Photonet Show Εμπορικές εκθέσεις & Σεμινάρια

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΑΚΟΥΕΙ – ΒΛΕΠΕΙ – ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Οι αναγκαίες τομές δεν μπορούν περιμένουν άλλο!

H τελευταία τοποθέτησή μου για το θέμα των κλαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Σε αυτήν είχα θέσει μια ερώτηση – πρό(σ)κληση, προς κάθε κατεύθυνση: μήπως ήρθε η ώρα, εδώ και τώρα, να ξεκινήσει μια συζήτηση, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της οποίας θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι, με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση όλων των φορέων του Imaging στην Ελλάδα, όπου και θα κατατεθούν συγκεκριμένες και μετρήσιμες προτάσεις για το μέλλον της κλαδικής ΜΑΣ έκθεσης;

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, κι ενώ μεσολάβησαν ήδη έξι μήνες, ουδείς φορέας συγκινήθηκε προκειμένου να λάβει πρωτοβουλία ώστε να δρομολογηθεί επιτέλους η παραπάνω συζήτηση.

Σπεύδω να προλάβω όσους προβάλουν την κλισέ δικαιολογία «μα τι να γίνει μέσα σε τέτοιο πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό πλαίσιο» δηλώνοντας: ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι δύσκολες συνθήκες, ο σχετικός διάλογος οφείλει να ξεκινήσει …χτες!

Διαπίστωνα ήδη από τον τίτλο της τότε παρέμβασής μου: «ΩΡΑ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΩΝ». Όμως, με βάση ορισμένες τελευταίες πληροφορίες, αντί να έρχεται η υπέρβαση, φοβάμαι πολύ πως ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει, εκ νέου, η υποκρισία – και μάλιστα στη χειρότερη μέχρι τώρα μορφή της: με το σχεδιασμό αδιανόητων (και ασυγχώρητων) αρπαχτών που θα βαπτιστούν …«επιχειρηματικές κινήσεις»!

Ειλικρινά, πόσο πολύ πρέπει να εξευτελιστεί ακόμα ο συγκεκριμένος όρος, απλώς και μόνο για να εξασφαλιστούν μερικά ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν, ακόμα και για την ίδια την τσέπη που σχεδιάζεται να κατευθυνθούν;

Εντάξει, οι εποχές είναι δύσκολες – όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Όμως τι πρέπει να γίνει; Να ανατινάξουμε στον αέρα ολόκληρη την αγορά, με τις όποιες συνέπειες αυτό θα έχει, ελπίζοντας ότι θα διασώσουμε, με τον τρόπο αυτό, τον οίκο μας; Μα αφού κι αυτός κομμάτι της είναι! Πώς θα επιβιώσει;

Το κομμάτι «έκθεση» το υπηρετούμε πιστά και συντεταγμένα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της ΝΕΧUS PUBLICATIONS A.E. Τόσο με τις 13 διοργανώσεις που ήδη πραγματοποιήσαμε, όσο και με αυτές (εδώ θα παρακαλούσα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή) που δεν πραγματοποιήσαμε ενώ τις είχαμε εξαγγείλει! Ο λόγος για τη στάση μας αυτή ήταν πάντα ο ίδιος: η προστασία της αγοράς. Επιλέγαμε πάντα να υπηρετήσουμε τη συγκεκριμένη ανάγκη, τοποθετώντας την πάνω από το στενό και άμεσο οικονομικό συμφέρον, επειδή διαχρονικά θέλουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στη μεγαλύτερη εικόνα και στο βάθος του χρόνου. Ξεκαθαρίζω δε, πως αυτή η επιλογή δεν γίνεται με …συναισθηματικά κριτήρια, αλλά με αυστηρά επιχειρηματικά. Επιδιώκουμε να διατηρηθεί ακμαίος και ισχυρός ο κλάδος της αγοράς, μέσα στον οποίο κι εμείς δραστηριοποιούμαστε με σκοπό (ανάμεσα στα άλλα) το (λελογισμένο) κέρδος.

Πιστός στη συγκεκριμένη τακτική, θεωρώ σημαντικό να ξεκαθαρίσω το δικό μας προσεχή σχετικό προγραμματισμό, δημόσια και ενυπόγραφα όπως κάνω πάντα:

  • Μέσα στο 2015, θα υλοποιήσουμε το 8ο Photonet Show, στη Λεμεσό της Κύπρου, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ, στη μαρίνα της πόλης.

Είναι η 2η διοργάνωσή μας στη Μεγαλόνησο μετά το 2008, στην ίδια πόλη. Απομένουν κάποιοι λίγοι χώροι ακόμα προς διάθεση, που θα έχουν κλειστεί πιθανότατα πριν το τέλος του Οκτώβρη.

  • Για το 2016, υπάρχει η προγραμματισμένη συνάντησή μας με τους επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-3 Απριλίου 2016, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του 9ου Photonet Show.

Eίναι η έκτη συνεχόμενη φορά που θα επισκεφθούμε τη συμπρωτεύουσα, ύστερα από τα αντίστοιχα Photonet Show των ετών 2006-2008-2010-2012-2014, τα οποία στην πλειοψηφία τους διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΣΕΚΑΦ, αποκλειστικά για τα μέλη του.

  • Για την επόμενη αθηναϊκή διοργάνωση, η απόφασή μας είναι η εξής:
  1. Αν μέχρι τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2016 δεν έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση που προαναφέραμε (και εδώ η βασική ευθύνη βαραίνει φυσικά τους ώμους του ΣΕΚΑΦ, που θεωρώ πως δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο τη σχετική δράση του) τότε θα συμμετέχουμε σε αυτή, με το δημιουργικότερο δυνατό τρόπο και με απόλυτο πνεύμα συνεργασίας με όλες τις πλευρές, χωρίς καταρχήν όρους και προϋποθέσεις.
  2. Αν δεν υπάρξουν οι παραπάνω εξελίξεις, τότε θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης, τη δική μας πρόταση διοργάνωσης για την Αθήνα, για την άνοιξη του 2017 ή για άλλη περίοδο, που θα προκριθεί από τις ίδιες τις εταιρίες κατά πλειοψηφία.

Δεν θα εγκαταλείψουμε, εκ νέου, την αγορά στο έλεος προτάσεων – μονοδρόμων, που απλώς οδηγούν σε ολοένα και χειρότερες εκδοχές υλοποίησης ένα μοντέλο έκθεσης προ πολλού ξεπερασμένο. Αυτό πια τo παραδέχονται όλοι – με κορυφαίο τον ίδιο το διοργανωτή της. Απλώς, μέχρι τώρα, κανείς δεν κάνει τίποτα!

Ιδού λοιπόν, καταγεγραμμένες, οι θέσεις, οι σκέψεις και οι δράσεις μας. Έκρινα πως είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθούν έγκαιρα προς όλες τις κατευθύνσεις, στα πλαίσια των δύσκολων (ακόμα) καιρών, ώστε να είναι δυνατό για τον κάθε εμπλεκόμενο να κάνει το δικό του αντίστοιχο προγραμματισμό, χωρίς καμία πίεση – χρονική ή άλλη.

Απεχθάνομαι, προσωπικά, το να επιφυλάσσω «εκπλήξεις» στην αγορά, ειδικά αν αυτές έχουν ως αποκλειστικό κίνητρο το να δώσουν λύσεις σε δικά μου αδιέξοδα: είτε προσωπικά είτε εταιρικά. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες στην εποχή μας, γι’ αυτό και θα σταθούμε δραστικά απέναντι τους οποτεδήποτε και από οπουδήποτε προέλθουν.

Οι επαγγελματίες της φωτογραφίας εκπέμπουν σταθερά σήμα κινδύνου. Δουλειές διαρκώς σμικρύνονται ή/και χάνονται. Χρόνος για χάσιμο δεν υφίσταται πλέον. Εμείς, για άλλη μια φορά, τείνουμε χείρα συνεργασίας για το οριστικό ξεπέρασμα των δυσκολιών και τη γέννηση μιας άλλης, περισσότερο ευοίωνης, εποχής για το χώρο και την αγορά του Imaging.

Ακούει – βλέπει – μιλάει κανείς;