Εκθέσεις φωτογραφίας

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ

Φωτογραφίες και μαρτυρίες 8 προσφύγων που μιλούν για την εμπειρία τους στην Ελλάδα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας φιλοξενεί έως τις 20 Αυγούστου την έκθεση φωτογραφίας με τον παραπάνω τίτλο, η οποία παρουσιάζει πορτρέτα και ιστορίες προσφύγων από το πρόγραμμα Face Forward …into my home, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

ΤοFace Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, το οποίο παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και οικονομική στήριξη σε χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Η Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, σχολίασε σχετικά: “Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα παροχής ασύλου σε ξένους από την αρχαιότητα. Ο Αισχύλος με τις ‘Ικέτιδες’, την πρώτη τραγωδία που αναφέρεται σε αυτό, έθεσε επί τάπητος ένα μείζον ηθικό δίλημμα. Όμως και οι ίδιοι οι Έλληνες βίωσαν εκπατρισμούς και δυσκολίες επιβίωσης και προσαρμογής σε ξένες χώρες, ειδικότερα τα τελευταία εκατό χρόνια. Δεν μπορούν λοιπόν να παραμένουν αδιάφοροι απέναντι σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν βίαια τις πατρίδες και τους δικούς τους, χάνοντας κεκτημένα και αναφορές μιας ζωής και ζητούν μια αξιοπρεπή συνθήκη ζωής και καταφύγιο εδώ, μόνιμα ή προσωρινά, για να επουλώσουν τραύματα ψυχής και σώματος και να κάνουν μια, εκ προοιμίου δύσκολη, νέα αρχή. Από το πρόγραμμα Face Forward…into my home που πραγματοποιήθηκε από το ΕΜΣΤ και την UNHCR επιλέξαμε για το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες 8 ανθρώπων που μιλούν για την εμπειρία τους στην Ελλάδα.”

  • Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
  • Διάρκεια: 20/7-20/8/18

 – Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Bryan (Ζιμπάμπουε), 2017

 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.