Ενδιαφέρουν Νέα

THIERRY COHEN: «DARKENED CITIES»

Thierry Cohen

Ο Γάλλος φωτογράφος επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το πρόβλημα της φωτορύπανσης.

Τι προκύπτει αν συνδυάσουμε φωτογραφίες διάσημων πόλεων με τον ουρανό της ερήμου;

Γεννημένος στη Γαλλία, το 1963, ο Thierry Cohen, ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1985 και ειδικεύεται στη χρήση ψηφιακών τεχνικών. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Από το 2010, ταξιδεύοντας ανάμεσα σε γνωστές πόλεις και σε ερήμους, παρατήρησε την αντίθεση στον ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια σειρά φωτογραφιών όπου φαντάζεται τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου κάτω από τον έναστρο ουρανό της ερήμου. Τη σειρά αυτή την ονόμασε “Darkened Cities”.

Κάθε μια από τις φωτογραφίες του project είναι σύνθεση δύο λήψεων: του σκούρου αστικού τοπίου και του ζωντανού ουρανού της ερήμου. Σε κάθε μισό της φωτογραφίας χρησιμοποιεί την ίδια κάμερα, τον ίδιο φακό και σχεδόν πανομοιότυπους χρόνους έκθεσης για την πόλη και τον ουρανό. Παρόλα αυτά, ο Cohen αποτυπώνει τις πόλεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας την τεχνική λήψεων “Day for Night”.

Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη χρήση φυσικού φωτισμού στις λήψεις και δίνει ως αποτέλεσμα υποφωτισμένες φωτογραφίες που έχουν την ψευδαίσθηση της νυχτερινής λήψης. Η τεχνική δουλεύει καλύτερα σε γκρίζες μέρες, χωρίς σκιές, και δημιουργεί το όραμα μιας μητρόπολης σε συσκότιση.

Μια δεύτερη τεχνική που εφαρμόζει ο Cohen στις λήψεις του είναι να χρησιμοποιεί τα πολικά πεδία και τρίποδο με ειδικό μηχανισμό, το οποίο διαθέτει άξονα που είναι πάντα παράλληλος με τον άξονα περιστροφής της Γης, και να ταξιδεύει ανάμεσα σε αστικά τοπία και πυκνοκατοικημένες πόλεις, παίρνοντας λήψεις από το ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Έτσι μπορεί να αναπαραστήσει τον ουρανό όπως θα φαινόταν στην πόλη, με λίγο μεγαλύτερη ακρίβεια.

“Με το να συνδυάσω δύο πραγματικότητες, φτιάχνω μια τρίτη την οποία δεν βλέπετε …αλλά υπάρχει” έχει πεί ο Cohen σε μια συνέντευξή του στο WIRED. “Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος να δείξουμε πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε. Είναι ένας τρόπος να ονειρευόμαστε. Δεν σας δείχνω κάτι αποκαλυπτικό, απλώς σας δείχνω πόλεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Φέρνω πίσω τη σιωπή.”

Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της συλλογής με τον γαλλικό τίτλο “Villes éteintes” (Σκοτεινές πόλεις).

Παρακάτω θα απολαύσετε κάποιες από αυτές τις φαντασμαγορικές συνθετικές φωτογραφίες, που θα μπορούσαν να μας ενεργοποιήσουν την κριτική διάθεση για το τι έχουμε κερδίσει αλλά και τι έχουμε χάσει, οργανώνοντας τις μεγαλουπόλεις του σήμερα…

Εκτός από το επίσημο site του, μπορείτε να δείτε δουλειά του Cohen και στο Instagram.