Know How

3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΛΗΨΕΙΣ

 Πώς να δημιουργήσετε λήψεις που να …”φωνάζουν” την εποχή που διανύουμε!

H αλήθεια είναι πως η ανεμελιά που προσφέρουν οι ηλιόλουστες ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών, ενθαρρύνει ιδιαίτερα έναν λάτρη της φωτογραφίας να βγει για να απαθανατίσει τη φύση και τα έντονα ζωηρά χρώματα αυτής της εποχής!

Με αφορμή το άρθρο του picturecorrect.com, παρατίθενται τρία tip για το πως να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα:

1. ΔΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η φωτογραφία είναι μια μορφή επικοινωνίας. Θέλετε οι εικόνες σας να πουν μια καλοκαιρινή ιστορία και τι συναισθήματα σας ξυπνά αυτή η εποχή. Σκεφτείτε τι σημαίνει το καλοκαίρι για εσάς και προσπαθήστε να το καταγράψετε στις εικόνες σας.

Είναι το καλοκαιρινό πικνίκ; Είναι το παιχνίδι στην άμμο χτίζοντας κάστρα; Είναι οι ανέμελες βόλτες με το αυτοκίνητο στην διαδρομή προς τη θάλασσα; Είναι το παιχνίδι με το κατοικίδιό σας στην παραλία; Ακόμα ακόμα, σκεφθείτε εικόνες μακρυά από τη θάλασσα: το γαλάζιο του ουρανού, ένα ηλιόλουστο χωράφι, το εξοχικό σπίτι με την οικογένειά σας, το ψάρεμα σε κάποια λίμνη, το ψήσιμο στην εξοχή, τα παγωτά, ακόμα και τον κλιματισμό σε κάποιο εμπορικό κέντρο ή εσάς να φοράτε σαγιονάρες.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να μεταφέρουν σε εικόνα την καλοκαιρινή σας διάθεση. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε τις εικόνες σας προσωπικές και να φωτογραφίσετε τα θέματα που αντιπροσωπεύουν το καλοκαίρι για εσάς.

Mateo Giraud – Unsplash

2. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

Ενώ τον χειμώνα το περιβάλλον αποχρωματίζεται λόγω των ψυχρών τόνων, το καλοκαίρι η φύση διαθέτει πλούσια και έντονα χρώματα. Ενθέτοντας στο κάδρο σας αυτά τα χρώματα δίνεται την ένδειξη της εποχής στο θεατή. Η επιλογή κατάλληλου συνδυασμού χρωμάτων σάς βοηθά να διηγηθείτε πιο αποτελεσματικά τις καλοκαιρινές σας ιστορίες, μιας και καθορίζει τη διάθεση που αποπνέουν οι εικόνες. Τα θερμά χρώματα θυμίζουν τις αντίστοιχες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την εποχή. Αντίθετα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ψυχρά χρώματα για να δημιουργήσετε μια αίσθηση δροσιάς. Για παράδειγμα, το μπλε της πισίνας μπορεί να βοηθήσει τον θεατή σας να φανταστεί την ανακουφιστική αίσθηση μιας βουτιάς σε κρύο νερό.

Το  μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε σκόπιμα το χρώμα, ώστε να ενισχύει το μήνυμά σας. Μια πορτοκαλί πετσέτα παραλίας μπορεί να κάνει την άμμο να φαίνεται πιο ζεστή, σε σύγκριση με μια μωβ. Μια μπλε ομπρέλα μπορεί να κάνει τη σκιά να φαίνεται πιο δροσερή σε σύγκριση με μια κόκκινη.

Marvin Kuhn – Unsplash

3. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΦΩΣ

Στις φωτεινές και ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, οι μεσημεριανές ώρες είναι οι χειρότερες για λήψη φωτογραφιών. Εάν φωτογραφίζετε άτομα στη μέση της ημέρας, το έντονο φως μπορεί να δημιουργήσει ενοχλητικές σκιές στα πρόσωπά τους ή να τους αναγκάσει να στρέψουν αλλού το βλέμμα τους επειδή θα τους βασανίζει ο ήλιος. Για να το αποφύγετε αυτό, προτιμήστε να φωτογραφίζετε τους ανθρώπους σε μέρη με σκιά. Εναλλακτικά, εάν δεν υπάρχει τέτοιο μέρος κοντά, χρησιμοποιήστε έναν ανακλαστήρα (ή οποιαδήποτε επιφάνεια από ημιδιαφανές υλικό που διασκορπίζει τις ακτίνες φωτός). Οι ανακλαστήρες μειώνουν το έντονο φως και τις σκληρές σκιές. Επιπρόσθετα, εξαλείφουν τη μη ελκυστική αντίθεση και εξισορροπούν την τονικότητα μιας εικόνας.

Αντί να αγοράσετε έναν ανακλαστήρα, μπορείτε να ζητήσετε από έναν φίλο να κρατά ένα λευκό πάνελ, σεντόνι ή απλά ένα λευκό χαρτί και να σημαδεύει το θέμα σας. Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε το σκληρό φως του καλοκαιριού είναι να φωτογραφίσετε κατά τη διάρκεια της «χρυσής ώρας», περίπου μισή ώρα πριν και μετά την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα. Αυτή τη στιγμή της ημέρας, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν υπό γωνία, δημιουργώντας μεγαλύτερες και μαλακότερες σκιές και πιο ζεστό, πιο ήπιο φως.

Angelo Pantazis – Unsplash

  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Sai Kiran Anagani – Unsplash
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.