Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΘΩΜΑΣ ΦΙΛΙΟΣ: “ΑΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ”

Έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa

Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει αύριο Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015, την έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Φίλιου, με τίτλο “Αέρινα μουσικά ταξίδια”.

Ο δημιουργός σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και εκεί ανακάλυψε ότι μπορεί να επικοινωνεί, πέρα από τον λόγο, και με εικόνες, τις οποίες μπορούσε να δημιουργήσει φωτογραφίζοντας. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος – έχει παρακολουθήσει και έχει οργανώσει ο ίδιος σεμινάρια φωτογραφίας. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και σε εξώφυλλα μουσικών CD της ECM Records. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις φωτογραφίας και έχει εκδώσει το λεύκωμα «Αισθητική Περιπλάνηση στη Βόρεια Πίνδο» με 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Φωτογραφίζει πάνω από 20 χρόνια. Εδώ και λίγο καιρό ζει σε μια πόλη στην Βόρεια Ελλάδα, από όπου μπορεί και εξυπηρετεί καλύτερα τους φωτογραφικούς του στόχους. Εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Θωμάς Φίλος

Φωτό: Θωμάς Φίλος

Στην παρουσίαση της έκθεσής του διαβάζουμε:

Κλείνεις τα μάτια, οι νότες χορεύουν, σε σπρώχνουν να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, συγκεντρώνεσαι στον ήχο και το ταξίδι αρχίζει. Και όταν ο συνθέτης αφήνει παύσεις ανάμεσα στις νότες, τότε είναι που ο εγκέφαλος δημιουργεί τις δικές του αρμονίες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται η κορύφωση του έργου.

Ανάλογα και στον δικό μου ασπρόμαυρο κόσμο, τα λαμπερά σύννεφα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν ερωτηματικά, σε καλούν να συμπληρώσεις την δική σου εμπειρία. Τι έγινε πίσω από τον λόφο; Τι υπάρχει πίσω από τον τοίχο; Γιατί στάθηκε το συννεφάκι πάνω από το δένδρο; Τι αγναντεύει η ανθισμένη κορομηλιά μόνη της πάνω στο λόφο;

Το ταξίδι ξεκινά από τη γη, είναι απαραίτητο να συνηγορήσει ολόκληρη η φύση ώστε να ξεφύγεις από την βαρύτητα και να περάσεις το φράγμα του ορίζοντα. Συγκλίνουσες γραμμές ορίζουν τον διάδρομο της απογείωσης, ένας θάμνος υψώνει το ανάστημά του για να αγγίξει το σύννεφο, το αστραποκαμένο δένδρο μπλέκει τα λιγοστά κλωνάρια του με την ουράνια πλεξούδα, ένα σπασμένο κλωνάρι γίνεται σκάλα για να ανέβεις. Ο ήχος του φτερουγίσματος πάνω από τον τοίχο ή το οροπέδιο δηλώνει την επιτυχή απογείωση.

Θωμάς Φίλος

Φωτό: Θωμάς Φίλος

Από ψηλά όλα μοιάζουν διαφορετικά, ο τοίχος δεν μπορεί να φράξει το οπτικό σου πεδίο, από πάνω μπορείς να βλέπεις και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα και αν εγκλωβιστείς στο πλέγμα του φράχτη, προσωρινό θα είναι, εκεί πάνω ο αέρας φυσά πάντα πιο δυνατά και αν τύχει και πέσεις σε αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα, τυχερός θα είσαι, ποικίλα αέρινα μονοπάτια ζωγραφίζουν στον ουρανό την ομορφιά της ζωής.

Στρεβλώνει ο χρόνος, τα γεγονότα αντικατοπτρίζονται, στροβιλίζει ο αέρας πάνω από τον λόφο, γήινα και ουράνια μονοπάτια μπλέκονται, ο ορίζοντας ξεθωριάζει, η άλλη διάσταση ξεπροβάλλει. Δίπολα σταθμίζουν την πολικότητά τους, ισορροπούν ανάμεσα σε γη και ουρανό μετρώντας το χρόνο. Απλώνει το κύμα πάνω στα στάχια, το δένδρο στον ορίζοντα στηρίζει τη γαλήνη, ο χρόνος συστέλλεται. Ένα δένδρο έχει πέσει, σκόρπιες πέτρες δείχνουν την διάλυση, ένα κλωνάρι έχασε τα φύλλα του, οι ψυχές τους αιωρούνται, ο χρόνος παγώνει.

Στο τέλος της μουσικής ανοίγεις τα μάτια, το ταξίδι σου έχει τελειώσει, προσγειώνεσαι, εύχομαι να ένοιωσες τις εμπειρίες σου από μια άλλη οπτική γωνία, να ανέβηκες, να κέρδισες λίγο χρόνο και όλα θα είναι καλύτερα.

  • Χώρος: Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα
  • Εγκαίνια: Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 20:30
  • Διάρκεια: 25/10 – 7/11/2015
  • Ώρες κοινού: 11:00 – 22:00
Θωμάς Φίλος

Φωτό: Θωμάς Φίλος