντα μαζί τους μια μηχανή, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι να κουβαλούν πολλούς διαφορετικούς φακούς και περισσότερα από ένα σώματα μηχανής. Σε αυτούς ακριβώς απευθύνεται η νέα πρόταση της Tamron. Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο φακό είναι ότι συνδυάζει αρκετά ακόμη χαρακτηριστικά, πέρα από το προφανές οπτικό zoom 18.8x (24.8-465mm).

Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZDΠρώτα απ’ όλα είναι ένας φακός με μικρές φυσικές διαστάσεις και αρκετά ελαφρύς. Διαθέτει καλή ποιότητα κατασκευής -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλικά μέρη- που του επιτρέπει να παρέχει προστασία έναντι της υγρασίας. Ενσωματώνει σύστημα οπτικής σταθεροποίησης ειδώλου VC (Vibration Compensation) που εξασφαλίζει σταθερές λήψεις είτε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είτε στην περίπτωση που έχει επιλεγεί μεγάλο εστιακό μήκος. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, κατάφερα να κάνω σταθερές λήψεις στη μέγιστη εστιακή απόσταση χρησιμοποιώντας ταχύτητα κλείστρου 1/8sec. Βέβαια το VC της Tamron δεν συγκρίνεται σε ομαλότητα λειτουργίας με το νέας γενιάς IS της Canon, κάτι που ίσως δημιουργήσει θεματάκια σε λήψεις βίντεο, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματικό σε στατική φωτογραφία.

Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD: sample photo

Ο μέγιστος λόγος μεγέθυνσης του φακού αποδίδεται στα 300mm και είναι 1:2.9.

Ο Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως macro φακός, στα 300mm, αποδίδοντας λόγο μεγέθυνσης 1:2.9. Ο μηχανισμός εστίασης PZD εξασφαλίζει ταχύτατη και αθόρυβη απόκριση, εξαλείφοντας τα φαινόμενα hunting.

Ως προς την οπτική απόδοση, έχω να πω ότι κινήθηκε αρκετά πάνω από αυτό που περίμενα να δω. Στον τομέα της ευκρίνειας, παρουσιάζει μεγάλη ομοιογένεια και τα άκρα του δε δείχνουν να υστερούν σε σχέση με το κέντρο. Η διαχωριστική ικανότητα στις χαμηλές εστιακές αποστάσεις είναι λίγο καλύτερη απ’ ότι από τα 200mm και πάνω, αλλά αν κάποιος επιλέξει τιμές διαφράγματος f/8-f/11, και όχι τις μέγιστες ανά περίπτωση, θα δει σαφή βελτίωση.