Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΘΩΜΑΣ ΦΙΛΙΟΣ: “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Η τέχνη της φωτογραφίας του ξεσκεπάζει τα άδυτα του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Μάτι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στις 8:30μμ.

Η Αμαλία Ηλιάδη, Φιλόλογος-Ιστορικός, στο κριτικό σημειώματος για το έργο του Θωμά Φίλιου τονίζει ότι: «Η τέχνη της φωτογραφίας, στην περίπτωση του Θωμά Φίλιου, ξεσκεπάζει τα άδυτα του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς, ανοίγει ένα παράθυρο σε μια άλλη απόκοσμη μεταφυσική πραγματικότητα. Σ’ ένα απέραντο τοπίο εσωτερικής ενατένισης, πυκνής σιωπής που σπάει τα σύνορα επίγειου και «ουράνιου» κόσμου, σ’ ένα μοναχικό μονοπάτι δημιουργικής, σχεδόν ομιλούσας γαλήνης […]. Φωτογραφίες αισθαντικές, βασισμένες σε ποιητικές αντιστίξεις ανάμεσα στα στοιχεία της γης και του ουρανού».

Ο ίδιος σημειώνει για κάθε μια από τις δημιουργίες του: «Θέλω να φαίνεται σαν να μην είναι φωτογραφία, μα σαν να είναι πίνακας ζωγραφικής με στοιχεία του τόπου, της φύσης. Όπως στη μουσική ο συνθέτης αφήνει μια παύση για να βάλει τη νότα ο ακροατής έτσι κι εγώ αφήνω το θεατή να δει κάτι δικό του στη φωτογραφία».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η έκθεση εμπλουτίζεται θεματικά με δύο παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Παρασκευή 25/11/2016, ώρα 20:30 – «Όταν η μουσική συναντά τη φωτογραφία»

Προβολή βίντεο – φωτογραφιών του Θωμά Φίλιου με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Χάρη Παπαδόπουλο και παρουσίαση ποιημάτων της Αμαλίας Ηλιάδη, με τις φωτογραφίες του Θωμά να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους τελευταίους.

  • Σάββατο 26/11/2016, ώρα 11:30 – «Η καλλιτεχνική φωτογραφία»

Ομιλία του Θωμά Φίλιου με παράθεση παραδειγμάτων. Προλογίζει ο Παναγιώτης Φτάρας. Συνδιοργάνωση με τη Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης

Βιογραφικό

Ο Θωμάς Φίλιος φωτογραφίζει πάνω από 25 χρόνια, ζει στα Γρεβενά, μια μικρή πόλη στην βόρεια Ελλάδα,  από όπου μπορεί και εξυπηρετεί καλύτερα τους καλλιτεχνικούς του στόχους, εργάζεται ως  καθηγητής Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος, έχει παρακολουθήσει και έχει οργανώσει ο ίδιος σεμινάρια φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και σε εξώφυλλα μουσικών CD. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας Εθνικό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Αθήνα, στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών. Έχει εκδώσει το λεύκωμα «Αισθητική Περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» με 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες και το eBook  «Μια Μικρή Ερωτική Ιστορία» με 38 εικόνες.

  • Χώρος: Γκαλερί ΜΑΤΙ, Αβέρωφ 4, Κατερίνη 
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 18/11, ώρα: 20.30
  • Διάρκεια: 18/11 – 9/12/2016