Know How

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΗΨΕΩΝ

Mάθετε να βλέπετε πέρα από το προφανές!

Παρότι βρισκόμαστε στα τέλη του Δεκέμβρη, επιχειρώ ένα μικρό flash-forward στο χρόνο: στα τέλη κάθε Φλεβάρη διεξάγεται στη Νάξο ένα τριήμερο καρναβάλι. To κορυφαίο δρώμενο, αυτό της λαμπαδηφορίας, πραγματοποιείται τη δεύτερη μέρα (Σάββατο). Πάνω από 500 άτομα, ντυμένα φαντάσματα, συγκεντρώνονται στο κάστρο της Χώρας και κραδαίνοντας αναμμένες δάδες και με τη συνοδεία των κρουστών που προηγούνται της πομπής κατεβαίνουν προς το λιμάνι, περνώντας μέσα από στενά σοκάκια, φωνάζοντας, χορεύοντας, τραγουδώντας κ.ο.κ.

Γενικά δεν συνηθίζω να κάνω πολύ καλή προετοιμασία πριν ξεκινήσω για ένα ταξίδι, αφήνοντας αρκετά πράγματα στην τύχη και στον αυθορμητισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είχα κάνει μια βασική έρευνα, ήξερα περίπου το “τι”, το “πώς”, το “πότε”. Ακολούθησα λοιπόν την πομπή, χώθηκα μέσα σε αυτή, ρισκάροντας ορισμένες φορές τον εξοπλισμό λόγω των αναμμένων δαδών, έκανα ορισμένες αρκετά καλές εικόνες, και κάπως έτσι κατέληξα μαζί με τους υπόλοιπους στην …παραλία!

Φθάνοντας εκεί, και αφού έκαψαν τον καρνάβαλο, είχα την αίσθηση ότι θα αποχωρούσαν ή θα το ψιλο-διέλυαν. Με έκπληξη όμως τους είδα να συστήνουν μια μικρή ομάδα, βάζοντας πορεία για την Πορτάρα, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ως συνήθως μπήκα μπροστά, και μετά από μια γρήγορη κουβέντα με τα παιδιά που προηγούνταν κατάλαβα ότι ετοίμαζαν κάτι πολύ εντυπωσιακό.

Ακολούθησα με γοργά βήματα τους δύο …συνεργούς και έφθασα στο μνημείο αρκετά πριν τον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί είδα ότι σκέφτονταν να ανάψουν καπνογόνα και φωτοβολίδες ακριβώς κάτω από την Πορτάρα. Συνεννοήθηκα μαζί τους για το πού και το πώς ακριβώς θα το έκανα, και φρόντισα να προετοιμαστώ καταλλήλως. Ήθελα να αναδείξω την κίνηση, άρα θα τραβούσα με χαμηλά ISO και αργή ταχύτητα. Δυστυχώς όμως δεν είχα τρίποδο μαζί μου. Πολύ γρήγορα, έψαξα γύρω και αν και σκοτεινά κατάφερα να βρω μια “κατάλληλη” πέτρα. Την ακούμπησα σε ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο, στήριξα τη μηχανή επάνω και περίμενα τον υπόλοιπο κόσμο. Στο μεσοδιάστημα, μάλιστα, πρόλαβα να κάνω 1-2 δοκιμαστικές λήψεις.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Απλά για να καταδείξω ότι αφενός χρειάζεται να έχετε πάντα αυτιά και μάτια ανοικτά, και αφετέρου να είστε σε θέση να ανταπεξέρχεστε σε έκτατες καταστάσεις. Πράγματι θέλει εμπειρία – χρειάζεται όμως φαντασία και δυνατότητα να μάθετε να βλέπετε πέρα από το προφανές.

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.